22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Uskoro počinje 6. Rovinj Music Festival

Foto: facebook.com/rmfestival
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/rmfestival
Foto: facebook.com/rmfestival

U subotu, 27. 12. počinje šesto izdanje Rovinj Music Festivala i traje sve do Silvestrova, kada RMF priređuje (besplatan) doček nove 2015. godine. Unutar tih će pet dana rovinjskom pozornicom prodefilirati mnogi vrlo dobro poznati izvođači koji će nastupati u revijalnom dijelu festivala, ali jednako tako i četiri mlada, neafirmirana demo benda koji će se nadmetati u natjecateljskom dijelu programa.

Sve započinje završnim koncertom polaznika Škole bubnjeva Rovinj, 27. 12., a isti dan nastupaju i Pier Foschi te RMF bend. Prvoga su dana svi događaji besplatni. Drugoga dana, s početkom u 20:30 sati, nastupa dubrovački sastav Silente koji svojim albumom prvijencem, „Lovac na čudesa“ i dalje nemilosrdno hara domaćom scenom. Nakon njih, pozornicu će preuzeti dva benda koji se natječu za titulu najboljeg demo benda. Prvi sastav zove se Genova, a riječ je o međimurskom bendu okupljenom 2011. godine. Sviraju unutar okvira pop, rock, jazz i funk glazbe, ali se ne boje istraživati ni različite podžanrove ovih žanrova. Nakon njih dolaze Labinjani okupljeni pod nazivom Vaanka Schkvare (što na labinskom dijalektu znači odstupanje od uobičajenog). Dečki su izdali i EP „Shout as One“, a pjevaju isključivo na engleskom jeziku. Kulminacija drugoga dana festivala čuva se za kraj, odnosno 23:00 sata, kada na scenu dolazi S.A.R.S. Na vrhuncu popularnosti i krilima Lutke, Klinke, ali i starijih pjesama poput Budjav lebac ili Mir i ljubav, karizmatični S.A.R.S.-ovci dolaze rasplesati i raspjevati rovinjsku i okolnu publiku. Cijena je karte za sve događaje drugoga dana 50 kuna.

Ponedjeljak, 29.12., rezerviran je za labinski hard rock/hip hop sastav We Stand United koji su na ovogodišnjem, 36. Ri Rock Festivalu, osvojili visoko treće mjesto. Uz njih, publiku će prije nastupa nova dva benda u natjecateljskoj kategoriji dobrano zagrijati i razveseliti Psihomodo Pop. Davor Gobac i ostatak osebujne ekipe prodrmat će publiku izvodeći neke od aktualnih hitova s albuma „Ćiribu Ćiriba“, ali i stare uspješnice poput Fride ili Natrag u garažu. Nakon njih, pozornicom će ponovno od 23:30 sati zavladati demo bendovi i to ovoga puta Garage in July i OvRHa. Potonji se karakteriziraju kao punk bend, a osnovani su u travnju 2012. godine. Ove su godine snimili i album „Država“ s čijom promocijom uskoro namjeravaju krenuti. Garage in July sebe naziva visokooktanskim swamp ‘n’ roll sastavom, a oformili su se 2009. godine. Najvažniji im je nastup dosad bio na 7. Jelen Demo Festu u Banja Luci gdje su izborili nastup u finalu. Ulaznica za kompletan program drugoga dana košta 50 kuna.

Trećeg će se dan festivala dio programa odvijati u kazalištu Gandusio gdje će nastupiti The Positive Creative World feat. Kristian Terzić i Žene Balkana (Tamara Obrovac, Bilja Krstić i Amira Medunjanin). Cijena ulaznice je 70 kuna, a vjerujem kako će se ista itekako isplatiti s obzirom na spomenuta imena. Za one željne malo manje kulturnog uzdizanja, a malo više feštanja, tu je The Night Express Band koji će nastupiti u šatoru na Valdibori. Cijena je simboličnih 20 kuna.

Cijeli program šestoga po redu Rovinj Music Festivala završava 31. 12., na samo Silvestrovo. Od 20:30 sati, potpuno besplatno, zainteresirane će zabavljati DJ Ello i Dream project. Ulaznice za sva ostala događanja dostupna su u pretprodaji putem sustava eventim, a na dan će koncerata njihova cijena rasti za 10 kuna.

Be social

Komentari