Knjige

Što nas čeka na ovogodišnjoj Noći knjige?

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Svjetski dan knjige i autorskih prava, koji se u svijetu na 23. travnja slavi brojnim manifestacijama i priredbama u čast jednog od najstarijih medija na svijetu, obilježit će se i diljem Hrvatske uz zanimljiva događanja u čak 156 gradova. Program će trajati od 18 sati do 1 ujutro, a knjigoljupci će moći uživati u javnim čitanjima, kreativnim radionicama, dramskim izvedbama, nagradnim igrama, prodajnim akcijama i popustima te drugim sadržajima čiji je cilj promovirati književnost, slaviti njenu raznolikost i bogatstvo i potaknuti na literarno stvaranje.

Za Hrvatsku je ovo treća godina u kojoj se obilježava i slavi noć knjige koju su sada već uhodani organizatori uveli i u dječje vrtiće, osnovne i srednje škole te zatvore i kaznionice u kojima će svim zatvorenicima za trajanja manifestacije biti omogućena literatura i upaljeno svjetlo kako bi mogli čitati, a za buntovnike knjiške vrste veliki broj knjižnica dat će priliku da knjige vrate bez naplate zakasnine.

Čitat će se i u hrvatskim bolnicama te djeci u dječjim domovima koji će uz dan knjige moći proslaviti i stoti rođendan najslavnijeg hrvatskog šegrta, Hlapića, kao i obljetnicu rođenja njegove autorice, Ivane Brlić Mažuranić koja je zaduživši hrvatsku književnu scenu postala ikona dječje literature zapalivši žar za čitanjem još u najranije dobi.

Ima li Hrvatska autora kojeg može izvesti u svijet, kako bi rukopis trebao izgledati te što se očekuje od potencijalnih autora i autorica, samo su neke od tema o kojima će se raspravljati na ovogodišnjoj Noći knjige.

Oni koji nisu ljubitelji pisane riječi svejedno će se moći uključiti u slavlje uz HRT-ov poseban filmski maraton pod nazivom Dan knjige na Trećem koji će u 14 sati i 15 minuta započeti s prikazivanjem ekranizacija snimljenih prema djelima slavnih pisaca, pa će gledatelji moći uživati u filmovima kao što su Proces, Ujak Vanja u New Yorku te Kužiš, stari moj.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Svjetski dan knjige u svijetu se slavi od 1995. odlukom UNESCO-a da se na taj datum promovira važnost čitanja, apstraktnog razmišljanja te kreativnost čiji se značaj za razvoj čovjeka ne može i ne smije podcijenjivati, a zanimljivo je da je 23. travnja kao službeni datum Dana uzet prvenstveno kao datum smrti Miguela de Cervantesa, da bi zatim također označio i smrti Williama Shakespearea, Ince Garcilasa de la Vege, Josepa Pla, kao i rođenja Mauricea Druona, Manuela Mejia Valleja i Halldora Laxnessa. Zbog povezanosti s Cervantesom (za kojeg se kasnije doznalo da je pokopan 23., a zapravo umro 22. travnja) u Španjolskoj se na Svjetski dan knjige održava dvodnevni Don Quixote čitatlon.

Noć knjige, nakon dvije uspješne godine polako, ali sigurno, postaje tradicijom i kod hrvatskih knjigoljubaca kojima su usprkos dugogodišnjoj recesiji, knjige i dalje važan dio svakodnevnog života, a postoji i realna mogućnost da event nadiđe i državne granice te postane od regionalnog značaja. Takvom cilju su organizatori počeli utabavati put suradnjom sa Slovenijom i Crnom Gorom u kojima će se Noć knjige održati po prvi put ove godine.

Svjetski dan knjige i autorskih prava nesumnjivo opravdano uživa svoju rastuću popularnost te nam ne preostaje ništa drugo nego se nadati da će se ovaj knjiški ekvivalent Božića u Hrvatskoj zadržati i održati još dugo.

Be social

Komentari