Glazba

Riječki Sailor Sweet&Salt Music Festival počinje s probranim imenima

Foto: PRESS Sailor Sweet&Salt Music Festival
Vrijeme čitanja: 2 minute

Domaća festivalska scena ovog je ljeta dobila novo zanimljivo pojačanje. Sailor Sweet & Salt Music Festival 27. i 28. srpnja na dvije će prepoznatljive riječke lokacije uz more, Ex Port Delta i Torpedo, okupiti niz pažljivo biranih umjetnika pop, rock i elektroničkog predznaka.

Prvi dan, 27. srpnja na Deltu stižu jake rock snage Darko Rundek i Ekipa te Urban & 4 praćeni alternativnim pop projektom Mr.Lee & IvaneSky, eksperimentalnom indie pop kantautoricom Sarom Renar, instrumentalno-vokalnim synthpop sastavom Svemirko te live nastupom veterana domaće elektonike Seraphima Codexa.

Dan kasnije, 28. srpnja, zabava seli u Torpedo, gdje će na dva plesna podija nastupiti Marina Karamarko, Alen Sforzina, Shipe, Lemon, Mark Ash, Life4Funk, Jopa, One N, Roland i Brx.

Dva dana, žanrovski raznolika

No Sailor je puno više od glazbenog festivala. Sailor je priča o potrazi za slobodom ispričana kroz jedinstven projekt Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević u kojem glazba obavija središnju misiju – materijaliziranje zvuka grada. Mrle već zna kako zvuči Rijeka jer posljednjih godinu dana radi na prototipu jedinstvenog “zvučnog karburatora” koji upija sve zvukove od kojih je satkan gradski život i povezuje ih s vodom. Korištenjem zvuka grada kao pokretačkog mehanizma, zvučni će karburator naposljetku kreirati jedinstvenu atrakciju – skulpturu od morske soli.

Foto: press Sailor Sweet&Salt Music Festival / Darko Rundek

Skulptura se planira instalirati na riječki lukobran Molo Longo do 2020. godine kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture.

Ulaznice za program na Delti nalaze se u pretprodaji na Entrio.hr i pretprodajnim mjestima Entria po 45 kuna, dok će se ulaznice za program u Torpedu moći kupiti na licu mjesta po cijeni od 60 kuna.

Festival se realizira kao dio projekta ‘Slatko i slano’ u sklopu programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. i to u suradnji sa skupom europskih studenata arhitekture EASA. 600 studenata iz cijele Europe svoj će redoviti godišnji skup održati u drugoj polovici srpnja upravo u Rijeci, u prostorima Ivexa i Exportdrva, te kroz niz praktičnih i teoretskih radionica promišljati prostorni i društveni kontekst grada i otkrivati nove načine iskoristivosti prostora. Svoj će rad predstaviti javnosti kroz Dan otvorenih vrata i završnom izložbom, a sudjelovat će i u prezentaciji projekta „Sailor – materijaliziranje zvuka grada“.

Be social

Komentari