Glazba

Zanimljiv KSET-ov program ulazi u novu sezonu: na Slušaj me #9 slušajte najdraže pjesme šest novih gostiju

Vrijeme čitanja: 3 minute

U utorak 24. rujna u KSET-u kreće nova, treća, sezona “Slušaj me” – lijepe priče o lijepim pjesama.

Što je “Slušaj me”?

Riječ je programu koji se održava jednom u dva mjeseca na kojem šest govornika po večeri u nekoliko minuta predstavlja njima vrlo dragu pjesmu i pokušava napraviti ono najteže – objasniti ljubav prema njoj. Zašto baš ta pjesma, po čemu se izdvaja od drugih, zašto im znači nešto više od ostalih. Nakon toga, tu pjesmu slušamo da vidimo čujemo li istim ušima i, postoji li volja, malo porazgovaramo o njoj.

Tribinu moderira novinar i književnik Andrija Škare, početak je u 20 sati, a ulaz besplatan.

Tko su gosti 9. izdanja?

Vedrana Bibić

Navodno se Luka Modrić jednom uvrijedio kada su ga prozvali hrvatskim Dennisom Bergkampom, ali sigurni smo da naša Vedrana Bibić ne bi imala ništa protiv ako za nju kažemo da je hrvatska Rosa Luxemburg. Feministica, aktivistica, borkinja, sve je to naša Vedrana, uvijek na braniku slabijih i onih koje treba zaštititi, hoćeš ženska prava, prava radnika, LGBT, borila se za sve i bori se i dalje, za bolji, pravedniji i ljepši svijet. If I can’t dance, I dont want to be a part of your revolution je rekla Emma Goldman (verovatno), ali da nije ona, rekla bi Vedrana. Jer bez pjesme čak ni borba nema smisla!

Slaven Kosanović Lunar

Ako vam na ime Slaven Kosanović ne zvrnda proverbijalno zvonce, kada tom imenu i prezimenu dodate njegov umjetnički tag Lunar, buka zvonjave postaje upravo zaglušujuća. Lunarovi crteži, grafiti, urbane intervencije postali su nezaobilazna scenografija (i mnogo više od scenografije!) Zagreba, ali i brojnih drugih gradova jer gotovo da nema grada u kojem nije crtao, samo birajte kontinent. Crtao je i po tramvajima, automobilima (u reklamne svrhe), vlakove nije nužno spominjati jer se u graffiti kulturi ionako podrazumijevaju. Uz to što je rodonačelnik grafita u Hrvata (tih ranih devedesetih osim njegovog YCP-a i „suprotstavljenog“ GSK i nije bilo drugih crewova) Lunar je i veliki ljubitelj glazbe koju za vas bira i u emisiji Lunarov bunar na Yammatu. Slušaj me, slušaj Lunara!

Nina Bajsić

Ona je utjelovljenje umjetničke duše: studentica dramaturgije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, autorica nekoliko dramskih tekstova, scenarija i radio-drama, piše poeziju i kratke priče. Osim kazališta i književnosti ova se mladica bavi i glazbom pa je kao kantautorica naša srčeka osvojila prije kojih godinu dana nakon što ih je prvo ranila (za one koji se pitaju je li ovo samo još jedna naša twee najava i o čemu trabunjamo, hitro na you tube i ukucajte Ak sem ti srčeko ranil. Nema na čemu.) Rijetki su oni koji su bili na nekom njezinom koncertu a nisu zatvorili usta i umirili vrludajuće misli čim bi Nina krenula pjevati, ljepota glazbe koju stvara jednostavno je takva da vam ništa drugo ne preostaje. Vjerujemo da će sličnu atmosferu stvoriti i na “Slušaj me”.

Nebojša Grbačić

Ako ovaj čovjek podbaci na “Slušaj me”, morat će sam sebi dati otkaz. Naime, osobi koja se odmalena igra riječima, kojoj je posao uživjeti se u ulogu onih kojima treba nešto prodati, osobi koja prima plaću da bi ispričala dobru priču, nema druge nego rasturiti na “Slušaj me”. Ovaj je bivši novinar i urednik mladost proveo mahom crnčeći za portale ( Jutarnji, Globus, Netokracija, Plan B, TPortal, Bug…), trenutačno je suvlasnik i copywriter sadržajne agencije Cvoke i jedan od voditelja Copyraonice, škole digitalnog copywritinga, ali prvenstveno je ipak jedan ultra zabavan kit. Momak čiji je CV deblji nego što će naši novčanici ikad biti ima razloga biti ponosan na štošta u svojoj karijeri, ali, ako se nas pita, najviše bi ipak trebao biti ponosan na činjenicu da je rođen u mjestu u kojem je snimana slavna scena “Vlaka u snijegu”.

Mislav Kurspahić

Svim štovateljima domaće gitarističke scene, Mislav je dobro poznato lice, pogotovo onima koji će vas prijeko pogledati ako za jednog bas-gitarista kažete da je baš super gitarist. Otkad je kao srednjoškolac bacio oko na bas-gitaru, iskače iz benda u bend, prošao ih je desetak, a najznačajniji su The Babies, Erotic Biljan and his Heretics i Thee Melomen. Radnim danima statira u državnom firmi, a vikendima preuzima glavnu ulogu u svom glazbenom filmu.

Kruno Lokotar

Njegov transfer iz AGM-a u Algoritam bio je medijski popraćen kao da je riječ o nogometašu, a nabrajati sve knjige koje je legendarni urednik Kruno Lokotar uredio i sve autore koje je otkrio, zahtijevalo bi broj znakova sasvim neprimjeren najavi jedne glazbeno-pričalačke večeri. Otkriva autore, pokreće festivale (Fališ, Kalibar, Prvi prozak na vrh jezika), osniva književne nagrade (Fric, Prozak, Na vrh jezika), osim književne razvija i storytelling scenu (Pričigin & Spikigin), a sve to, jasna stvar, uz glazbenu pozadinu jer bez glazbe nema ništa. Koja je pjesma koja je odredila Krunu Lokotara i koliko bi bez nje bio drukčiji, dođite pa poslušajte.

Be social

Komentari