Film

Recept za ubijanje dosade: Ziherova lista komičnih serija

Foto: listafterlist.com
Vrijeme čitanja: 7 minute
Foto: listafterlist.com
Foto: listafterlist.com

Nažalost, pogledali ste sve trenutne epizode sitcoma kao što su Modern Family i New Girl, a How I Met Your Mother je odavno završio. Black Adder i ‘Allo ‘Allo! toliko su stari da ste ih pogledali barem desetak puta do sad, a Malcolm In the Middle i That ’70s show poput majice su koju ste kupili devedesetih: tu i tamo vam još izmami osmijeh na lice, ali ne padne vam na pamet izvaditi je iz najmračnijeg kutka ormara gdje ste je sakrili za slučaj da dobijete ludu ideju ponovo je obući. Friends i Seinfeld izazivaju sindrom prejedanja najdražim jelom – sjajni su, ali nakon toliko repriziranja više ih ne možete smisliti. Ako se pronalazite u navedenim izjavama, grcate u ispitnim rokovima i samo želite pobjeći od stvarnosti, ova je lista komičnih serija stvorena za vas.

Foto: printscreen
Foto: Printscreen

Cougar Town (2009-)

Courteney Cox je Jules Cobb, nedavno razvedena žena koja je svoje “najbolje” godine provela u braku i odgajajući svojeg sina. Sada ima 46 godina i preostaje joj jedino da postane “cougar” – privlačna starija žena koja preferira mlađe muškarce. No uskoro će saznati da su se pravila flertanja i izlaženja promijenila otkako je zadnji put bila single. Muškarci više nisu što su bili, a od žena se traže drukčije vrline. Zato je najpoželjniji “muškarac” u Julesinom životu  Big Joe, čaša za vino enormnih proporcija. Ne pretjerano originalna, ali dobra serija za one koji vole opustiti se uz ekran bez pretjerano misli u glavi tijekom i nakon gledanja.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Benched (2014-)

Nina Whitley (Eliza Coupe) ambiciozna je odvjetnica u privatnoj firmi koja je čitav svoj život posvetila karijeri i zaradi te zbog toga na kraju ostane bez zaručnika. Jedina joj je nada promocija na poslu, no kad njezino mjesto iz snova dobije druga suradnica u firmi, Ninin se svijet raspadne. U napadu bijesa razbije odvjetnički ured, uvrijedi svoje suradnike i primorana je ostatak svoje karijere provesti radeći kao javni branitelj. To je za Ninu, naviklu na otmjen život privatnog odvjetnika, prava noćna mora. Iako na komičan način, Benched otvara rijetko zastupljenu temu problematike sudstva u Americi.

http://fuckyeahparksandrec.tumblr.com/
Foto: fuckyeahparksandrec.tumblr.com

Parks and Recreation (2009-)

Leslie Knope (Amy Poehler) odgovorna je za Odjel Parkova i Rekreacije u izmišljenom gradiću Pawnee u Indiani. Ron (Nick Offerman), njezin nadređeni, mrzi sve što ima veze s vladom i upravom, a ni drugi zaposlenici odsjeka nisu ništa manje ekscentrični. Ambiciozna Leslie dat će sve od sebe da uredi grad Pawnee onako kako je to najbolje za njegove građane, čak i ako to znači da će se morati boriti protiv tih istih građana da bi to ostvarila. Parks and Rec vrvi fantastičnim i originalnim humorom. Tijek priče inteligentno je smišljen i proveden, bez nepotrebnih fillera i epizoda koje jedva čekate preskočiti.

Foto: dracoafricanus.tumblr.com
Foto: dracoafricanus.tumblr.com

Scrubs (2001-2010)

Scrubs je sleng kojim se označavaju medicinski stažisti, oni koji se nalaze najniže na hranidbenom lancu u bolnici, ali svejedno vole misliti da su pametniji i iskusniji od medicinskih sestara koje u bolnici rade godinama. J.D. (Zach Braff), Christopher Turk (Donald Farson) i Elliot Reid (Sarah Chalke) upravo su takvi stažisti koji ni ne slute da ih čeka okrutan (ali i pun životnih mudrosti) svijet (ne)tipične američke bolnice. Navikli smo sprdati se s monologom na kraju svake Grey’s Anatomy (2005-) epizode koji pokušava zvučati mudro, ali dobra je vijest da su Scrubsi, za razliku od ‘sive anatomije’, uspješno proveli tu ideju.

Foto: travalicious.tumblr.com
Foto: travalicious.tumblr.com

Happy Endings (2011-2013)

Brad (Damon Wayans Jr) i Jane (Eliza Coupe) u braku su već nekoliko godina, a njihovi prijatelji Alex (Elisha Cuthbert), Dave (Zachary Knighton), Max (Adam Pally) i Penny (Casey Wilson) nisu ni blizu uplovljavanju u bračne vode te ih u tome uglavnom priječe njihove mane i neobične osobnosti. Da su Friends postali besperspektivni hipsteri i preselili u Chicago, vjerojatno bi izgledali kao ekipa iz Happy Endings-a. Ne može se reći da je scenarij previše originalan, ali zgode i nezgode glavnih likova čine seriju vrijednom gledanja.

Foto: thenheatemyboyentrancers.tumblr.com

The Mindy Project (2012-)

Mindy (Mindy Kaling) je ginekologinja u uspješnoj privatnoj ginekološkoj praksi, jedna je od partnera prakse, zarađuje dovoljno i ima sve materijalne pogodnosti koje zaželi. Istovremeno je i Indijka punašnijeg stasa koja pokušava uspjeti na “američkom tržištu” izlaženja i veza. Ona nije idealan tip djevojke; lažljiva je, sebična i djetinjasta s upitnim modnim ukusom, ali je njezina odlika da nikad ne odustaje (iako je sklona melodrami) i ne dopušta da je koče predrasude. Serija je posebno osvježavajuća jer nemamo često priliku uživati u američkoj seriji u kojoj je glavni lik Indijka koja se ne uklapa u stereotipe.

Foto: communityisfunny.tumblr.com
Foto: communityisfunny.tumblr.com

Community (2009-)

Jeff Winger (Joel McHale) dobio je otkaz u odvjetničkoj firmi za koju je radio jer je lažirao svoju diplomu. Da bi dobio stvarnu diplomu, upiše se u Greendale Community College koji je zadnja šansa mnogim ljudima poput Jeffa koji traže nadopunu svojem trenutnom obrazovanju. Greendale je sve samo ne obično sveučilište. Profesori imaju ležeran stav prema radu, ravnatelj živi u svome svijetu, a studenti su skloni svemu osim učenju. Zbog toga često dolazi do nadrealnih situacija koje uključuju stvaranje paralelnih svemira i paintball po hodnicima. Te su situacije same po sebi dovoljna nagrada za gledanje ove serije.

Foto: loco-motives.tumblr.com
Foto: loco-motives.tumblr.com

Everybody Hates Chris (2005-2009)

Chris Rock narator je ove serije koja je ujedno i djelomično njegova autobiografija. Radnja prati mladog Chrisa i njegov život u Brooklynu 1980-ih godina prije nego što se Brooklyn pretvorio u artsy-fartsy okrug, a rasizam je bio puno vidljiviji nego što je danas. Kroz komične situacije dolazi do izražaja na koje je probleme dijete crnačke obitelji nailazilo u to doba te kako se Chris i njegova obitelj nose s teškom financijskom situacijom u kojoj se nalaze. Serija je dobra kritika i trn u oku onima koji se vole pretvarati da je rasizam u Americi izumro kad je Sjever pobijedio.

Foto: b99things.tumblr.com
Foto: b99things.tumblr.com

Brooklyn Nine Nine (2013-)

Jake Peralta (Andy Samberg) djetinjast je, neozbiljan, ali i veoma talentirani policajac u bruklinskoj 99. policijskoj stanici. Sve je bilo dobro dok se nije pojavio novi šef stanice, ozbiljan i strog Ray Holt (Andre Braugher). U policijskoj stanici još rade ambiciozna i uštogljena Amy Santiago (Melissa Fumero), opasna Rosa Diaz (Stephanie Beatriz), novopečeni otac Terry Jeffords (Terry Crews), blentavi gurman Charles Boyle (Joe Lo Truglio) i lukava tajnica Regina Linetti (Chelsea Peretti). Ova akcijska komična serija više je bazirana na odnosu glavnih likova pa nije za one koji su željni prave policijske akcije (iako ima i toga).

Foto: welcometothe99.tumblr.com
Foto: welcometothe99.tumblr.com

Arrested Development (2003-)

Radnja prati disfunkcionalnu obitelj Bluth čiji su članovi nekoć imali privilegiju uživati u bogatstvu i rastrošnom načinu života, no svemu tome došao je kraj kad je pater familias George Bluth Sr. (Jeffrey Tambor) završio u zatvoru zbog krađe novaca i gradnje ilegalnih kuća u Iraku. Dok je on u zatvoru, njegov sin Michael Bluth (Jason Bateman) ima zadatak održati obitelj na okupu. To je skoro nemoguća misija jer je Michael daleko najnormalniji član obitelji, a svi ostali trebali bi redovno ići psihologu (ako ne i psihijatru). Crni humor, zaraćena obitelj, razmaženi bogataši, apsurdne situacije bez izlaza; svime time vrvi Arrested Development.

Foto: ludaprilgate.tumblr.com
Foto: ludaprilgate.tumblr.com

30 Rock (2006-2013)

Serija je inspirirana iskustvom koje je Tina Fey imala dok je bila scenaristkinja za emisiju Saturday Night Live i često se kaže da je 30 Rock naslijedio Arrested Development zbog čestih apsurdnih situacija i crnog humora. Priča je zapravo parodičan prikaz kompleksne NBC-jeve poslovne strukture. Glavnu ulogu ima Tina Fey kao glavna scenaristkinja Liz Lemon, a uz nju rade (i svakodnevno je živciraju) mnogi drugi televizijski zaposlenici i zvijezde raznih emisija. Serija nije za one koji ne mogu podnijeti Tinu Fey i njezin humor u velikim količinama.

Foto: curbmeme.tumblr.com
Foto: curbmeme.tumblr.com

Curb Your Enthusiasm (1999 – 2011)

Larry David, jedan od tvoraca Seinfelda, u ovoj seriji glumi izmišljenu verziju samoga sebe. Larry je umirovljeni scenarist i producent koji živi u Los Angelesu i ima znatnih problema s razumijevanjem konvencija i društveno prihvatljivog ponašanja. Drugi mu ljudi često idu na živce i ne može odoljeti da svoje negodovanje verbalno ne izrazi zbog čega često upada u neugodne situacije. Serija vrvi facepalm situacijama i često izaziva jak osjećaj neugode.

Foto: zero-x-zero.tumblr.com
Foto: zero-x-zero.tumblr.com

Fawlty Towers (1975 – 1979)

Fawlty Towers naziv je nepostojećeg hotela u primorskom gradiću Torquay koji se nalazi na Engleskoj rivijeri. Basil Fawlty (John Cleese) je drzak i blago umišljen vlasnik hotela koji je iz nekog razloga kao konobara zaposlio Španjolca koji ne razumije engleski. Zajedno sa suprugom Sybil (Prunella Scales) i relativno normalnom sobaricom Polly (Connie Booth) Basil pokušava voditi svoj hotel. Očito je da u ovoj seriji nema kraja klasičnim britanskim komičnim situacijama. Fawlty Towers su oldie but goldie.

Foto: tumblnlikeanecho.tumblr.com
Foto: tumblnlikeanecho.tumblr.com

Let Them Eat Cake (1999)

Sedam godina prije francuske revolucije, Colombine, Comtsse de Vache (Jennifer Saunders), najpopularnija je žena na francuskom dvoru. Ona je pokvarena, izopačena, zlobna i umišljena. Da bi sačuvala svoj status, skuplja najmračnije tajne ostalih dvorjana te ih tako drži u šaci. Njezina odana sluškinja je nimfomanka i bivša prostitutka Lisette (Dawn French), a njezin sluga Bouffant (Adrian Sacrborough) britkog je jezika s istančanim ukusom za modu. Ova je serija iz nekog razloga na rubu nepoznatosti,  a humorom definitivno konkurira Crnoj Guji.

Foto: 40.media.tumblr.com
Foto: 40.media.tumblr.com

Black Books (2000-2004)

Bernard Black vlasnik je male knjižare kojeg glumi poznati britanski komičar, Dylan Moran. On je ogorčen, puši i pije kao da nema sutra i mrzi sve potencijalne kupce. Društvo mu u njegovom malom mračnom svijetu čine društveno neprilagođena Fran (Tamsin Greig) i simpatičan i veoma zbunjen Manny (Bill Bailey). Tijekom serije ne nauče skoro ništa i gotovo svaki pokušaj promjene njihovog zajedničkog životnog stila loše završi.

Be social

Komentari