Glazba

Šajeta i Alen Vitasović (Boogaloo): Istrijani rasplesali Zagreb

Alen Vitasović
Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Jučerašnji dan nekoliko je hrvatskih gradova posvetilo milom Baby Lasagni uključivši se u grupni ples u organizaciji HRT-a kojim su građani izrazili dodatnu podršku našem ovogodišnjem predstavniku na Eurosongu. Kako je dan protekao u znaku Rim Tim Tagi Dima i Istre, sasvim je logično bilo i večer posvetiti Istrijanima. Alen Vitasović slavio je 30 godina karijere u Boogaloou u organizaciji Hangtimea, a podršku u line-upu mu je pružio Šajeta.

Mister simpatičnosti

U društvu najdraže Istrijanke stigla sam taman na početak Šajetinog koncerta i odmah mi je bilo jasno kako će večer biti rasplesana i vesela. Šajeta je bio standardno dobro raspoložen, nizao je šale i pošalice između pjesama, a njegov basist je za vrijeme koncerta pokazivao zavidne plesne pokrete. Ovaj vječni mladić s dušom pankera, odjeven u majicu s Alenovim likom i traper prsluk s prišivcima, pokazao je kvalitete pravog zabavljača koji ne djeluje prema scenariju, nego svoj materijal, animiranje i pjesme prilagođava trenutku i, ponekad, željama publike.

Alen Vitasović
Foto: Ziher.hr

Osim što sluša želje publike, Šajeta i gleda što se događa u prvim redovima, a posebno su ga oduševila dva momka koji su nosili majice s njegovim likom iz mlađih dana, a koje je pozvao da mu se pridruže na pozornici. Šajeta nema svoj merch, no ako će u skorijoj budućnosti htjeti to promijeniti, predlažem da zamoli svoje hardcore obožavatelje za pomoć pri dizajnu, jer su majice bile odlične i sigurna sam da bi planule u rekordnom roku da su bile jučer u prodaji.

Sat vremena Šajeti je bilo premalo jer svoje pjesme ne izvodi u studijskim verzijama. Za vrijeme izvođenja Košulje plave dobili smo i mash-up hitova Novih Fosila, imali smo prilike čuti neke od njegovih poznatih pjesama u punk aranžmanu, a i tu je taj stand-up moment koji Šajeta njeguje komentirajući razne aktualnosti. Ipak, izdržao je junački i iako nismo čuli sve njegove hitove poput Leteće Barbare, Šajeta je najavio kako ćemo se uskoro ponovno družiti i slaviti zajedno u Zagrebu.

Vrijeme je za slavljenika večeri

Šajeta je nakon završetka koncerta ostao na pozornici i najavio svog kolegu Alena s kojim je otpjevao duet Ona je sama, a publika je glasnim uzvicima i pljeskanjem pozdravila slavljenika večeri. Čim je stupio na pozornicu, Alen je izveo poznati pokret ruke kojim je izrazio podršku Baby Lasagni, a to je nastavio raditi tijekom večeri u još nekoliko navrata.

Alen Vitasović
Foto: Ziher.hr

Alen nije gubio vrijeme i podulju set listu je otvorio najvećim hitovima poput Jenu noć, Gušti su gušti, Nisi više mala, a kasnije tijekom večeri izmjenjivao je novije numere s dobro znanim uspješnicama. Trijezan, vitalan i razgovijetan pjevao je puna dva sata, a između pjesama je dijelio autograme i razbacivao se pošalicama te hvatao grudnjake koji su svako malo letjeli iz publike.

U određenim trenucima Alen nije mogao sakriti emocije i ponos, pogotovo kad je cijela dvorana u glas pjevala riječi njegovih pjesama. Bilo je stvarno lijepo vidjeti ga tako razdraganog i dirnutog. Istarski dio publike, inače najživlji i najluđi dodatak prvim redovima, u jednom trenutku dobacio mu je i zastavu kojom se Alen ogrnuo, a kasnije ju je okačio za bubnjeve.

Alen Vitasović
Foto: Ziher.hr

Ipak, vrlo očekivano, najskuplji trenutak večeri dogodio se dok je Alen izvodio pjesmu Purple Rain i nakon nje jednu od najljepših iz svog kataloga – pjesmu Bura. Ništa ne može opisati euforiju koja u publici nastaje prilikom izvođenja Bure, emocije su preuzele posjetitelje, oni iz stražnjih redova prebacili su se u prve s rukama u zraku, svi su pjevali s Alenom u glas kao jedno, svi su osjećali bol slomljenog srca kao jedno. Nakon Bure Alen je još jednom pozdravio svog gosta Šajetu i zahvalio mu se izvevši pjesmu Moji koraki, a uslijedio je i bis za vrijeme kojeg smo čuli već odsvirane pjesme.

Vrijeme Alena Vitasovića

Ako za Šajetu možemo reći da je punker među zabavnjacima (pritom misleći na njegove kolege koji izvode zabavnu glazbu), onda za Alena možemo s punim pravom reći kako je on rocker među estradnjacima. Alen je početkom devedesetih stekao vrtoglavu popularnost, što mu je donijelo velike hitove, ali i priskrbilo određeni način života, u konačnici i poroke, a nije tajna kako mu je probleme često uzrokovao alkohol.

Iako alkoholizam najčešće stvara velike probleme za pojedinca i njegovu obitelj, na takve stvari se na estradi do sada kroz oči javnosti uglavnom gledalo kao na nešto zabavno ili samo s podsmjehom, što nikako ne odobravam.

Kroz godine sam imala prilike vidjeti Alena u raznim stanjima za vrijeme njegovih koncerata, nažalost i onim najgorim, no zadnjih godina Alen živi svoju dobru fazu, održava koncerte bez incidenata (osim kad ga netko iz publike odluči gađati oradama – molim vas nemojte više) i ponovno zvuči i izgleda dobro. Jako mi je drago vidjeti taj napredak i želim mu svu sreću i ustrajnost te se nadam da njegovo najbolje vrijeme tek dolazi i da će još puno godina nastupati i uveseljavati nas svojim hitovima.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari