Vizart

Retrospektiva Biserke Baretić u Modernoj galeriji

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

U Modernoj galeriji otvorena je retrospektiva Biserke Baretić, osamdesetjednogodišnje slikarice i grafičarke. Izložena djela prvi put su skupljena na jedno mjesto, a radi se o radovima u ulju, gvašu, crtežu, kredi i grafici. Izlošci su nastali u razdoblju od 1955. do 2014. godine.

Radovi su različiti, no povezani koloritom i sličnim tretiranjem površine. Većina podsjeća na iznutrice ljudskoga tijela, ali i nutrine jednog slojevitog duha. Sve podsjećaju na nešto, ali to nije ono što je na njima privlačno. Zaintrigiran si zabljeskivanjem značaja koji se približava figurativnom, a sama slika više je pulsiranje jedne energije i pokreta koji priča drugačiju priču. Stvarnost se skriva u atmosferi duguljastih zavjesa.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Crteži su genijalna kombinacija grotesknih lica povezanih linijom i sjenom koja nije u funkciji stvaranja iluzije volumena, nego igre. Gotovo da se vraća u jednostavnost izraza djeteta s cijelim svijetom pred sobom. Tijela i lica daleko od stvarnosti, u svojoj pretjeranosti, ukorijenjenom monumentalnosti, u jednostavnim linijama koje izražavaju vibrantnost i živost jednog dvodimenzionalnog lista papira. Poliptisi dominiraju svojom veličinom i raznovrsnošću sadržaja u smirenoj cjelini.

Spojimo li naziv sa slikom, njezin izgled s mogućim značenjem, asocijacije slobodno vrludaju. Biserka nam svojim djelima priča o moći nesvjesnog, kako ono što ona radi, bez njezine vanjske volje, može biti postignuće velikih razmjera. Gledajući njezina djela, vidljiva je njihova valovitost, sloboda. Moguća samo u slučaju potpunog oslobođenja i dopuštenja koje je umjetnica dala vlastitom unutarnjem ja. Boje su čiste, snažne, nepokvarene, svjedoče o nekom drugom svijetu, nipošto o stvarnosti.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Izložba traje do 19.4. Cijena ulaznice za odrasle je 40 kuna, a za studente i đake 20 kuna.

Be social

Komentari