Film

Subversive Film Festival i ove godine gostuje u Art-kinu

Foto: www.facebook.com/subversivefestival
Vrijeme čitanja: 2 minute

Provedite četiri dana, od 12. do 15. svibnja, uz šest subverzivnih filmskih naslova uz već tradicionalno gostovanje Subversive Film Festivala.

Remek-djelo izraelskog sineasta Avija Mograbija, prvi je film na repertoaru gostovanja SFF-a – u četvrtak, 12. svibnja u 20 sati. Dokumentarni film Između ograda smješten je u centar za prihvat izbjeglica Holot u kojeg stižu sineast Avi Mograbi i kazališni redatelj Chen Alon kako bi pokrenuli kazališnu radionicu “Teatar potlačenih”.

Drugi dan, 13. svibnja u 21 sati donosi postapokaliptični dokumentarac Homo sapiens austrijskog dokumentarista Nikolausa Geyrhaltera. Homo Sapiens, film bez riječi, prikazuje zapanjujuće slike zaboravljenih mjesta, zgrada koje su sagrađene pa napuštene…

U subotu, 14. svibnja u 19 sati, na repertoaru je drama Posljednji dani grada smještena u post-revolucionarni Kairo. Khalid, 35-godišnji redatelj, pokušava snimiti film u kojem se osjeća duša njegovog grada pritom se suočavajući s potencijalnim gubitkom svog života. Uz pomoć svojih prijatelja, koji mu šalju snimke iz svog života u Beirutu, Bagdadu i Berlinu, on pronalazi snagu kroz teškoće i ljepotu življenja.

Dokumentarni film Sluškinja za svakoga kreće od polazišta da su kućanski poslovi u Libanonu postali veliki biznis te se procjenjuje da na 4 milijuna stanovnika radi 200.000 kućnih pomoćnica, uglavnom iz afričkih i azijskih zemalja. Ta se radna snaga uvozi poput robe te je pod sustavom potpunog skrbništva koji ih lišava osnovnih prava, a prema zakonu koji se primjenjuje se od početka građanskog rata (1975). «Sluškinja za svakoga» na repertoaru je Art-kina u subotu, 14. svibnja u 21 sat.

Posljednji dan programa, nedjelja, 15. svibnja u 19 sati donosi neobičnu grčku dramu Preplanulost smještenu na hedonistički grčki otok. Film prati srednjevječnog doktora koji postaje opsjednut mladom turistkinjom i grupom njezinih prijatelja koji su spremni za cjelodnevno tulumarenje.

Drama Baden Baden prati 26-godišnjakinju koja se nakon neuspjeha na poslu vraća u rodni Strasbourg kako bi ‘sredila’ svoj život. Zanimljivosti počinju kada odluči zamijeniti staru kadu novom tuš-kabinom u kući svoje bake… Posljednji film na repertoaru, Baden Baden može se pogledati u nedjelju 15. svibnja u 21 sat.

Program provodi Art-kino u suorganizaciji sa Subversive Film Festivalom.

Vidimo se u Art-kinu i pronađite subverzivno u svakom filmu.

Be social

Komentari