Film

Sedam neprežaljenih serija ukinutih nakon prve sezone

Vrijeme čitanja: 5 minute

Lista je rangirana prema količini isplakanih suza moje malenkosti, počevši od šmrc sve prema ugly cryŽanrovi uvelike variraju, većina serija su malena remek-djela što se tiče radnje, tematike, likova ili sveukupne atmosfere koja teleportira um u svijet fikcije tamo, tamo daleko. Time se činjenica da su ukinute, iako su postigle velik uspjeh, čini još neobičnijom.


7. The Get Down (2016)


Tvorci: Stephen Adly Guirdis, Baz Luhrmann                

Citat: ”You truly are as fine as wine, and so divine. You know I had to make you mine, no matter the time. So, I scaled that mountaintop to get that record dropped, just to see the clouds part, as your pretty lips did the same, hoping, one day, they’d utter my name.” *mic drop*

Radnja puna ritma, besprijekorno izvedenih scenskih manevra, glume i zarazne plesne koreografije, smještena je u Bronx 1977. godine. Ovo je ujedno i priča o rođenju hip–hop scene te sam naziv serije aludira na jedan od danas već etabliranih glazbenih termina, postizanje savršenog ritma za kojim su glavni junaci u potrazi. Iako naše malenkosti na ovom dijelu svijeta ne dijele gotovo nikakve kulturološke crte s pričom iz serije, atmosfera nas vuče u neko drugo vrijeme odmah nakon prve epizode i to doba je toplo, autentično, primamljivo i pomalo čarobno. Krivcu zaslužnom za ukidanje ovog dragulja definitivno manjka ritma.


6. Bunheads (2012)


Tvorci: Amy Sherman-Palladino, Lamar Damon

Citat: ”That’s what our lives are now, Carl. We’re sticky and we’re tired. Adjust.”

Malen gradić, oštar, brzopotezni humor i unikatni multidimenzionalni likovi. Poznato? Kreatorica odličnih Gilmorica, Amy Sherman Palladino (The Marvelous Ms. Maisel  koja, na sreću, počinje s 3. sezonom) stvorila je zanimljivu priču o showgirl djevojci koja slijedi svoje srce do malenog gradića na obali, ostavivši vrevu velegrada iza sebe. Naravno, počinje raditi bok uz bok u školi plesa svoje punice koju utjelovljuje odlična Kelly Bishop (Emily Gilmore u Gilmoricama), a ostalo je miks toplih međuljudskih odnosa i izvanredne ženske glumačke postave.


5. Wonderfalls (2004)


Tvorci: Bryan Fuller, Todd Holland

Citat: ”I am a lesbian. The reason I’m not attracted to you is because your genitals are on the outside”

Jednog dana kada postanem duh (jer koje su šanse da imam miran zagrobni život, zbilja?) jednostavno ću opsjedati  tupe glave koje ukidaju ovako genijalne uratke. Ovo je priča o djevojci koja je primorana slijediti spontane naredbe antropomorfnih, svakodnevnih stvari koje je tjeraju na rub ludila, iako ne bez grandioznog, sudbonosnog plana. Ako ste fan serija poput Pushing Daises , Dead Like Me ili Malcom In The Middle tvorci ove serije su vam itekako poznati, a poznatim osjećajem nostalgije plovi i atmosfera koja vrvi neobičnim situacijama, likovima i događajima.


4. Undeclared (2001)


Tvorci: Judd Apatow

Citat: ‘You’re smart, and pretty… like a dolphin.”

Judd Apatow je očito bio u toliko tužnom i sjetnom raspoloženju nakon ukidanja Freaks And Geeks (dalje na listi) da ga je šupio krasan, inspirativan trenutak kreativnosti kakvog umjetnici postignu nakon slomljenih srdaca i duha općenito koji je (ponovno) potrajao samo jednu sezonu. Kakav krasan peh dva puta zaredom. Premisa je jednostavna, student prve godine kreće u pustolovinu koja je fakultet zajedno sa svojom ekipom koju, na njegovu žalost, čini i njegov usaljeni otac. Provjeren recept za dobar provod.


3. My So Called Life (1994)


Tvorci: Winnie Holzman

Citat: “People always say you should be yourself, like yourself is this definite thing, like a toaster or something. Like you can know what it is, even.”

Jared Leto u ulozi Jordana Catalana krasio je sobe mnogih djevojaka (i dečkiju) uključujući onu moje drage sestrične i što se zločestih, potencijalno toksičnih srednjoškolskih simpatija s dugom kosom i Bambi očima tiče, ovaj je poprilično visoko na ljestvici. Dakle, ova prekrasna priča o slatkim mukama tinejdžerskog doba je bezvremenska, topla i apsolutno prekratka. Prva i *šmrc* jedina sezona ima dosta epizoda u usporedbi s klasičnim TV serijama (19 epizoda u trajanju od oko 45 – 50 minuta), a scenarij je toliko dobar da će zasigurno naći put do vašeg  hipokampusa i tamo se ugnijezditi u podsvijest dugoročnog pamćenja te potiho upravljati vašim životnim odlukama. Mislim, na pozitivan način.


2. Freaks And Geeks (1999)


Tvorci: Paul Feig, Judd Apatow

Citat: ”Why don’t you go pick someone your own size? There’s a bus in the parking lot.”

Ok, da sam išla u srednju s ekipom koju čine Martin Starr, James Franco, Jason Segel, Seth Rogen i Linda Cardellini, definitivno bih se uklopila i to odmah prvi dan. Rekoh, ODMAH PRVI DAN. Bili bi čudaci, ali bili bi čudaci zajedno. I tu se krije ključ preživljavanja tih izrazito zbunjujućih dana jer ako nađete ekipu koja vas razumije, lakše ćete podnijeti činjenicu da sebe ne razumijete uopće.  Velike, tople preporuke. Postat će vam jedna od najdražih serija, ako duši zatreba smijeha i suza podjednako.


1. Firefly (2002)


Tvorci: Joss Whedon

Citat: “Curse your sudden but inevitable betrayal!”

Bilo bi najbolje da u ovom trenutku jednostavno… uzmem pet minuta i odem po sladač i pohanac. Dakle, zamislite da vam svemir podari nešto prekrasno. Jeste li to zaslužili? Vjerojatno ne. Ali jeste li svjesni da pred sobom imate nešto neponovljivo? Opet ne. Ali hoćete li oprati posteljinu od isplakanih suza prvih par tjedana? Nijet. Nein. Non. いいえ.

Kreativni um iza ove kultne serije pripada Jossu Whedonu čiju genijalnost možemo pratiti kroz Buffy – The Vampire Slayer, Angel, Agents of S.H.I.E.L.D. ili pak Avengerse. Na sreću, kada dođete do kraja serije, tu vas čeka i film Serenity čija je priča u jednakoj mjeri očaravajuća.


Još ćemo spomenuti i Clone High (2002), Luck (2011), Grosse Pointe (2000), The Good Guys (2010), Profit (1996) i Kings (2009), serije koje još nisam pogledala pa tako i ne mogu suditi, ali koje su kultni favoriti (prema podacima almighty interneta).

Be social

Komentari