Film

Smrt preko granice (“Sicario: Day of the Soldado”, S. Sollima)

Foto: facebook.com/SicarioMovie
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prije tri godine Denis Villeneuve, tada još redatelj koji nije imao svoje kapitalno filmsko djelo, predstavio nam je akcijsku poslasticu Sicario u koju su bili upleteni FBI i meksički narkokarteli. Godinu nakon Villeneuve je snimio Arrival, katapultirao se u top redatelje na holivudskom tlu te mu je pružena jedinstvena, ali i nezahvalna prilika za snimanje nastavka Blade Runnera. I dok su mnogi očekivali strmoglavi pad i razočarenje, kako to već ide sa sequelima, Francuz je ponovno snimio ponajbolji SF 2017. godine, pružio i blockbuster i dramu u jednom te pokazao da je spreman ostati pri vrhu.

U međuvremenu, baš je zbog posljednjeg projekta trebao odustati od režiranja ovogodišnjeg Sicario: Day of the Soldado koji je došao u ruke Talijanu Stefanu Sollimi, redatelju koji ima poprilično znanje o odnosima mafije europskog stila s pripadnicima reda i zakona (serija Gomorra, Suburra). Sa scenarističke strane nije se puno toga promijenilo. Povremeni glumac i za razinu bolji pisac Taylor Sheridan (Wind River, Hell or High Water) ostao je na svojoj prirodnoj poziciji. Glumačka postava izgubila je protagonistkinju Emily Blunt, ali Del Toro i Brolin rutinski su iznijeli najzahtjevniji dio posla.

Zašto je onda Sicaro: Day of the Soldado razinu ispod prethodnika?

Infiltriranje i planovi

Već u prvih nekoliko minuta radnjom se prebacujemo iz grada u grad, iz države u državu te upoznajemo aktualno stanje „na terenu“. U Kansas Cityju dogodio se samoubilački bombaški napad, a odgovornost preuzima islamska fundamentalistička struja. Postavlja se pitanje kako su oni prošli granicu i „duboko“ u Americi pobjegli s radara obavještajnim službama. Po znanim tragovima, krivci za krijumčarenje preko granice su meksički narkokarteli, kojima je ubacivanje američkih neprijatelja na njihovo tlo dodatna zarada, ali i oportunistička prilika kakva se treba iskoristiti. Vladin angažman, pod ravnanjem CIA dobiva beskompromisni agent Matt Graver (Brolin) koji se baš u tom trenutku vratio s Bliskog istoka gdje je mučio nekolicinu zatvorenika.

Tako se prikazivanje zločina, mučenja i korištenja ilegalnih metoda već od početka prebacuje s jednih operativaca na druge, a svaka kasnija eskalacija sukoba dolazi u zonu (ne)dozvoljenog. Uostalom, i prvi dio je u sebi nosio okosnicu izravne kritike američkog postupanja prema stranim zarobljenicima, ali s vremenom se stvar izravna i relativizira ako se uzmu metode kojima se služe njihovi protivnici.

Kako Starsky ne ide bez Hutcha, tako ni Graver ne može bez Alejandra (Del Toro), operativca i specijalista za meksičko područje, a plan je izazvati rat između glavnih kartela kako bi im oslabili posao i bavljenje Amerikom te im uzvratili za prebacivanje islamskih radikala u SAD. Oni pod „lažnom zastavom“ otimaju kćer jednog od moćnijih narcosa, a tada se priča počinje granati na nekoliko smjerova koji će kroz poveće rupe u radnji te pomalo nelogične poteze određenih likova dovesti do daljnje mogućnosti za nastavke ovog, sada već mogućeg, serijala.

Razvoj dječjih likova

Nemoguće je „dvojku“ odvojiti od prvog dijela. Glazba Hildur Guðnadóttir potvrđuje da je ona izravna nasljednica Jóhanna Jóhannssona, koji je za glazbenu pozadinu Sicaria dobio nominaciju za Oscara. Atmosfera straha, elektronički i bubnjarski elementi, s jakom bas podlogom ponovno odgovaraju pustinjskom krajoliku kojim šeću ubojice te unosi dozu iščekivanja, nelagode i meksičkog podzemlja koje je odgovorno za bezbrojne smrti i krivih i nevinih. Taj aspekt ostao je praktički nepromijenjen, ali kao takav ne čini ništa novo za iskustvo gledatelja kojemu je prvi dio ipak ponudio taj tračak iznenađenja i posebnog ugođaja.

Foto: facebook.com/SicarioMovie

Kadrovi iz zraka kada gledamo kolonu vozila prepunih policije, obavještajaca, vojnika ili ubojica kako kreću prema nekom cilju također su specifičan potpis iz prethodnika, dok je akcijski dio ponešto uvećan, zbog samih likova koji su isprepleteni u svom djelovanju, što automatski dovodi do situacija gdje su pištolji i puške glavni razrješitelji pojedinačnih sukoba. Uvođenjem dječjih likova – otete Isabele (odlična Isabela Moner) i budućeg plaćenika Miguela (Elijah Rodriguez) – išlo se na proširivanje vidokruga. Više u igri nisu samo dvije strane dobra i zla, već se polarizira društvena klasa, od onih koji u svojem djetinjstvu imaju na raspolaganju sve mogućnosti pa sve do onih koji su primorani postati dio kartela radi preživljavanja.

Oslanjanje na prvijenac

Film se trudi prikazati nekoliko aktualnih problema, specifičnih za Srednju i Sjevernu Ameriku, političke i kontraobavještajne igrice u kojima je rezultat jedino bitan, ali polako počinje sve više grepsti intimnu stranu likova te se usustavljeno baviti osobnim problemima. Širi kontekst s početka priče tako ostaje zanemaren, a kada se prijeđe granica, mnoga pravila više ne vrijede. U jednom trenutku čini se da Amerikanci imaju bezgranične (ilegalne) mogućnosti na području Meksika, a u drugom, kada priči tako odgovara, nalaze se pod konstantnom paljbom i neprilikama koje se redaju jedna za drugom.

Konačno, obrati su postali više boljka dobrim filmovima, nego njihova prednost, ali u tom trenutku za dojam o filmu jednostavno je bolje zaboraviti na sve psihološke karakterizacije do onda viđene i prepustiti se twistu, ma kakav on rezultat imao. Jer na kraju svega ipak stoji dobra lova koju će sljedeći nastavak donijeti, a sve na temelju Villeneuveog djela koje je postavilo visoke standarde u svim segmentima snimanja vrlo dobrog akcijskog filma.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari