Film

Serije koje će (privremeno) zamijeniti vaše omiljene serije (2.dio)

Foto: listafterlist.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: listafterlist.com
Foto: listafterlist.com

Nastavljamo za vas puniti prazninu koja nastaje kad završe sezone vaših omiljenih serija ili taman pristignete na njihovu “pauzu”. Neke od prijedloga možete pročitati na prvom dijelu liste na Ziherovom linku , a mi istražujemo dalje za one koji žele još.

The Fall (2013-)

Agentica Dana Scully (Gillian Leigh Anderson) odustala je od potjere za natprirodnim i izvanzemaljskim u X-Files (1993-2002) i postala je policajka Stella Gibson koja istražuje niz ubojstava u Belfastu. Jamie Dornan (Once Upon a Time, Fifty Shades of Grey) glumi serijskog ubojicu Paula Spectora kojem je Stella za petama. Iako otkrivanje identiteta ubojice već u prvoj epizodi oduzima dio napetosti istrage, istovremeno gledatelja stavlja u poziciji voajera, onoga tko prisustvuje zločinu, ali nema moć nešto poduzeti. Osim te nametnute pozicije iz koje nema bijega (osim ako ne prestanete gledati seriju), neizbježna je i empatija prema ubojici zbog humanizacije koja se provodi kroz prikaz njegovog života u kojem ima ulogu dobrog oca i supruga. Ubojičinoj mizoginiji odlično parira snažan lik Stelle. Ona je inteligentna, sposobna žena koja ponekad izravno, a ponekad neizravno, preispituje percepciju muške i ženske seksualnosti u društvu.

Deadwood (2004-2006)

Američka, kao i svaka nacija, imala je potrebu stvoriti mit o svojem nastanku koji se još uvijek reflektira u mnogim filmovima, primjerice manje-više svi westerni u kojima glumi Clint Eastwood. Najveći manjak te vrste filmova je stalno oživljavanje mitova o nesebičnim, usamljenim junacima, damama u nevolji i mirnom životu u prirodi koji je sam sebi nagrada.  Deadwood je uzeo te mitove o teškom, ali za dušu dobrim, životom u preriji i skršio ih do kraja. Kao pravi “junaci” Divljeg Zapada prikazani su poslovni ljudi: vlasnici kupleraja, kasina, hotela, oportunisti i bankari. Oni su ti koji su podržali ekonomski razvoj svakog grada koji je počeo kao tri drvene kuće u blatu i to tako da su nudili ljudima ono što im treba i ono na što su slabi. Bez novaca nema civilizacije, profit okreće svijet poruka je Deadwooda koju utjelovljuje lik Ala Swearengena (Ian McShane). Njemu nasuprot stoji Seth Bullock (Timothy Olyphant) no i on je daleko od idealnog prerijskog kauboja. Seriju treba pohvaliti i za otvoren prikaz krvoprolića između proto-Amerikanaca i Indijanaca u pozadini priče. Osim trailera koji je pomalo misteriozan, radi boljeg vizualnog dojma možete pogledati i uvodnu špicu serije na linku.

Pan Am (2011-2012)

Serija počinje 1963. kad je putovanje avionima bilo luksuz, u business klasi putovali su isključivo muškarci, a stjuardese su prolazile kroz mnoge fizičke provjere kako bi se avio-kompanija uvjerila da se nisu udebljale ili da se pravilno drže i nose steznike. Osim u avionu, radnja Pan Am-a odvija se u New Yorku, Parizu i Londonu i naglasak je uvijek na 1960-ima kao zlatnom razdoblju. Priča prati četiri stujardese (Christina Ricci, Margot Robbie, Karine Vanasse, Kelli Garner), njihove želje i ambicije te način na koji se snalaze u dominatno muškom svijetu. Pan Am zadovoljit će one koji padaju na prizore aviona, stjuardesa, pilota, života u letu, hotela s pet zvjezdica i lijepe žene koje se trude izboriti za sebe, po potrebi i ilegalnim i nemoralnim činovima. Njihov odabir profesije daje im mogućnost da iskuse svijet na način koji im inače vjerojatno ne bi bio moguć. Iako su svjesne da će kad ostare biti odbačene kao stara prtljaga, voljne su žrtvovati dio sebe u zamjenu za ono što će iskusiti u tom kratkom periodu posluživanja pića na 30 000 metara nadmorske visine. Pan Am se često uspoređuje s Mad-Men no iako se radnja u obje serije odvija u istom vremenskom razdoblju, Pan-Am ne ulazi dublje u temu ženske neravnopravnosti i seriju se kritizira zbog površnost i neozbiljnog pristupa rodnim politikama. Bez obzira na to, dobro prikazuje što je značilo biti stujardesa u zlatno doba Pan American World Airwaysa.

Black Books (2000-2004)

Prije dvije godine u listopadu, Dylan Moran uspio je nasmijati punu dvoranu Lisinskog sa svojim stand-upom. Tko je propustio njegov performans tad, može ga pogledati sad u britanskom sitcomu Black Books gdje glumi Bernarda Blacka, vlasnika male knjižare. Njegov je humor u seriji manje soficisticiran, ogorčen i crn poput (barem naizgled) Bernardovog srca. On svoje dane provodi ispijajući vino i pušeći kao da sutra ne postoji, vanjski ga svijet ne zanima, a kupce tjera kao da su mu najgori neprijatelji. Društvo mu u njegovom ciničnom, zatvorenom svijetu prave zbunjeni Manny (Bill Bailey) i otkačena Fran (Tamsin Greig). Mannyjev i Franin je glavni cilj popraviti svoj društveni život, no to im skoro nikad ne uspije. Nihilistički ton serije nije za svakog, likovi se s vremenom ne poprave već su upravo njihove karakterne mane i slabosti pokretači svih radnji i događaja.  Ponekad je teško gledati seriju u kojoj su glavni likovi stalno gubitnici, ali ideja je upravo promocija takve cinične vrste humora kao reakcije otpora na vanjski svijet.

Be social

Komentari