Glazba

Tamikrest donose pustinjski rock u Vintage Industrial Bar

Foto: Vintage Industrial Bar
Vrijeme čitanja: 2 minute

U nedjelju, 29. listopada u Vintage Industrial Bar vraća se jedan od najpoznatijih world music bendova – Tamikrest, pustinjski blueseri iz Malija. Još od kada su izdali prvi album “Adagh” 2009. godine povlači se poveznica s još jednim proslavljenim tuareškim glazbenicima. Kako dijele zajedničko nasljeđe sa Tinariwenom koji su svirali prošlog ljeta upravo u Vintage Industrialu, neki su Tamikrest prozvali duhovnim sinovima Tinariwena.

Tamikrest stižu iz sjevernog Malija, a okupili su se 2006. godine u području Kidala, svi članovi redom u dvadesetim godinama. Potječu iz regije oko Tamanrasseta, grada na jugu Alžira. Svi su pohodili školu “Les enfants de l’Adrar” u Tinzawatenu, maloj oazi usred pustinje koju je financirala europska zaklada, a upravo su tu budući članovi Tamikresta dobili svoju osnovnu glazbenu obuku. Njihovu mladost oblikovao je građanski rat koji se dogodio između 1990. i 1995. godine. Kad je 2006. izbila nova pobuna, Ousmane Ag Mossa i njegov prijatelj Cheick Ag Tiglia odlučili su se ne boriti oružjem, već glazbom. Ime Tamikrest na Tamasheku znači spajanje, savez ili budućnost.

U mladosti su svirali tradicionalnu glazbu Kel Tamasheq (Tuareg) i štovali su Tinariwen koji je osamdesetih godina već kombinirao afričku tradicionalnu glazbu sa zapadnjačkom rock glazbom. Kroz internet članovi Tamikresta saznali su za velike glazbenike kao što su Jimi Hendrix, Bob Marley, Pink Floyd i Marka Knopflera koji su utjecali na oblikovanje njihovog zvuka.

Kako to često biva, mnogim glazbenicima koji istražuju glazbu izvan granica glazbene industrije Tamikrest su bili pravo otkriće. Njihov susret s Chrisom Eckmanom iz The Walkaboutsa 2009. godine, tijekom njegova putovanja Saharom, završio je tako da je on producirao njihov prvi album “Adagh”. Na istom je albumu svoj glazbeni trag ostavio i glazbenik te producent Hugo Race, bivši član Caveovih Bad Seedsa.

Suradnja s Eckmanom nastavila se i na njihovom drugom albumu “Toumastin” koji je objavljen 2011. godine. Treći album “Chatma” objavljen je krajem 2013. godine, a bend ga je promovirao upravo u Vintage Industrialu Baru. Sljedeći je bio “Taksera” iz 2015. te novi, ovogodišnji “Kidal” pod krovom Glitterbeat Recordsa. Uoči nastupa u Vintage Industrial Baru objavili su i videospot za pjesmu War Tila Eridaran, najnoviji singl s albuma “Kidal”.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti za 100 kn, dok će na ulazu cijena biti 120 kn.

Be social

Komentari