Film

Retropetak: U sjećanju na Avu Gardner, filmsku divu koja s nama nije 25 godina

Foto:Facebook.com/AvaGardnerMuseum
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:Facebook.com/AvaGardnerMuseum
Foto:Facebook.com/AvaGardnerMuseum

Za tri dana bit će obilježenih 25 godina otkad je umrla filmska hollywoodska diva, Ava Gardner. Zapamćena po svojoj ljepoti, zbog koje je i dospjela u filmski svijet, ali i svojim velikim ulogama koje su posebno obilježile pedesete godine prošloga stoljeća. Gardner, nadimka Angel koji joj je nadjenuo Frank Sinatra, je sasvim iznenadno započela glumačku karijeru. Njen šogor, po zanimanju fotograf je snimio njenu fotografiju i izložio je u svojem studiju. Barnard Duhan, agent za talente za MGM, je primijetio tu fotografiju te pokušao doći do nje. Međutim, Tarrov recepcionar ga je odbio, što je on prokomentirao riječima da ju netko mora poslati u MGM. Tarr je to i učinio i tako je pukom slučajnošću započela njena karijera.

Krenula je na vježbe, zbog svog teškog južnjačkog naglaska, ali s početkom karijere, pojavio se još jedan problem – trema. Bila je sklona čašici kako bi se smirila i uspjela odraditi posao, što ju je, u kombinaciji s cigaretama, vjerojatno dovelo do preuranjene smrti.

The Killers

Prvi film koji ju je proslavio su The Killers. Iako je prije njega nastupila u nemalom broju filmova, njezinom prvom pravom ulogom se smatra Kitty Collins u Killersima. Film je režirao Robert Siodmak (The Spiral Staircase, Criss Cross), a mušku glavnu ulogu je tumačio Burt Lancaster. Taj se film noir temelji na kratkoj istoimenoj priči Ernesta Hemingwaya. Dvojica ubojica stižu u grad i odlaze u zalogajnicu s namjerom da pričekaju Petera Lunna, nadimka Swede i ubiju ga. Prestraše vlasnika zalogajnice izlaganjem svojih namjera, a on ih informira kako Swede neće večeras doći večerati. Nakon što napuste lokal, jedan od posjetitelja, Nick, kojeg su zavezali u kuhinji, požuri obavijestiti Swedea o njihovim smrtonosnim namjerama. Nick, koji je Swedeov zaposlenik mu prenosi vijesti i pita ga zašto se to događa. Swede se kratko ispovijeda da je nekoć davno učinio nešto krivo. Uskoro u njegovu sobu provaljuju ubojice i ubijaju ga. Introspekcijom otkrivamo Swedeove dijelove života. Saznajemo o njegovoj boksačkoj karijeri koja je propala zbog ozljede ruke. U maniri tajnovita noir filma spajaju se dijelovi slagalice u kojima otkrivamo kako je Swede upao u loše društvo i zbog toga masno platio.

Ava Gardner tumači zanosnu femme fatale Kitty koja privlači pažnju muškaraca i daje boju i blještavilo ovom crno-bijelom filmu. Nakon što je pokazala svoj potencijal u noiru, nije ni čudo da je bila primijećena u filmskom svijetu. Tim se filmom i proslavio njezin kolega Burt Lancaster.

Njezin je moto i pravilo u glumi bilo vjerovati redatelju i darovati mu dušu i srce, što su prepoznali i obožavatelji diljem svijeta.

Drugi filmovi koje je snimila uključuju On The Beach, Snows of Kilimanjaro, Mogambo i The Barefoot Contessa. U svojoj karijeri odradila je zavidan broj uloga koje će ostati zapamćene u filmskoj povijesti. Napisano je nekoliko knjiga o njezinom životu, a dobila je i svoja filmska utjelovljenja u glumicama Deborah Kari Unger, Christine Andreas, Jon Mack i Kate Beckinsale. Njoj u spomen otvoren je i Muzej Ave Gardner u Smithfieldu, što govori u prilog njezinoj zapamćenosti kao velike holivudske dive. Njezin utjecaj u povijesti kinematografije je neupitan, a kako je odglumila prvu važnu ulogu u karijeri, pogledajte u videu ispod:

Be social

Komentari