Izvedbene umjetnosti

11. Festival svjetskog kazališta: Pročitajte što nas očekuje

Foto: zkm.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: zkm.hr
Foto: zkm.hr

 11. Festival svjetskog kazališta započinje 10. rujna predstavom Smrt u Veneciji,  u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Festival je ove godine morao preživjeti s manje novca, ali, bez obzira na to, očekuje nas spektakularni festival gdje ćemo moći uočiti kako kazalište pomiče svoje granice. Predstave nam dolaze iz Njemačke, Italije, Velike Britanije, Nizozemske i Švicarske.

Danas, 9. rujna, će se kao predfestivalsko događanje, održati u Zagrebačkom kazalištu mladih projekcija filma Hamlet u Palestini redatelja Thomasa Ostermeiera i Nicolasa Klotza.

Predstava koja otvara Festival inspirirana je filmom Luchina Viscontija. Njemačka i međunarodna publika su prigrlile predstavu, a ni kritike nisu bile ništa dalje od toga. Predstava Smrt u Veneciji će se održati 10. i 11. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Pippo Delbono na Festival svjetskog kazališta dolazi s predstavom Ljubav i tijelo koja će se u Zagrebačkom kazalištu mladih prikazati 17.09., to je ujedno i jedina predstava koja će se samo jedamput prikazati na festivalu.
Osim predstava Smrt u Veneciji i Ljubav i tijelo, imat ćemo priliku vidjeti i predstavu britanske kazališne skupine Forced Enterteinment – Oluja dolazi. Ova predstava skup je raznoraznih priča i situacija koje kompliciraju život. Pomalo mračna, ali također duhovita. Nju ćemo imat priliku vidjeti 23. i 24. 09.

Foto: zkm.hr
Foto: zkm.hr

Redatelji koji gostuju po drugi puta na Festivalu svjetskog kazališta su Ivo van Hove i Toneelgroep Amsterdam. Predstava Dugo putovanje u noć ima jednu od najzanimljivijih priča, inspirirana istoimenom dramom američkog dramatičara Eugenea O’Neilla. Sama drama je nadahnuta njegovim osobnim životom zbog čega je autor i zahtijevao da se može izvoditi tek nakon njegove smrti. Odigrat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih 26. i 27. rujna. Glazbena predstava King Size redatelja Christopha Marthalera stiže na Festival svjetskog kazališta, također u Zagrebačko kazalište mladih 4. i 5. listopada.

“Ovih pet predstava pokazat će kako redatelji koji su poznati zagrebačkoj publici s prijašnjih Festivala svjetskog kazališta žele biti drukčiji i koliko i sami riskiraju kako bi došli do redefiniranja neke pozicije umjetnosti u današnjem turbulentnom i nesigurnom vremenu” – objasnila nam je Dubravka Vrgoč na konferenciji za novinare te nas vjerojatno  još više zaintrigirala festivalom.

Be social

Komentari