advent
4. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 8 minute Ove godine provedite Advent na naš način, upoznajte nas kroz male božićne rituale, tradicije i sadržaje koji ispunjavaju naše adventske dane bojama veselja.

navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

Izvedbene umjetnosti

Talijanski kazališni kolektiv Sotterraneo gostuje u Teatru &TD s predstavom “Overload”

Foto: Carolina Farina / itd.sczg.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Europski projekt apap – Perfroming Europe 2020 u Teatar &TD donosi provokativni projekt talijanskog kazališnog kolektiva Sotterraneo, višestruko nagrađivanu predstavu “Overload”. Predstava počiva na tekstovima američkog pisca Davida Fostera Wallacea čiji su polja interesa i preokupacije uloga medija u kreiranju današnjeg društva, galopirajuća industrija zabave i posljedično fragmentirana percepcija.

U prezasićenom medijskom prostoru krećemo se između masovnih distrakcija i digitalnih mutacija. Preopterećeni informacijama, živimo u stanju konstantne alarmiranosti koju su naši preci mogli doživjeti jedino u ratnoj situaciji. Informacijski šum širi se po cijeloj planeti.  Trebamo li se stišati  i shvatiti što je uistinu vrijedno naše pažnje?

Svojim govornim iskazima izvođači neumorno upućuju na veze prema skrivenom sadržaju te pokreću mehanizam proizvodnje atrakcija i slika u gledatelju. Hoće li će se angažirati u otkrivanju skrivenog sadržaja, izbor je na gledatelju. Pristajući na taj angažman fokus publike biva izmješten sa glavne radnje u kaotičan labirint distrakcija gdje gledatelj pokušava pronaći djeliće nečega što tek podsjeća na svakodnevicu. Predstava “Overload” bazira se na agitacijskom govoru i hipertekstualnoj strukturi.

Predstava je na rasporedu 24. listopada u 20:00 u Velikoj dvorani &TD-a, a ulaz je besplatan.

Foto: Filipe Ferreira / itd.sczg.hr

Kazališni kolektiv Sotterraneo započeo je s radom u Firenci 2005. godine. Sotteranneo istražuje jezične mogućnosti kazališta – mjesto karakterizirano fizičkim i intelektualnim vremenom, koje je u isto vrijeme staro i beznadno suvremeno. Sotterraneo voli eksperimentirati s različitim formatima, proizvodeći multidisciplinarne i slojevite komade u potrazi za formom i sadržajem. Oni variraju od klasičnih izvedbi do predstava koje ovise o specifičnoj lokaciji i često su usredotočeni na proturječja i tamne strane današnjice. Nadalje, Sotterraneov avant-pop pristup nastoji pričati o našem vremenu pri čemu uspostavlja ravnotežu između kolektivne mašte i najvišeg nekonvencionalnog razmišljanja. U tome je kontekstu pozornica mjesto na kojemu se formira državljanstvo, kao i svakodnevne geste kulture testiranja kritičke svijesti publike. Naposlijetku, publika je glavni sugovornik skupine i u središtu svih njihovih projekata.

Sotterraneo je osvojio niz nacionalnih i međunarodnih kazališnih nagrada: Lo Straniero nagradu i posebnu nagradu Ubu 2009. godine, Hystrio Castel dei Mondi nagradu 2010. godine, Srebrni lovorov vijenac za predstavu Dies Irae na sarajevskom MESS festivalu 2011. godine, Eolo nagradu u kategoriji najboljeg novog izvođača za predstavu Dječja Republika, kao i nagradu ACT festivala, te prvu nagradu BE FESTIVALA u Birminghamu za predstavu Homo ridens 2012. i Best of BE Tour 2016. Njihov komad Preopterećenje nominiran je za Ubu nagradu u kategorij najbolje predstave 2018. godine.

Osim predstave, Sotterraneo je u Zagrebu održao radionicu Theatre – Fit koja se bazira na indvidualnim i kolektivnim vježbama te improvizacijama na zadane teme.

(Visited 110 times, 1 visits today)
Be social

Komentari