Film

Retropetak: Surely you can’t be serious (”Airplane!”, J. Abrahams, D. & J. Zucker)

Foto: facebook.com/Airplane
Vrijeme čitanja: 2 minute

Mnogi će filmofili reći da je parodija vrlo infantilan i previše jednostavan žanr koji ne doprinosi stvaranju ičeg novog, već vješto krade ono već stvoreno te ga pretvara u, nažalost sve češće, jeftini pokušaj komedije. Ono što je za Dostojevskog bila Kabanica, to je za komediju briljantni Airplane!, sad već star 35 godina.

Sama je radnja zapravo kamilica – Ted (Robert Hays) je bivši pilot koji je zaljubljen u stjuardesu Elaine (Julie Hagerty). Zajedno se ukrcavaju na let iz Los Angelesa prema Chicagu, na kojem se dogodi masovno trovanje hranom. Autori filma Jim Abrahams te David i Jerry Zucker su za ostatak ekipe izabrali glumce koji su dotad igrali mahom ozbiljne likove, kao što su Robert Stack, Lloyd Bridges te Leslie Nielsen. Ovaj posljednji je i najviše zaslužan za populariziranje takve vrste slapstick komedije s mnoštvom pomaknutih vizualnih i verbalnih šala. Suradnju je s autorima nastavio i kroz tri nastavka serijala Naked Gun. No, ipak je Airplane! bio povijesni trenutak za njega i za autore. Kroz satiričnu antologiju klasičnih filmskih klišeja, izrodilo se mnoštvo deadpan hit trenutaka i citata koji se i dan danas čine izrazito svježima, ali istovremeno otkačenima i blesavima. Uostalom, znate da sigurno niste pogriješili kada vam godinama kasnije pristupi Woody Allen glavom i bradom te kaže da mu se zaista svidio film.

Foto: facebook.com/Airplane
Foto: facebook.com/Airplane

Bez obzira na otkačenu premisu koja struji kroz cijeli film, većina je glumaca/glumica u filmu doživjelo veliki zaokret što se tiče njihovih karijera. Tako je primjerice Bridges, kojeg su sinovi nagovorili da prihvati ulogu, imao epizodnu ulogu u Seinfeldu te je surađivao s Abrahamsom u dva Hot Shots! filma. Što se tiče velikog Leslieja Nielsena, svi su tvrdili da će mu takva uloga naštetiti u karijeri jer se protivi njegovom uobičajenom tipu uloga, na što je on odgovorio da se svi njegovi dotadašnji filmovi protive tome jer je oduvijek htio boraviti na katu na kojem živi komedija. Izrazito je zabavan i lik kopilota Rogera kojeg je odglumio najbolji strijelac u povijesti NBA lige, Kareem Abdul-Jabbar. Za snimanje mu je bilo ponuđeno 30 tisuća dolara, ali je on zatražio pet tisuća više kako bi si mogao kupiti orijentalni tepih.

Foto: facebook.com/Airplane
Foto: facebook.com/Airplane

Ponekad je i najjednostavnija formula za izračunavanje koliko je film, napravljen prije više desetljeća, i dalje aktualan, broj citata koji kruže među filmskom publikom. S bogatim nizom kultnih citata, Airplane! je sasvim sigurno u top 10 kada je riječ o najcitiranijim filmovima u povijesti. Koliko je ova parodija svježa i bezvremenska govori i činjenica da lutka na napuhavanje Otto, koja ima funkciju pomoćnog pilota, ima svoju fan stranicu na Facebooku. Ako to nije razlog da se Airplane! nazove jednom od najboljih komedija stoljeća, ne znam što jest. I am serious, and don’t call me Shirley.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari