eurosongu
16. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Loreen je praktički bila proglašena pobjednicom Melodifestivalena prije njegovog starta. Postavlja se pitanje zbog čega se uopće onda održavao nacionalni izbor ove godine i trošili silni novci koje su radije mogli sačuvati za organizaciju Eurosonga iduće godine.

pjesme
8. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 25 minute Naši ljubitelji Eurosonga, Patrik, Eva i Helena, poslušali su sve pjesme s ovogodišnjeg natjecanja i za vas sačuvali svoje dojmove.

Vizart

Tajanstveni grafit “Kaj ti stara radi Zadar” godinama zbunjuje građane

Foto: Martina Soko/Global
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Martina Soko/Global
Foto: Martina Soko/Global

Nema onoga tko je prošao Savskom, a da se nije zapitao što to znači. Grafit Kaj ti stara radi Zadar? već godinama zbunjuje Zagrepčane, a svatko mu je pridao svoje značenje. Neki smatraju da se radi o gramatičkoj pogrešci, neki su uvjereni da je intrigantni grafit nastao u pijanome stanju, a neki su mu dali sasvim novo objašnjenje.

Mislim da je to neka interna fora mladih ili sprdnja na zadarski govor“, smatra Maja, studentica nutricionizma. „Grafit me totalno zbunio kad sam ga prvi put vidio. Ali mislim da treba pisati za dar“, zaključuje Josip, student FER-a, a i studentica novinarstva Ana kaže da joj je natpis u potpunosti nejasan. Neke je natpis toliko kopkao da su ga pretraživali na internetu, a studentica prava Josipa mislila je da se „nečija stara prostituira po Zadru“. Neki su u tome grafitu vidjeli dubokoumnu poruku. „Mislim da je netko zaboravio staviti razmak između za i  dar i onda je trebao biti smisao što bi sve tvoja stara napravila za poklon. Koliko daleko bi otišla, koliko bi se dala korumpirati. To je zapravo kritika na današnju situaciju u Hrvatskoj, u kojoj vlada korupcija. Svi sve rade samo za neku korist, nitko ništa ne radi iz zadovoljstva da pomogne drugome”, objasnio je student politologije David koji u grafitu vidi opasku društvu.

Interpretacije su brojne. U maštovitosti nisu zakazali ni stariji pa nam je umirovljenik Antun rekao da misli da je Zadar neka posebna šifra, dok umirovljenica Branka smatra da se radi o provokaciji.

Zagrebački je grafit postao toliko popularan da je dobio i svoju stranicu na Facebooku Kaj ti stara radi Zadar? koju je lajkalo više od 15 000 ljudi. Neki od zanimljivih šaljivih ponuđenih odgovora na Facebooku su: „Zadar je frajer koji se doselio iz Zadra davno i živio je u Prisavlju”, „Kaj ti stara radi Zadar? u prijevodu bi značilo kaj ti Stara (nadimak za Cibonu) pobjeđuje Zadar?”, a ima i onih koji su uvjereni da grafit nema značenje i da se autor samo htio našaliti i zbuniti prolaznike.

Među zanimljivim odgovorima našao se i onaj koji pruža vrlo logično rješenje, a nisu ga se uspjeli sjetiti ni studenti novinarstva. Naime, grafit se nalazi u Savskoj, odmah pored Vjesnika i Večernjeg lista, stoga je jedan od komentatora na Facebooku zaključio kako „u novinskom internom žargonu određeni urednici rade određena izdanja, poput slavonskog, dalmatinskog i slično. Zadarsko je jedno među njima. Osim Vjesnika, netom pokraj bio je i Večernji list. I moja je stara”, piše komentator, „radila u njemu i radila je Zadar.

„U vremenima daleko prije današnje krize novinarstva, sve su velike redakcije, a Večernji list je to svakako bio, imale dopisništva po cijeloj zemlji. Svaki su se dan radila posebna izdanja za čitatelje u tim regijama. Dakle, kao što je Zagreb imao i ima svoju gradsku rubriku, tako su Osječani, Splićani, Zadrani, Riječani, Dubrovčani, Puljani u Večernjaku i drugim dnevnim novinama imali stranice na kojima bi bile objavljivane vijesti i priče važne njihovoj lokalnoj zajednici”, objasnila je novinarka Mladenka Šarić koja također nije znala za tumačenje koje grafit povezuje s proizvodnjom dnevnih novina i dodala kako „taj grafit budi određenu nostalgiju za vremenima kad su stvari bile organiziranije i kad su redakcije bile pune novinara koji nisu bili ‘kopipejsteri’, nego su svaki dan tragali za pričama i pričicama iz susjedstva.”

S obzirom na pojašnjenje koje je pružila novinarka Mladenka Šarić, postoji mogućnost da je misterij grafita otkriven. Nikada to nećemo moći sa sigurnošću utvrditi jer je autor ovog kultnog grafita nepoznat. Koje mu god značenje pridodali, Kaj ti stara radi Zadar? i dalje će zbunjivati i intrigirati Zagrepčane.

Pročitajte i –> ‘Kaj drma’ zid u Branimirovoj

Izvor: Studentske novine Global

(Visited 18.174 times, 32 visits today)
Be social

Komentari