Film

Klape, vino, pršut i eksperimentalna kinematografija – Split ima sve

Foto: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.facebook.com
Foto: www.facebook.com

Međunarodni festival novog filma odnosno Splitski filmski festival ovih je dana predstavio svoj program povodom 19. izdanja koje će se održati od 13. do 20. rujna ove godine. Festival promovira sva nova, kreativna, osobna, eksperimentalna, radikalna, subverzivna filmska ostvarenja i to svih stilova i žanrova nastalih tradicionalnom filmskom tehnologijom ili u digitalnoj tehnologiji elektronske slike.

U konkurenciji dugometražnih filmova našlo se osam ostvarenja iz brojnih svjetskih država: od Japana, Francuske, Velike Britanije, Njemačke itd. Gledatelji će imati priliku uživati u vizualnom opijumu redatelja Antoinea d’Agata koji je dugi niz godina boravio u fotografskim vodama prije nego što se odvažio na snimanje filmova. Na SFF bit će prikazan film Atlas o rasutim fragmentima raspršenog identiteta običnog čovjeka koji se iscrpljuje čuđenjem nad znakovima, mjestima, beskrajnim područjima. Antoine d’Agata će prikazati da u njegovim noćima nema Boga ili oprosta, samo prihvaćanje da ne postoji ništa više od tijela.

Švedski nagrađivani redatelj Ester Martin Bergsmark predstavit će se ljubavnom pričom između dva mladića, androginog Sebastiana i Andreasa, koji nije gay – Nešto mora puknuti. Događaji koji će se odviti tijekom tog odlučujućeg ljeta odredit će put kojim će protagonisti priče krenuti i trajno definirati njihov život.

Svestrani Peter Brunner, osim što je filmaš, bavi se i glazbom, a na SFF moći ćete pogledati njegov film Moje slijepo srce. Radnja prati razvoj događaja nakon što glavni junak Kurt ubije svoju posesivnu majku, a iako boluje od rijetkog Marfanovog sindroma i praktički je slijep, kreće na putovanje na kojem se gube granice između počinitelja i žrtve. Progonjen njenim povicima, Kurt u bunilu napušta štićenike i osoblje ustanove. Na ulicama upoznaje Conny, trinaestogodišnju djevojku koja je pobjegla od kuće. Ona spremno pristaje na Kurtovu pobunu protiv vlastitog tijela, ne znajući što ga pokreće, niti u kakvu propast vodi njegov put.

Splitsko gledateljstvo imat će priliku pogledati i dugometražni prvijenac redatelja Junichija Inoue Žena i rat. Film prati nekoliko likova na njihovom putu prema ponovno otkrivenju ljudskosti i svega što ih čini humanima, pritom se fokusirajući na sve slabosti, mane, jad i zanos koji čine srž egzistencije svakog ljudskog bića.

Kubanac Carlos Lechuga je višestruko nagrađivani scenarist, a Melaza je prvi dugometražni film koji je i režirao. Nakon zatvaranja tvornice šećera, selo Melaza ostaje pusto i gotovo je zamrlo. Protagonisti, mladi bračni par, Monica i Aldo, bore se za preživljavanje kako bi spasili svoj svijet i sačuvali vjeru.

Redatelj Raya Martin donosi priču u kojoj problematizira obiteljsku situaciju s Filipina. Mlada djevojka sa sela sanjari o tome da potpuno nestane. Igra usamljenu igru skrivača, dok njena majka citira Bibliju, a otac se utapa u alkoholu i živi u povijesti. Ovaj film, Kako nestati u potpunosti, dobio je nagrade za najbolji film i režiju na Filmskom festivalu Cinemanila.

Međunarodno ostvarenje Georgea Ovashvilija jedan je od najzanimljivijih filmova u kategoriji konkurencije, budući da se radi o njegovom drugom dugometražnom filmu. Prvijenac iz 2009. godine, Druga uvala, osvojio je preko pedeset međunarodnih nagrada i priznanja. Radnja filma Otok kukuruza započinje kad stari abhazijski ratar stupi na jedan od otoka. Starac gradi kolibu za sebe i svoju unuku tinejdžericu, obrađuje zemlju i zajedno siju kukuruz. Kako njegova unuka postaje mlada žena, dozrijeva i kukuruz, a starac se suočava s neumitnim tijekom vremena.

Iz Grčke stiže priča Unutarnji neprijatelj, redatelja Yorgosa Tsemberopoulosa. Smješten je u Atenu u današnje doba. Kostas, progresivni ideolog, živi sasvim običan život sa suprugom, sinom i kćerkom. Nakon što postanu žrtve nasilja u vlastitom domu, proživljeno iskustvo uništava obiteljski mir, a u njihov dom ulazi stara djedova lovačka puška. Priča o moralno uništenom čovjeku koji je do prijelomnog trenutka bio okosnica svoje obitelji i njegovom nastojanju da se vrati u normalan život.

Kratkometražna konkurencija donosi šest različitih programa ispunjenih bogatom tematikom iz cijeloga svijeta, a na popisu se nalaze i dva hrvatska filma. Vladislav Knežević prikazat će svoje sedmominutno ostvarenje Binary Pitch. Arhitektura dvorane fizički je prostor i mjesto tvorbe značenja. U njoj se sreću ključne ideje iz teksta Maxa Bensea Estetika i programiranje koje su šifrirane u nule i jedinice u animacijskom postupku dizanja i spuštanja sjedalica u gledalištu. Ta kriptična ispovijed stroja anticipacija je virtualnosti u kojoj je sva komunikacija posredovana nizovima bitova i kojom će se Knežević predstaviti splitskoj publici.

Rodnom gradu svoj Film u filmu prikazat će Petar Fradelić koji je ponikao u Kino klubu Split. Na SFF gledatelji će moći vidjeti njegov pokušaj da se plažu i objekt napušten u zimsko doba filmski oživi, spoji, razdvoji, ubrza. Autor je također i u vlastitoj potrazi za izgubljenim vremenom što se prožima kroz kadrove petominutnog uratka.

Split zaključuje jako bogato festivalsko ljeto i s razlogom ga vrijedi uvrstiti na kartu filmske turneje na koju se svi filmoljupci mogu uputiti svake godine kroz brojne gradove Hrvatske. Pula, Motovun, Opatija, Supetar, Zabok, Zagreb i Vukovar obogaćuju kulturnu i audiovizualnu ponudu igranih i dokumentarnih filmova, a Split se iz godine u godinu ističe sve boljim i bogatijim programom i služi kao uvertira u jesensku festivalsku sezonu.

Be social

Komentari