Film

SCHUMACHER: Formula 1 s ljudskim licem

schumacher
Vrijeme čitanja: 4 minute

Četiri godine nakon promjene vlasnika komercijalnih prava Formule 1 i tri od početka suradnje sporta s Netflixom izašao je najnoviji izdanak te suradnje, „Schumacher“, dokumentarac o Michaelu Schumacheru, donedavno najboljem vozaču Formule 1 po rezultatima i uspjesima u sportu, a danas još uvijek najpopularnijom osobom koja je sudjelovala u sportu, ako ne među dugogodišnjim gledateljima i obožavateljima, onda sigurno među općom populacijom; tko nije barem jednom čuo i da nema barem okvirnu ideju tko je bio Schumacher?

Zvijezda je rođena

Dokumentarac je i zamišljen upravo za tu publiku. U svojih otprilike dva sata trajanja film prati Schumacherovu karijeru od njegove prve vožnje za Benetton u Belgiji 1991. godine do tragične nesreće koja mu se dogodila na skijanju krajem 2013. Tijekom ta dva sata provedeni smo najvažnijim trenutcima njegove karijere i života u tom vremenu, od vrhunaca i prvih osvojenih utrka do prikaza nekih njegovih unutarnjih borbi sa samim sobom zbog medijskog pritiska koji ga je odmah počeo pratiti budući da je od prve utrke bilo očito da nije kao ostali, da je wunderkind za utrkivanje.

Film započinje snimkom Schumachera na ronjenju sa svojom obitelji uz prateću laganu, sjetnu skladbu pa preko fade outa/fade ina prelazimo u snimku kruga oko Monte Carla s njegovog bolida dok se skladba razvija u življi ugođaj. Po svemu je to odlično otvaranje za ovaj dokumentarac i odmah gledatelju daje do znanja na što su se redatelji, Hans-Bruno Kammertöns, Vanessa Nöcker i Michael Wech, koncentrirali i htjeli prikazati. Naime, ovaj film je puno više oslikavanje portreta jednog čovjeka nego oslikavanje jedne sjajne karijere u Formuli 1. Kao što sam ranije spomenuo, tijekom filma se izmjenjuju najbolji i najteži trenutci u njegovom životu, gdje su ovi vrhunci najčešće vezani za utrke i svjetsko prvenstvo, a ovi ozbiljniji, teži za njegov privatni život, odnosno utjecaj slave na isti.

schumacher
Foto: facebook.com/NetflixUK

Kako (ne)pošteno do naslova prvaka

Sliku o njemu dobivamo, budući da je imao tu nesreću 2013. i nije sposoban trenutno sudjelovati u bilo kakvom projektu, preko arhivskih snimki Schumachera i preko članova njegove obitelji, prije svega njegove žene i velikana sporta od Jeana Todta do Damona Hilla i Mike Häkkinena. Ovdje dolazimo do najvećeg problema filma: prikazuje Schumachera gotovo kao sveca.

Naravno, on je jedan od najvećih vozača u povijesti i to nitko ne može negirati, ali daleko od toga da je bio bez kontroverzi (na kraju krajeva rijetko koji svjetski prvak je bez kontroverzi) i one jesu prikazane u filmu (neke su izostavljene, što isto smatram propustom), ali kako su prikazane i obrađene nekako ostavljaju šuplji dojam. To je između ostaloga i problem s ritmom filma koji jako brzo skače s teme na temu i s događaja na događaj bez da dovoljno obradi sve pojedinosti. To ne bi bio problem, ali s trajanjem od dva sata mislim da se moglo i nekako bolje ukomponirati, da su mogli neke stvari i izostaviti kako bi dali prostora pravoj drami koja se događa na stazi.

Recimo, zadnja utrka 1994. godine, a Schumachera i Damona Hilla dijeli jedan bod do naslova svjetskog prvaka. Schumacher ulazi u utrku s vodstvom, dakle ako završi ispred Hilla ili ako obojica ne uspiju završiti utrku Schumacher je prvak. Schumacher vodi utrku i u jednom trenutku udara zid što Hill iskorištava za pokušaj preticanja, Schumacher uzima krivu putanju u zavoj i zabija se u Hilla. Rezultat: obojica su dobila prevelika oštećenja i Schumacher prvi put postaje svjetskim prvakom.

Ljudski je griješiti

Po svemu zapravo prljavi potez Schumachera, koji nije prošao nezapaženo u ono vrijeme, naravno u filmu je zapravo nekako umanjen i Schumacherove ruke su oprane od bilo kakve odgovornosti. Ne bi bio to ni toliki problem, ali Schumacher je probao isti potez 3 godine kasnije kada mu nije uspio, samo je sebe izbacio iz utrke i te godine je diskvalificiran iz svjetskog prvenstva. Film taj drugi događaj samo prođe i odmah skoči na prikaz obiteljske idile koju je Schumacher imao tu godinu budući da se nije natjecao. Razumljivo u potpunosti i normalna stvar, na kraju razumljiva i na razini filma budući da prije svega želi oslikati čovjeka, a ne sportaša. Ali zbog samog tona tog prijelaza, a i zbog komentara na slične stvari u njegovoj karijeri od svih sugovornika dobiva se više dojam da je ovo hagiografija, a ne nekakav objektivni prikaz Michaela Schumachera.

Osim arhivskih snimki obitelji Schumacher i razgovora s raznim svjedocima vremena film se sastoji od snimki utrka, onih bitnih za priču, naravno. Uz te snimke za stare su pratioce, a bit će i sigurno za nove, zanimljive snimke s testiranja novih Ferrarijevih bolida prije sezone. To su nikad prije viđene snimke dvaju Ferrarija kako se voze po noći što čini nevjerojatnu sliku užarenih, žarko crvenih bolida.

schumacher
Foto: facebook.com/NetflixUK

Za neke više, a za neke ipak manje

Kao što sam i rekao na početku ovaj dokumentarac je prije svega namijenjen novim obožavateljima Formule 1 i onima koji će to tek postati. Kao takav je i više nego u redu, demografija na koju ciljaju nije ni bila živa ili barem dovoljno svjesna u to vrijeme da su dobro upoznati sa Schumacherom i njima će ovo sve biti u principu zanimljivo, ali iskreno ne mogu ga preporučiti ovim malo starijim obožavateljima jer, slično kako „Drive to Survive“ napucava drame na i sa staze, ovaj film ih ili previše umanjuje ako ne idu u korist neke lijepe slike o Schumacheru ili ih isto dosta napuhuje ako idu. Sve skupa to stvara određeni dojam neiskrenosti što sigurno nije dobro budući da pričamo o dokumentarcu.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari