Film

Video: Serije koje smo pratili i (ne) sramimo se toga

Foto: www.facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.facebook.com
Foto: www.facebook.com

Povijest televizije vrvi serijama koje smo svi pratili, a nitko nije znao zašto. Sredina devedesetih i početak ovog stoljeća često su bili plodno tlo za loše scenarije, neuvjerljivu glumu i jeftine efekte. Bilo da se samo s nostalgijom prisjećate svojih skrivenih zadovoljstava ili ih kriomice još uvijek pratite online, svi znate o čemu pričamo. Izvadimo zajedno kosture iz ormara!

PLEME ( THE TRIBE )

Virus koji je pogodio zemlju ubio je sve odrasle i sada se u postapokaliptičnom okruženju bore djeca podijeljena u plemena. Dobri su suprostavljeni lošima, čiji je moto ”moć i kaos”. Nikad nikome nije bilo jasno odakle gorivo za Zootov automobil i koja je poanta besciljne vožnje po gradu. Strah u kosti mogli su utjerati i pješke. Resursi hrane i vode su ograničeni, ali zato je šminke i vlažnih maramica očito bilo napretek jer su se svako jutro likovi budili svježe oličeni motivima svog plemena. Nelogičnosti idu u nedogled, a najveća je da je ova australska serija bila iznimno popularna. Još uvijek ponekad vikendom sretnem neku party vjevericu čija odjevna kombinacija neodoljivo podsjeća na one iz serije. Tada, samo na trenutak, moje srce nostalgično zatitra.

STRASTI ( PASSIONS )

 Tih 45 min provedeš u zoni sumraka s ljubavnim i nadnaravnim avanturama mještana gradića Harmony. Čudno. Loše. Još malo lošeg. A opet dovoljno dobro za emitiranje punih 8 godina.

SPASILAČKA SLUŽBA ( BAYWATCH )

Neki od nas bili su tek misaona imenica kad se ’89-te rodila ideja o spasiocima s plaže. Baywatch se gledao zbog puno umjetnih sisa, isklesanih trbušnjaka i famoznog utrčavanja u more u usporenoj verziji, koje oni šaljiviji među nama i do današnjeg dana oponašaju.

XENA, PRINCEZA RATNICA

Dok sam ja uvijek navijala za ljubav između nje i grčkog boga Aresa, toliko godina nakon saznajem da je ova serija popularna među lezbijkama diljem svijeta koje su pak navijale za navodnu i nikad u potpunosti realiziranu romansu između Xene i Gabrielle. Eto jedna trivijalna informacija koja ne mijenja apsolutno ništa u vašem životu. Prepuna netočnih detalja iz povijesti gdje jedan dan brani Troju, drugi napada Rimljane, Xena je češće bila smiješna nego išta drugo.

DAWSON’S CREEK

Ako niste spremni baciti ovo remek-djelo u zaborav, ne morate. Odnedavno se ponovno prikazuje na jednom od specijaliziranih kanala za zabavu. Razludite. Ako nitko ne zna, nije se ni dogodilo.

LA FEMME NIKITA

Zarazna uvodna špica i nešto kompleksniji likovi nego u prethodnim serijama zaslužili su da ih se ne sramimo ni dvanaest godina nakon prestanka emitiranja.

BEVERLY HILLS 90210

Ljeto ’91-e, dok su svi emitirali reprize, Fox je pustio posebnu ljetnu sezonu koja seriji donosi ogromnu popularnost i kult fanova koji je i danas na snazi. Sve i da jesu ostvarili značajniju filmsku karijeru ( a nisu ), vjerujem da ćemo se uvijek na glumce i glumice iz serije referirati kao na ”one iz Beverly Hillsa”.

DJEVOJČICA IZ BUDUĆNOSTI ( THE GIRL FROM TOMORROW)

Alana dolazi iz 3000. godine u 1991. Još jedan hit iz Australije. Još jedna neobjašnjiva ljubav.

Tu je i cijeli tragikomični niz američkih sapunjara poput ”Santa Barbara” , ”Melrose Place” i ” Sunset Beach” , nešto noviji ”O.C.” , ”Tree Hill” i ostala patetična ekipa.

Možda iz mene progovara nostalgija, ali nakon ove kratke retrospektive zaključujem da nas nema čega biti sram. Osim što su se ponekad neke od ovih serija zaista i bavile ozbiljnijom tematikom, imale su određenu toplinu i normalan poredak društvenih i moralnih vrijednosti gdje dobro uvijek pobjeđuje. I koliko god otrcano zvučalo, bilo je bitno.

Be social

Komentari