Vizart

Stockholmski metro: Iskusite vožnju kroz umjetničku zbirku dugu 110 kilometara!

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Ulični svirači i grafiti street art umjetnika neizostavni su ukras koji daju šarm sivim i često prljavim podzemnim željeznicama raznih europskih metropola. Stockholmski metro otišao je i korak dalje – podzemlje glavnog švedskog grada godinama je pretvarano u umjetničku zbirku dugu čak 110 kilometara.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Za cijenu jedne vožnje podzemnom željeznicom u Stockholmu možete vidjeti najdužu umjetničku galeriju na svijetu – većina stanica je kroz nekoliko desetljeća ukrašena umjetničkim instalacijama, mozaicima, reljefima i drugim formama umjetničkog izražavanja. Prva linija metroa u Stockholmu za javnost je otvorena još 1950. godine, dok današnji sustav dug 105,7 kilometara ima više od 100 stanica od kojih je 47 podzemno. Raspodijeljene su u tri linije: crvenu, plavu i zelenu. Od ukupno stotinjak metro stanica u okolici grada više od 90 sadrži umjetnička djela nastala u sklopu projekta u kojem je tokom godina sudjelovalo oko 150 umjetnika. Ljepoti podzemnih hodnika još od sredine osamdesetih prijete huligani – vlakovi pošarani grafitima danas se smjesta uklanjaju i čiste, te više nema zapreka uživanju u podzemnoj umjetničkoj zbirci.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Podzemne željeznice često su prave male riznice maštovitosti. Kreativnost je ponekad prisutna već u samim nadzemnim ulazima u podzemno carstvo – jeste li vidjeli ulaze u pariški metro? U gradu kojem ne nedostaje kulturnih znamenitosti ipak su se uspjeli istaknuti zanimljivi secesijski stupovi i nadstrešnice u zemljanim bojama s neizostavnim natpisom métropolitain. Ipak, ono što čuvaju podzemni hodnici europskih podzemnih željeznica daleko je zanimljivije od njihovih nadzemnih ulaza, što dokazuju i ove fotografije.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com
Be social

Komentari