Glazba

Putokazi odlaze na turneju u Kinu

putokazi
Foto: press/ facebook.com/PUTOKAZI
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon što su 2014. godine navršili velikih 30 godina postojanja, riječki glazbeni fenomen Putokazi nije stao s iznenađenjima i velikim projektima. Prvo je u nizu bilo rođendansko okupljanje svih šest generacija, koliko ih se izmijenilo u posljednja tri desetljeća, pod nazivom “Vremenska kapsula br. 30 (glazbena retrospektiva 1984. – 2014.)“. Bio je to veliki glazbeno-scenski događaj koji je publiku podsjetio na bogatu baštinu ove jedinstvene glazbene pojave te je predstavio što su Putokazi danas, promocijom posljednjeg albuma “Porculan“.

Da okupljanje generacija nije bio samo simboličan čin, potvrđuje i projekt koji je uslijedio – povodom 33. rođendana Putokazi su predstavili mjuzikl “Raskružje” – dosad najopsežnije glazbeno-scensko djelo koje priču inspiriranu mitološkim izvorima isprepliće s obradama 30 songova iz dosadašnjih glazbenih projekata Putokaza. I baš kad bismo pomislili da će ova izuzetno radina i kreativna riječka skupina odmoriti u svojoj 34. godini, oni javljaju da pakiraju kofere svoje prve postave i odlaze na desetodnevnu turneju, od 30. rujna do 8. listopada ove godine u – Kinu.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare detalje puta na Daleki istok otkrile su nam osnivačica i voditeljica Miranda Đaković, članice Antonia Svetina i Vedrana Lisica te pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.  Naime, u sklopu projekta kineske Narodne vlade pod okriljem Ministarstva kulture NR Kine “China Central and Eastern European Conutries – Cultural Season“, Putokazi se nalaze među odabranim predstavnicima hrvatske kulture i umjetnosti s ciljem kulturne razmjene između NR Kine i zemalja središnje i istočne Europe. Za Putokaze to znači gostovanje na trodnevnom Chuama Music Festivalu u gradu Jinchengu s dva koncerta te s trećim koncertom u samom Pekingu, u prestižnoj dvorani Palače narodnosti.

putokazi
Foto: facebook.com/PUTOKAZI
Ambasadori hrvatske tradicijske etno glazbe

Kao ambasadori hrvatske tradicijske etno glazbe, Putokazi će se kineskoj publici (koja na Chuama Music Festivalu broji između 20 i 30 tisuća posjetitelja!) predstaviti hrvatsku glazbenu baštinu, uspješnice s jazz etno i world music albuma “Zemlja” i “Nova Zemlja” uz prepjev pojedinih atmosferičnih pjesama s albuma “Mjesec” na kineskom jeziku. Za prepjev pjesama zadužena je umjetnica Rita Zhao Simonić koja je, prema riječima Mirande Đaković, istaknula kako spomenute pjesme Putokaza prevedene na kineski jezik uistinu djeluju prirodno i blisko kineskoj kulturi. Govori to mnogo o iskonskom izričaju bliskom svim starim, tradicijskim kulturama. Ovim će koncertom Putokazi u svakom smislu naći zajednički jezik dviju danas posve udaljenih kultura.

Ovom naoko malenom, no vrlo značajnom mostu između dvaju naroda Putokazi, naravno, pristupaju profesionalno, odgovorno i skromno. Poručuje nam to višemjesečna prirema i želja da se predstave u čim boljem svjetlu, promovirajući Hrvatsku i Rijeku kao buduću prijestolnicu europske kulture. No mjesta za skromnost nema jer su Putokazi afirmirani ambasadori hrvatske kulture predstavljajući je već na Međunarodnoj turističkoj burzi u Berlinu 2003. godine te u projektu “Bridge Eternal” na svjetskoj izložbi Expo u Japanu čiji je cilj bio glazbom premostiti zemljopisne, kulturne i političke granice, što Putokazi već godinama čine. Tako je njihov album “Zemlja” s obradama hrvatskih tradicijskih pjesama, kojeg donose i u Kinu, uvršten među 7 najboljih od 150 albuma srednje Europe na natječaju “Radio France International”. Uz navedeno, bili su sudionici International folklore festivala u Bugarskoj 2009. godine, a pjevajući “na tanko i debelo” predstavljali su zavičajnu glazbenu tradiciju i u Slovačkoj 2008. godine.

Podrška Grada Rijeke

Potencijal i vrijednost promocije Putokaza prepoznaje i Grad Rijeka koji je financijskom podrškom omogućio putovanje Putokaza u Kinu. Pročelnik za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da ovo zasigurno nije kraj međunacionalnim glazbenim suradnjama u Rijeci imajući na umu program Europske prijestolnice kulture 2020. Potporu predstavljanju hrvatske glazbe u Kini dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja.

U Kini će se predstaviti vokalistice Mia Doričić, Vedrana Lisica, Dolores Marinić, Branka Matić Dereta, Magda Martedić, Jasmina Sokoli, Antonia Svetina i Helena Živković pod umjetničkim vodstvom Mirande Đaković. S ponosom ispraćamo riječke umjetnice, želimo im sretan put i uspješno predstavljanje svog rada, grada i države, u nadi da će po povratku s nama podijeliti svoje dojmove iz Kine.

 

Be social

Komentari