22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

Recenzija – Djevojke koje sjaje: Originalna priča razočaravajuće realizacije

Foto:facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto:facebook.com
Foto:facebook.com

Lauren Beukes, južnoafrička nagrađivana spisateljica, najnovijim je djelom Djevojke koje sjaje pridobila ljubitelje fantasy trilera, a i njihove autore, sudeći po istaknutim pohvalama Stephena Kinga, Williama Gibsona i Matta Haiga. Autorica je 28. ožujka u sklopu svoje europske turneje gostovala u Zagrebu, a 29. u Rijeci i Pazinu gdje su obožavatelji njenog opusa mogli saznati sve o procesu iza “sjajnih djevojaka”.

Uspjeh romana se više treba pripisati mističnoj, jezivoj Kući, koja je zapravo pokretač radnje, negoli samim protagonistima i njihovim karakterizacijama. Naime, Kuća, koju Beukes dramatično naglašava velikim početnim slovom, dom je Harpera Curtisa, serijskog ubojice s posebnim apetitom za neobičnim djevojkama. Naizgled posve obična, Kuća skriva izvanrednu moć putovanja kroz vrijeme; njena vrata moguće je otvoriti u bilo koje vremensko razdoblje od početka Velike depresije do devedesetih godina, što našem ubojici daje posve novu dimenziju. Kuća je, također, posebna po prostoriji koja otkriva identitet Harperovih žrtava te sadržava različite predmete koji će ih povezati čak i prije nego što ubojica krene u smrtonosni lov zbog čega su ubojstva u ovom romanu posebnija, uvrnutija i misterioznija.

Harperov niz besprijekornih smrti prekida se kada pokušaj ubojstva mlade Kirby Mazrachi krene po zlu i ona preživi brutalni napad u kojem joj, po svojoj utabanoj tradiciji, Harper pokuša izvaditi utrobu. Obilježena do kraja života, Kirby je odlučna u namjeri da svog nesuđenog krvnika natjera da plati, a u tome joj pomaže Dan Velasquez, bivši novinski istražitelj kojeg će za Kirby vezati kako profesionalna, tako i romantična spona. Roman paraleleno prati i pregršt drugih likova, uglavnom Harperovih potencijalnih žrtava, djevojaka različitih i živopisnih osobnosti, a ipak sličnih po svojoj snažnoj energiji i “sjaju”.

 

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Stil kojim se služi Lauren je pitak i izravan, knjiga se brzo čita što čini Djevojke idealnima za “čitatelje u hodu” te one koji nemaju puno vremena. Pri Harperovim izletima u razna desetljeća dvadesetog stoljeća, može se naučiti mnogo o samom načinu života tog određenog razdoblja, kao i o njihovim povijesnim okolnostima koje snažno utječu na djelo. Sami vremenski skokovi nisu napisani kronološkim niti ikakvim drugačijim smislenim redom pa je čitatelju lako povremeno se izgubiti u cijelom procesu putovanja kroz vrijeme, a nejasni ostaju i Harperovi motivi za zločine.

Iza maske hladnokrvnog ubojice, ne postoji ništa što Harpera Curtisa čini osebujnim, posebnim, pa čak ni vrlo strašnim. U romanu ne saznajemo razloge pomračenosti njegova uma niti išta što bi ga čitatelju  približilo dovoljno da osjeti bilo kakvu emociju prema njemu, makar suosjećanje ili razumijevanje, ako već ne strah i trepet. Živopisnija nije ni glavna protagonistica Kirby; osim nesretnog i umalo kobnog napada, nju definira jako malo toga, a njena veza s novinarom Danom nije uspjela zaiskriti ni upola kao ilustracija na naslovnici.

Ipak, stvar koja je zapravo najveći promašaj ovog romana je potpuni izostanak napetosti. Čitatelju je od početka jasno tko je počinitelj, tko su žrtve i što će se dogoditi, a ostatak vremena jednostavnog čekamo da to sazna i junakinja. Pravog iščekivanja, poput osjećaja jeze, tjeskobe i uživljenosti, jednostavno nema. Potencijal pametnog koncepta i njegova originalnost iščezli su pred predvidljivošću, jednodimenzionalnosti i nepotrebnim detaljima.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Pompa stvorena oko romana temelji se na već spomenutoj preporuci Stephena Kinga koju Beukesin promotivni tim nije propustio istaknuti žarkom crvenom bojom gdje god je mogao no takva marketinška providnost iza sebe treba imati pokriće koje je u Beukesinom slučaju izostalo.

Možda će se ekranizacija, na koju produkcijske kuće MRC i Appian Way polažu prava, pokazati boljim kanalizatorom za oživljavanje ove priče, a dotada će Djevojke koje sjaje ostati pristojan triler za površnu razbibrigu u nadi da će Broken Monsters, roman na kojem Beukes trenutno radi, nadoknaditi njegove nedostatke.

Be social
Što misliš o ovoj knjizi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari