Glazba

Tamikrest se vraća u Vintage Industrial Bar

Foto: Vintage Industrial Bar
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U nedjelju, 29. listopada u Vintage Industrial Bar vraća se jedan od najpoznatijih world music bendova – Tamikrest, pustinjski blueseri iz Malija. Još od kada su 2009. godine izdali prvi album “Adagh” povlači se poveznica s još jednim proslavljenim tuareškim glazbenicima. Kako dijele zajedničko nasljeđe sa Tinariwenom, koji su prošlog ljeta svirali upravo u VIB-u, neki su Tamikrest prozvali ‘duhovnim sinovima Tinariwena’.

Tamikrest stižu iz sjevernog Malija, a okupili su se 2006. godine u području Kidala, svi članovi redom u dvadesetim godinama. Sam naziv ‘Tamikrest’ na Tamasheku znači spajanje, savez ili budućnost. Njihovu mladost oblikovao je građanski rat koji se dogodio između 1990. i 1995. godine. Kad je 2006. izbila nova pobuna, Ousmane Ag Mossa i njegov prijatelj Cheick Ag Tiglia odlučili se ne boriti oružjem, već glazbom. U mladosti su svirali tradicionalnu glazbu Kel Tamasheq (Tuareg) i štovali su Tinariwen koji je već osamdesetih godina već kombinirao afričku tradicionalnu glazbu s zapadnjačkom rock glazbom.

Kako to često biva, mnogim glazbenicima koji istražuju glazbu izvan granica glazbene industrije Tamikrest su bili pravo otkriće pa je tako i njihov susret s Chrisom Eckmanom iz The Walkaboutsa 2009. godine, tijekom njegova putovanja Saharom, završio suradnjom te je on producirao njihov prvi album “Adagh”. Na istom je albumu svoj glazbeni trag ostavio i glazbenik i producent Hugo Race, bivši član Caveovih Bad Seedsa. Suradnja s Eckmanom nastavila se i na njihovom drugom albumu “Toumastin” iz 2011. godine. Treći album “Chatma” izdan je krajem 2013. godine, “Taksera” 2015., a najnoviji je ovogodišnji album “Kidal” objavljen za Glitterbeat Records.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti za 100 kn, dok će na ulazu cijena biti 120 kn.

Be social

Komentari