kina
1. lipnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom lipnju. Blockbusteri su se napokon vratili u kina i tako još više povećali ljetne temperature.

eurosongu
16. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Loreen je praktički bila proglašena pobjednicom Melodifestivalena prije njegovog starta. Postavlja se pitanje zbog čega se uopće onda održavao nacionalni izbor ove godine i trošili silni novci koje su radije mogli sačuvati za organizaciju Eurosonga iduće godine.

Glazba

Slušajte dobru glazbu i izrađujte zmajeve na Festivalu vjetra

Foto:Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Pohoditelji glazbenih festivala na otvorenom već su naviknuti na to da će ih kad otvore DHMZ ili Accuweather najvjerojatnije dočekati samo pola sunčeka jer će druga polovica slikovnog prikaza biti oblak. U nizu festivala našao se jedan koji nas, doduše samo naslovom, asocira na loše vrijeme. Radi se o Festivalu vjetra koji obilježavajući Svjetski dan vjetra želi ukazati na alternativne izvore energije, poticati dječju kreativnost, ali i novu glazbenu scenu. Već četiri godine podržavaju ga Wind EUROPE, bivša EWEA (The European Wind Energy Association – Europsko udruženje za energiju vjetra) i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Za subotu, 18. lipnja najavljeno je događanje na jarunskom Velikom jezeru (livada s južne strane Doma Tehnike) na kojem će se uz rad Surf kluba Tri Strijele predstaviti i nadolazeći val glazbenika.

Program Festivala vjetra počinje u 14 sati. Posjetitelji će osim cjelodnevnog puštanja zmajeva moći sudjelovati i na radionici izrade zmajeva na temu Vjetar i val. Nudi se osvajanje besplatne škole jedrenja na dasci ukoliko se ispuni Tri strijele izazov – održavanje ravnoteže na profesionalnoj surf dasci. Osim toga svi će moći isprobati i karting s jedrima – Surfkart. On će u vidu jedrenja na suhom biti pogodan i za osobe s invaliditetom.

Koncerti počinju u 18 sati, a nastupaju Miki Solus, Spleen G, Kaira Kela, Zvonimir Varga i Sisters in Roots.

Ulaz je besplatan.

Spleen G je funk/jazz/rap vokalno – instrumentalna atrakcija. Oni su četveročlani bend koji u ovom sastavu nije dugo na sceni, ali se glas o njima brzo širi. Ovogodišnji su pobjednici InMusic natječaja ”Zasviraj sa Žujom”.

Miki Solus zagrebački je kantautor koji je na zadnja dva nastupa napunio Tvornicu i Vintage Industrial Bar u Zagrebu. Svira uz pratnju Medarde Pack (sax), Frane Viskovića (akust. bas) i Andreja Tačigina (cajon). Očekuju se energične i brze jazz/punk/rap kompozicije.

Sisters in roots čine Rea Tas, jedna od rijetkih žena na hrvatskoj reggae sceni te sestra u korijenima, Nynah Mariah. Rea je aktivna od osnivanja King Shango sound systema. Danas je rezident DJ na mnogim bass culture festivalima. Stilovi glazbe uključeni u selekciju su roots reggae,dancehall i dub.

Foto: press
Foto: press

Kaira Kela sviraju tradicionalnu afričku glazbu te pjevaju na jeziku plemena Volf iz Senegala. Članovi benda su Ismaila Commi Balde (vokal i gitara), Mamadou Ablaysi Seydi (perkusije), Dror Orgad (el. Gitara), Iva Patarčec (balafon), Jelena Galić (vokal, bas) te Mirsad Dalipi (bubnjevi). Čeka nas puno afro groove ritmova.

Zvonimir Varga zagrebački je kantautor, na sceni aktivan od 2010. godine kada je objavio svoje prvo izdanje, knjigu poezije “Poljubac budućnosti”. Do danas je objavio sedam glazbenih albuma, a komponira i glazbu za dječje kazališne predstave. Varga nastupa po Hrvatskoj i regiji.

 

(Visited 228 times, 1 visits today)
Be social

Komentari