Vizart

Steven Spazuk: Umjetnik koji slika vatrom

Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Tumblr.com
Foto: Tumblr.com

Danas se od svega može napraviti umjetničko djelo. Bilo što može biti inspiracija, a neke tehnike su gotovo nezamislive. Talentirani pojedinci imaju posebnu maštu koja im dopušta da na jedinstven način drugima prikažu slike koje oni sami vide u mašti. Takvim ljudima trebamo reći hvala i odati im počast jer su nam proširili vidike.

Jedan od tih iznimnih pojedinaca je i Steven Spazuk. On je umjetnik koji živi i radi u Quebecu u Kanadi, a svoja djela stvara na jedinstven način. Spazuk koristi čađu svijeće kako bi stvorio elegantne crteže. Nakon polaganja čađe na svoje medije sa svijećom ili bakljom, vrši nagrizanje linija i uzoraka u čađi olovkom ili perom.

Spazuk je proveo posljednjih 14 godina razvijajući i usavršavajući svoju slikarsku tehniku čađe, no proces stvaranja uvijek skriva element spontanosti i improvizacije. Stvara u trenutku, prilagođava se fluidnosti čađe i stvara bujicu slika, sjena i svjetla. Zbog takve tehnike rada Spazuk krajnje koncentrirano traži savršen oblik i hvata neposredan trenutak na platnu.

Foto: Tumblr.com
Foto: Tumblr.com

Fasciniran ljudskim tijelom Spazuk radi izvanredne portrete na poseban način navedenom tehnikom. Naime, on ih radi komad po komad – prikuplja mnoštvo jedinstvenih elemenata koje okuplja u mozaik koji čini portret. Tako okupljeni zajedno elementi imaju posve drugačije značenje i upravo se u tome nalazi metafora. Njegov rad izražava kako je svatko od nas kao pojedinac jedinstven, no ujedno je i sastavni dio ljudske zajednice.

Foto: Facebook.com/steven.spazuk
Foto: Facebook.com/steven.spazuk

Uz ljude, Spazuk je fasciniran i pticama. Smatra ih simbolom slobode i nade. Kako bi ih što vjernije prikazao njihovu delikatnu teksturu oblike u čađi radi upravo perom.


Be social

Komentari