Istaknuto
21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

24.04.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute U siječnju je svjetska glazbena scena ponovno procvala. Mjesečna doza popa popisala je sve povratke, alternativna uzbuženja i nove pop hitove.

Knjige

Šesti Festival svjetske književnosti – najzanimljiviji popis gostiju do sada

31.08.2018. Maja Hoić
Vrijeme čitanja: 3 minute

“Misija Festivala svjetske književnosti jest stvaranje platforme koja okuplja i stavlja u dijalog najbolje pisce svjetske i domaće književne scene, podizanje svijesti o knjigama i važnosti čitanja te predstavljanje novih i vrijednih naslova.”

Ove nedjelje počinje šesti Festival svjetske književnosti, koji se od 2. do 8. rujna održava paralelno u Zagrebu i Splitu. Više će od sto sudionika Festivala, od književnika i moderatora do likovnih i glazbenih umjetnika, iz raznih dijelova svijeta, posjetiti Hrvatsku. Neki će od njih po prvi put sebe i svoja djela predstaviti hrvatskoj publici na samom festivalu. Ima sudionika koji će sudjelovati i u zagrebačkom i u splitskom programu, ali s ciljem osnaživanja suradnje tih dvaju gradova određeni programi odvijat će se isključivo u Splitu.

Sudionici festivala dolaze iz nama susjednih zemalja, iz drugih država Europe te iz dalekih Australije, Južne Amerike, Afrike. Naravno, posjetitelji će moći vidjeti i domaća imena iz svijeta književnosti. U programu su Damir Karakaš, Tea Tulić, Andrija Škare, Alojz Majetić, Julijana Matanović i mnogi drugi.

Bogat program u Zagrebu se odvija u prostorima kina Europa i Kulturnog centra Mesnička, a u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata. Moći ćete prisustvovati književnim razgovorima, tribinama, okruglim stolovima o aktualnim temama poput #metoo. Organizirane su i aktivnosti za srednjoškolce. U srijedu, 6. 9., u popodnevnim satima počinje se održavati  Novinarska radionica. Uz književna događanja, program sadrži i izložbe likovnih djela, glazbene nastupe i filmske projekcije filmova Lordana Zafranovića.

Lordan Zafranović. Foto: facebook.com/FestivalSvjetskeKnjizevnosti

Otvaranje s Olgom Tokarczuk

Za otvaranje u nedjelju, 2. 9., u 19 sati kreće se s prvim u nizu festivalskih Razotkrivanja u kojem sudjeluje poljska književnica Olga Tokarczuk. Nakon Razotkrivanja možete uživati u koncertu multimedijske art skupine iz Zagreba Gorgona Nova. Sav program otvaranja Festivala odvija se u Velikoj dvorani kina Europa.

Poznata imena svjetske scene

Foto: facebook.com/FestivalSvjetskeKnjizevnosti

Nakon svečanog otvaranja s Olgom Tokarczuk, na festivalu će gostovati i drugi dobitnici Man Booker i Man Booker International nagrade,  David Grossman i Richard Flanagan. Od brojnih stranih gostiju izdvojit ćemo poznatija imena: Francuz Frédéric Beigbeder, Šveđanin Jonas Hassen Khemiri, Portugalac José Luís Peixoto, Meksikanac Antonio Ortuño. Gostovat će i najmlađi autor koji je ušao u finale nagrade Man Booker Chigozie Obioma. U suradnji s Hrvatskim centrom PEN-a, na tribini Iskustvo Pessoe govorit će pjesnici, filozofi i borci za ljudska prava iz Brazila i Portugala – Francesca Cricelli, Thiago Ponce de Moraes i Bartholomew Ryan.

Vizual Festivala

Vizual Festivala. Foto: FSK

Festival je drugu godinu za redom imao i natječaj za vizual u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti. Pobjednički rad, koji je ujedno i vizual Festivala, jest plakat Ivana Stanišića, studenta treće godine studija grafike.

Festivalska knjižara

Ove godine postoji i novina, a to su vaučeri u vrijednosti od 20 kuna te 10 kuna za osobe mlađe od 25 godina i starije od 65 godina koji služe kao ulaznica za programe u Velikoj dvorani kina Europa koji počinju u 21 sat. Njima ujedno ostvarujete popust pri kupnji knjiga u Festivalskoj knjižari.

Više na ….

Službeni program festivala, kao i sve ostale informacije i detalje o svim književnim, glazbenim, likovnim i filmskim događanjima na njemu možete pogledati na stranicama Festivala.

(Visited 317 times, 1 visits today)

Komentari