Film

PLAVUŠA S HARVARDA: Elle ne dopušta da ju se podcijeni ni dvadeset godina kasnije

plavuša s harvarda
Vrijeme čitanja: 4 minute

Plavuša s Harvarda? To je ona glupa romantična komedija s Reese Witherspoon, zar ne? Ne gledam ja takve stvari. To je dno dna.”

Mhm. Tako sam i ja branila svoj filmski integritet i ukus kao tinejdžerka. Ne bi me mogli uhvatiti ni mrtvu da sjedim pred TV-om i gledam nešto tako ružičasto i veselo kao što je neka tamo „Plavuša s Harvarda”. To što bih često nabasala na taj film (hvala Bogu, na domaćim programima same reprize) i uvijek ga pogledala do kraja, to nije bilo bitno. Ni to što sam umirala od smijeha i uvijek bez iznimke zasuzila na informacije na kraju. To nije ništa značilo osim da se producenti i redatelji vješto igraju našim emocijama. „Plavuša s Harvarda” je pompozno smeće i jedan samoprozvani filmofil kao ja si ne bi dozvolio da mu se takvo što svidi.

Nije se mnogo promijenilo u 20 godina, ali ja ipak malo jesam. Kritičari su još uvijek složni da „Plavuša s Harvarda” (2001.) ne može konkurirati kultnom klasiku „Djevojke s Beverly Hillsa” (1995.), a stereotipne manjkavosti filma nakon dvadeset godina su očitije nego ikad. Ali ja mu se još uvijek – i dvadeset godina kasnije – ne mogu oduprijeti kad ga vidim na TV-u.

Plavuša s Harvarda u mnogočemu je prvijenac

„Plavuša s Harvarda” svoju je premijeru imala u ljeto 2001. godine i u mnogočemu je bila filmski debi. Reese Witherspoon je prije „Plavuše” imala jednu značajniju ulogu u filmu „Izborni dani” (1999.) kao hladnokrvno ambiciozna Tracy Flick, redatelju Robertu Luketicu to je bio prvi dugometražni film (a kasnije se nije baš iskazao), a spisateljici Amandi Brown, prema čijoj je knjizi film nastao, bio je to prvi roman.

Naizgled samo još jedna romantična teen komedija, „Plavuša s Harvarda” odvija se na manje uobičajenom mjestu – na fakultetu – dok su mu očiti prethodnici „Djevojke s Beverly Hillsa” (1995.) ili „10 razloga zašto te mrzim” (1999.), kao i nasljednik „Opasne djevojke” (2005.) smješteni u srednje škole. Od poznatijih filmova na fakultetu, jedinu usporedbu možemo povući s mjuziklom „Na putu do zvijezda” (2015.), a osim toga je „Plavuša s Harvarda” ponovno jedinstvena.

Jackie, a ne Marilyn

No, podsjetimo se radnje. To je priča o šminkerici koja želi uloviti frajera, zar ne? Krivo. „Plavuša s Harvarda” priča je o Elle Woods – mladoj djevojci kojoj dosad u životu sve ide za rukom. Ona je odlična učenica na studiju modnog dizajna, u uspješnoj je vezi s budućim odvjetnikom od kojeg očekuje da će ju zaprositi. Kada ju, umjesto prstenom, Warner Huntington Treći počasti komentarom da se mora „oženiti s Jackie, a ne sa Marilyn”, Elle odlučuje da to neće proći tako lako. Nakon što je primljena na studij prava na Harvardu, zahvaljujući video eseju koji, između ostalog, pokazuje kao se Elle „koristi pravnim rječnikom u svakodnevnom životu”, vrijeme je da Elle Warneru dokaže što je propustio i koliko još može dobiti.

Foto: imdb.com

Reese Witherspoon uspješno unosi karizmu i šarm u lik površne šminkerice

Komični elementi u Ellinoj prilagodbi na ozbiljan život studentice prava prožeti su stereotipnim zapletima – od Ellinih krivih odgovora, upadljive odjeće i sramoćenja pred profesorima i kolegama. Samo zahvaljujući vrhunskom talentu za komediju i dramu, Reese Witherspoon ovaj lepršavi scenarij uspješno balansira između humora i istinske dubine.

Witherspoon je i jedan od razloga zašto je film toliko gledljiv. Da toplina i iskrenost koju utjelovljuje u liku Elle nije toliko uvjerljiva, nikoga ne bi bilo briga za tu razmaženu sirotu bogatašicu. Zbog Reesine karizme, kada se u Elle pobudi borbeni duh ne možemo ne navijati za nju.

Ne znam koja je tajna formula da se napravi pametno-glupi film. U „Plavuši s Harvarda” sudbina žene optužene za ubojstvo supruga ovisi o Ellinom poznavanju kemikalija za trajnu i prošlogodišnjim Prada cipelama. Apsolutno bedasto, ali napravljeno na promišljeno nijansiran način tako da nas emocije povedu onda kada mozak pronalazi nelogičnosti.

Uspjeh filma ne može se toliko očitati u ocjenama kritika koje su na IMDB-u 6.3, a na Rotten Tomatoes 70%, koliko u kino zaradi koja je za gotovo deset puta premašila budžet. „Plavuša s Harvarda” dobila je manje zamjetan nastavak, a priprema se i treći dio za 2022. godinu. Popularnost filma inspirirala je i mjuzikl koji se uz mnogo muke prikazivao na Broadwayu i West Endu između 2007. i 2009.

tenor.com/Leanne_Riverdale

Neke od tema filma i danas su bolno aktualne

Dvadeset godina kasnije, „Plavuša s Harvarda” ima svojih manjkavosti, pogotovo u načinu na koji se nosi sa queer likovima. Osim što Elle zaključi da je jedan od svjedoka gej zato što zna iz koje su godine njezine Prada cipele, ona i javno otkriva njegovu homoseksualnost u sudnici kako bi spasila svoju klijenticu. Danas se takvi postupci i takvi zaključci ne podržavaju.

Ipak, film između svojih gegova još uvijek kopa po osjetljivim temama. Tu su predrasude s kojima se susreću žene koje izraze svoje ambicije – bilo zbog svojeg izgleda ili jednostavno zato što su rođene kao žene. Ne treba zaboraviti da je Elle i prije nego što se odluči prijaviti na studij prava zavidno uspješna učenica koja će vjerojatno imati blistavu karijeru u svijetu mode.

Nakon svjedočenja koja su isplivala tijekom #metoo pokreta 2017., trenutak kada profesor Callahan Elle obeća blistavu budućnost uz neželjenu ruku na njezinom koljenu uvodi okrutnu realnost u inače vrckav film. Taj trenutak uznemiri Elle i poljulja njezino samopouzdanje. Taj čin dodatno dokazuje kako neki muškarci žene u svom okruženju smatraju samo lutkicama koje su prisutne za njihovu zabavu, a svoju nadređenu poziciju lako i okrutno koriste kako bi upravljali njihovim karijerama i budućnošću. U ovoj sceni bitna je i uloga Elline kolegice Vivian koja svjedoči tom trenutku, ali na prvu radije povjeruje da je jedna šminkerica kao Elle ‘sama to tražila’ nego da sasluša njezinu stranu i ponudi pomoć.

„Plavuša s Harvarda” se kroz uspješan humor i kvalitetnu glumu bori s ozbiljnim temama i završava tako da vam je toplo oko srca, a ne u raljama depresije. Ovaj film je daleko od umjetničkog remek-djela, ali unutar svog žanra je zasluženi kultni klasik.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari