nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

Svjetske premijere dvaju hrvatskih filmova na Nizozemskom festivalu animacije

Foto: havc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

U natjecateljskom programu kratkometražnih animiranih filmova prikazuju se četiri domaća naslova. Svjetske premijere imat će Pokretni elementi autora Marka Tadića i Planemo autoraVeljka Popovića, a natječu se i dvije manjinske koprodukcije, Only Lovers Leave to Die Vladimira Kanića i Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren.

Pokretni elementi Marka Tadića, koji potpisuje scenarij, režiju i animaciju, posveta je autorima i djelima zlatnog doba Zagrebačke škole crtanog filma, te se oslanja na njen prepoznatljivi vizualni jezik kako bi ispričao kreativni proces iza nastanka umjetničkih djela. Produkciju potpisuje Zagreb film u koprodukciji s Kreativnim sindikatom.

Planemo je animirana znanstveno-fantastična priča koja propituje što se dogodi kada, u društvu u kojem svi bezumno kružimo u orbitama oko vlastitih dnevnih rutina, budemo izbačeni iz tog sustava. Scenarij, režiju, kameru i montažu potpisuje Veljko Popović, a film je nastao u produkciji Lemonade 3d.

Kanadsko-hrvatski film Only Lovers Leave to Die na festivalu će imati međunarodnu premijeru, a govori o Emily, djevojci koja nakon nesreće počinje doživljavati svijet kao da je napravljen od filmske vrpce. Scenarij, režiju, kameru i montažu potpisuje Vladimir Kanić, koji zajedno s Valentinom Orešić iz Tvornice svjetlosti potpisuje i produkciju filma.

Život s Hermanom H. Rottom je estonsko-hrvatska koprodukcija u režiji Chintis Lundgren, nagrađena na nizu svjetskih festivala. Govori o štakoru koji živi sam u neurednom stanu i kojem se jednog dana u stan useljava mala mačka iz visokog društva. Produkciju potpisuje estonski studio Chintis Lungreni Animatsioonstuudio u koprodukciji s Adriatic Animation iz Pule, Umjetničkom organizacijom Anima iz Zagreba i danskim GoodJobStudios.

U natjecateljski program studentskih filmova uvrštena su još dva hrvatska naslova: A i majmuni umiru Anje Sušanj i Vučje igre Jelene Oroz, oba nastala u produkciji Akademije likovnih umjetnosti i koprodukciji Zagreb filma. Film Anje Sušanj istražuje trenutak između življenja i neživljenja, čas prestanka bivanja, dok film Jelene Oroz govori o tri vučića koji zajedno provode kasno poslijepodne.

Nizozemski festival animacije cijenjena je manifestacija koja kroz svoje programe predstavlja uvid u najbolje od svjetske umjetničke i komercijalne produkcije. Festival je poznat i po svojoj usmjerenosti prema nezavisnom animiranom filmu, kao i po kontinuiranom praćenju autora koji se uz animirani film bave i ilustracijama, likovnim umjetnostima i stripom. Više informacija saznajte na službenoj stranici festivala.

Be social

Komentari