Film

Razočaravajuće filmske adaptacije koje su pošle po zlu

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/TheGreatGatsbyUK
Foto: facebook.com/TheGreatGatsbyUK

Ako ste nakon odgledanog The Great Gatsbyja izašli iz kina razočarani, niste jedini. Iako je film apsolutna vizualna delicija, ova adaptacija je od filmskih kritičara uglavnom pokupila osrednje ocjene i to zato što je vrhunska glumačka postava spasila ono što je inače mogao biti pravi fijasko. Od knjiga je i inače teško napraviti dobar film što zna svaki redatelj, scenarist i producent koji se uhvati takvog pothvata. Za uspješnu realizaciju takvog zahtjevnog projekta potrebno je da svaka sitnica sjedne na svoje mjesto pa smo za vas izdvojili još nekoliko neuspjelih adaptacija, tek toliko da vas podsjetimo da uvijek može gore.

The Golden Compass (2007)

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Knjiga Philipa Pullmana osvojila je srca gotovo svakog čitatelja koji ju je uzeo u ruke, no kad je u pitanju filmska adaptacija te knjige, ne može se reći isto. Film je oko sebe okupio vrhunsku glumačku ekipu koja je mnogo obećavala, no bezuspješno. Priča koja inače nudi uzbudljivu radnju s fanatasy elementima nije bila dovoljna da očara publiku i kritičare koji su rekli da vizualni efekti ne mogu nadomjestiti slabašnu i neinteresantnu priču kakva je prikazana u filmu, umjesto da su se držali originalne radnje iz knjige. Naime, redatelj, Chris Weitz, ublažio je antireligijsku i antikršćansku tematiku i izmijenio kraj jer nije želio uvrijediti vjernike u publici, no fanovima se to nikako nije svidjelo. Iako su planirana tri filma jer se ipak radi o književnoj trilogiji, projekt je obustavljen zbog loših ocjena.

Daredevil (2003)

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Obožavatelji filmova o superjunacima većinu se vremena prave da dva filma nisu nikad snimljena: Batman & Robin (da, onaj iz 1995. godine u kojem vas George Clooney čitavo vrijeme zbunjuje svojim bradavicama na Batmanovom odijelu) i ovaj – Daredevil. Mnogi filmaši tvrde da se Ben Affleck uhvatio redateljskog posla jer je nakon uloge u Daredevilu zaključio da ne zna glumiti. Međutim, problem nije bio samo u njegovoj glumi. Ova filmska adaptacija Marvelovih stripova skoro da nije primila nijednu veću ocjenu od trojke. Većina se slaže da se Marvel jednostavno nije previše potrudio da bi dao ovom superjunaku dostojan film kakav zaslužuje te da ga približi publici koja nije upoznata s likom. Međutim, čak i oni koji su već znali Daredevilov čitav background, bili su nezadovoljni i smatrali da nije ispunio očekivanja. Iako je film dobio i spin-off, gotovo jednoglasno su se svi složili da se Jennifer Garner trebala držati Aliasa, a ne Elektre.

The Scarlet Letter (1995)

Foto: tumblr.com
Foto: tumblr.com

Kad radite adaptaciju kultne priče kao što je ova Nathaniela Hawthornea, onda je valjda dobra ideja da najprije saznate što je pisac htio reći. Naime, to je najveći problem ove adaptacije – redatelj Roland Joffé nije slušao na satovima engleskog jezika u srednjoj školi ni čitao lektiru pa je zato potpuno promašio čitavu poantu knjige, a i filma. Ne samo da je promijenio kraj priče, nego je i ispunio film scenama u kojima Demi Moore nepotrebno pokazuje svoje golo tijelo, umjesto da pokazuje problematiku vremena u kojem likovi žive. Ne čudi, stoga, što je film dobio Zlatnu malinu u kategoriji Worst Remake or Sequel.

Super Mario Bros (1993)

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Što ne valja s ovim filmom? Sve. Kako znam? Jer sam ga vidjela. Zašto to mislim? Zato što čak i glumci mrze ovaj film i žale što su bili u njemu. Adaptacija voljene video igrice iz djetinjstva toliko je loša da ćete oplakivati svaku minutu koju ste potrošili da ga pogledate.

On the road (2012)

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Komentar na ovu adaptaciju mogao bi biti: Dobra ideja, loša izvedba. Jack Kerouac napisao je ovu knjigu još davne 1957. godine i otad su je mnogi htjeli vidjeti na velikom platnu, ali rijetko tko ovako. Film čak ni nije toliko loš, ali zasigurno nije ni dostojna adaptacija ovako velikog romana. Moglo je i gore, no nije baš da ćete biti ispunjeni kad pogledate film ili pak imati potrebu o njemu pričati svima koje sretnete.

Be social

Komentari