Glazba

Robert Plant i The Sensational Space Shifters u pulskoj Areni

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovo ljeto startamo s bogatim programom festivala i odličnim izvođačima koji dolaze u Hrvatsku. Tako će Pula 30. srpnja biti domaćin engleskoj legendarnoj zvijezdi Robertu Plantu i The Sensational Space Shiftersima. Robert Plant frontman je i skladatelj glazbe svjetski poznate grupe Led Zeppelin. Nakon raspada Led Zeppelina, Robert Plant uspješan je u svojoj solo karijeri zbog izrazito specifičnog glasa zbog kojega se smatra jednim od najvećih i najboljih pjevača rock and rolla. Na njegovu karijeru utjecao je Freddie Mercury, Axl Rose i Chris Cornell. Odrastajući u Kidderminsteru, već u ranoj dobi pokazao je interes za rock and roll glazbu. Prvi koji ga je zamijetio bio je Jimmy Page koji je bio u potrazi za glavnim pjevačem svog novog benda. Nedugo nakon toga počinju zajedno surađivati. Bend nazvan New Yardbirds ubrzo postaje poznat pod nazivom Led Zeppelin, a tako nazivaju i svoj prvi album koji osvaja vrhove top ljestvica u 1969. godini. Uspješno surađuju na narednim albumima na kojima su ih fanovi deklarirali kao heavy metal, no Plant ih demantira argumentima da je većina njihove glazbe akustična. Poteškoće su se pojavile na sedmom albumu kada je Plant doživio prometnu nesreću, što je rezultiralo otkazivanjem nadolazeće turneje i zastajanjem rada na albumu. Dvije godine nakon toga sin mu je preminuo dok je on bio na turneji te je u tom razdoblju napisao nekoliko pjesmama za posljednji studijski album Led Zeppelina “In Through the Out Door”.

Nakon smrti bubnjara Johna Bonthama, Plant započinje svoju solo karijeru te za sobom ostavlja 35 godina impresivnog rada i bogatog opusa. Inspiraciju za riječi pjesama crpio je iz mističnih i spiritualnih klasičnih mitologija. Veliki utjecaj na njega ostavio je i J.R.R. Tolkien, što se iščitava iz njegovih pjesama The Battle of Evermore, Misty Mountain Hop, Over the Hills, Far Away i No Quarter.

Nakon napuštanja benda, svoju solo karijeru započinje radom na albumu “Pictures at Eleven” 1982. godine. U kasnim osamdesetim i ranim devedesetim Plant je napisao tri samostalna albuma s klavijaturistom Philom Johnstonom. No bez obzira na raspad Led Zeppelina, Page i Plant 1994. godine objavljuju album “Unledded” i krenuli na uspješnu veliku turneju 1995. godine.

U 2002. godini Plant sa svojim novim formatiranim bendom Strange Sensation izdaje kolekciju obrada bluesa i folk pjesama s albuma “Dreamland”. Pet godina kasnije u duetu s bluegrass pjevačicom Alison Krauss izdaje album „Raising Sad“, a 2010. godine objavljuje album „Band Of Joy“ s istoimenom pratećom grupom. Taj sjajan niz albuma nastavljen je još jednim, novim studijskim albumom. Svu energiju usmjerio je na ‘elektronski začinjen’ projekt s grupom Sensational Space Shifters s kojima je snimio i svoj posljednji album „Lullaby And … The Ceaseless Roar ” 2014. godine te njime osvojio srca kritike i boravio na top ljestvicama brojnih zemalja. S navedenim pratećim bendom 30. srpnja dolazi održati koncert u pulskoj Areni.

Ulaznice je moguće kupiti na Eventimovim prodajnim mjestima po cijeni od 430 kn za tribinu (slobodno sjedenje), za parter (stajanje) cijena ulaznice iznosi 390 kn, odnosno 330 kn, dok je mjesto za invalidska kolica moguće dobiti po cijeni od 250 kn.

 

Be social

Komentari