Film

Retropetak: Filmovi o Ircima za slavlje Dana svetog Patrika

Saint Patrick's Day/Facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Saint Patrick's Day/Facebook.com
Saint Patrick’s Day/Facebook.com

Irska, zelena boja, djetelina, glazba – samo su neke asocijacije na blagdan svetog Patrika koji se tradicionalno slavi 17. ožujka. U cijelome svijetu, pa i u Hrvatskoj, organiziraju se koncerti, plesovi i povorke kojima se veliča ne samo svetac, već i irski običaji i kultura. No, što stvarno znamo o ovome svecu? Iako je jedna od najpoznatijih ličnosti u Katoličkoj Crkvi, zapravo se ne zna puno o njegovom životu te ga prate brojne legende.

Rođen je u petom stoljeću u Britaniji gdje je živio do šesnaeste godine, kad su ga oteli Irci i pretvorili u roba. Nakon nekoliko godina ropstva, javio mu se glas u snu za koji je smatrao da je Božji. Poručio mu je da mora pobjeći i vratiti se u Britaniju. Tamo mu se javio drugi glas, po njegovom uvjerenju, anđeoski s porukom da se mora vratiti u Irsku i propovijedati vjeru. Patrik je brzo prihvaćen jer je, umjesto nasilnog nametanja religije, uklopio poganske običaje u kršćanstvo. Tako je stavio sunce u rimokatolički križ i stvorio malteški križ. Također, koristio je vatru i krijesove u svojim ritualima, što je bilo vrlo blisko politeističkim Ircima. Kako bi im objasnio Sveto Trojstvo, koristio je djetelinu, kojoj su tijekom stoljeća dodali četvrti list kao simbol sreće. Usmenom predajom priče su se izmijenile, a danas je taj blagdan i sjećanje na sveca postao gotovo irski izvozni proizvod i reklama.

Danas vam donosimo nekoliko prijedloga filmova o Irskoj i Ircima.

Barry Lyndon (1975.)

Ovo je priča o mladome Ircu u 18. stoljeću koji, prolazeći europska ratišta i mijenjajući strane, sanja o bogatom plemićkom životu. Film je osvojio četiri Oscara, ali niti jedan nije išao u ruke redatelju i scenaristu Stanleyu Kubricku. Kubricku su zamjerali hladnoću stila, zbog čega nije pridobio na svoju stranu ni filmsku kritiku niti publiku. Posljedično, nije ostvario nevjerojatni financijski uspjeh. Međutim, kvalitetna fabula i njegova genijalna redateljska palica jesu napravile dobar film, koji nije tada bio prepoznat. Takva je priča česta u svijetu umjetnika.

Darby O’Gill and the Little People (1959.)

Priča za mlade i stare o starome Darbyju O’Gillu kojega zarobe vilenjaci o kojima stalno priča u lokalnome pubu. Fantastična priča sa Seanom Conneryjem, prije njegove bondovske slave, prava je obiteljska poslastica primjerena nadolazećem blagdanu. Walt Disney je film najavio čak deset godina prije nego ga je snimio prilikom posjeta Irskoj, a naslov je trebao glasiti samo The Little People.

The Quiet Man (1952.)

Niste očekivali da će se na ovoj listi naći film s Johnom Wayneom? Wayne tumači Irca koji se vraća u rodnu zemlju, gdje ga gotovo cijela zajednica dobro prihvaća, ali ne i svi. Ovo je jedan od rijetkih hollywoodskih filmova u kojemu se može čuti gaelski, odnosno irski jezik. Zelena boja, irski simbol može se vidjeti u svakoj sceni, ali je zanimljivo da nijedan od likova, osim Maureen O’Hare nije nosio zelenu odjeću.

Odd Man Out (1947.)

Pripadnik ilegalne skupine kojoj nikad ne saznajemo ime, ali podsjeća na IRA-u, planira pljačku kako bi sakupio financijska sredstva potrebna da bi organizacija nastavila sa svojim djelovanjem. Plan krene naopako i on završava u zatvoru. Film je osvojio BAFTA-u te je bio nominiran za jednog Oscara.

Ovo su bili naši prijedlozi u Retropetku za filmsku uživanciju prije veselja posvećenog irskome zaštitniku u ponedjeljak.

Be social

Komentari