Film

„The Continental“ (2023, miniserija): U sobi 818, John Wick ubija

the Continental
Foto: Screenshot from YouTube trailer
Vrijeme čitanja: 4 minute

„I need guns. Lots of guns“ (Winston Scott, „Prva noć“)

Od tvoraca hit-serijala „John Wick“ dolazi „The Continental“, priča o porijeklu Winstona Scotta, menadžera hotela Continental u New Yorku.

Zakoračite, ako se usudite, u New York 70-ih i doživite nevjerojatno ubojito pustolovinu u čijem je centru, htio on to ili ne, Winston Scott, bogati engleski profesionalni prevarant koji će naposljetku postati menadžer zloglasnog „Continentala“. Lanac hotela „Continental“ kultni je lanac hotela iz serijala o Babi Jagi i jedino mjesto u kojem ubojstvo nije dozvoljeno. Dom je to desetcima do zuba naoružanih plaćenih ubojica u kojem ih dočekuju menadžer Scott i njegov odani pomoćnik Charon, a u kojem se plaća isključivo posebno napravljenim zlatnicima.

No, nije oduvijek bilo tako.

Mjesto u kojem ne postoji milost

Upravo će nam zato ovaj spin-off, ali i prednastavak „Johna Wicka“ pokazati kako je Scott zamijenio okrutnog Cormaca O’Connora na mjestu menadžera, upoznati nas s njegovom mračnom prošlošću, predstaviti nam novo lice Charona i prikazati uspone i padove trnovitog i pogibeljnog puta kojim je Winston odlučio poći.

Početak serije upoznaje nas s New Yorkom prije pedesetak godina. Mjesto je to u kojem ne postoji milost, prljavo, zapušteno, hladno i bezosjećajno mjesto za živjeti, a u kojem preživljavaju samo najjači. Italoamerička mafija počinje svoj streloviti uspon, irska mafija kontrolira „Continental“ pod paskom Visokog stola, mistične organizacije plaćenih ubojica s vlastitim setom pravila koja omogućavaju kakav-takav život u toj betonskoj džungli bez pravila, kineska Trijada kontrolira ostatke ulica koje nisu razgrabili Irci i Talijani, a policija je nemoćna.

U tom surovom okruženju pokušava se probiti Frankie Scott, brat našeg antiheroja i svojevrsna preteča Johna Wicka – Frankie je zloglasni ubojica i pljačkaš koji organizira spektakularnu pljačku sefa u vlasništvu Cormaca O’Connora i to pod okriljem novogodišnje noći. No, njega ne zanima novac, već poseban stroj za izradu zlatnika koji su valuta u svijetu podzemlja te omogućavaju svom vlasniku neograničeno bogatstvo i moć. Frankie si time potpisuje smrtnu presudu, no pečat na to još nije stavljen te će mu u bijegu pomoći njegov mlađi otuđeni brat, Winston. Tu tek počinje nevolje za braću Scott, stvaraju se nova prijateljstva i savezništva, ali i izdaje i prijevare te počinje bjesomučna potraga za vlasnicima stroja za izradu zlatnika.

Kakav lik, John Wick

Izvanredni scenaristi serije vode nas tako kroz tri epizode – „Prva noć“, „Odanost gospodaru“ i „Teatar boli“ u ukupnom trajanju od četiri i pol sata (dva dugometražna filma) – u svijet kakav će naposljetku oblikovati Johna Wicka, legendarnog lika.

Iako će zlobnici reći „Zar stvarno, o Hollywoode, pa zar nimalo srama nemaš?/Ta opet nam samo obrade, spin-offe i prequele spremaš!“, to ne znači da su te obrade, spin-offi i prequeli posve nepotrebni, pogotovo ako su napravljeni na ovakav način.

„Continental“ je prirodan sljedbenik „Johna Wicka“ i kao takav opravdava svoje postojanje time što se kvalitetom izdiže iz prosječnosti sadržaja koje streaming servisi poput kamiona za odvoz smeća svakog dana dovoze pretplatnicima.

Mitologija se još više širi

Ponajprije, iako je u četiri filma umnogome objašnjena mitologija svijeta podzemlja te smo saznali, primjerice, za postojanje „Continentala“ koji je mjesto koje ne smije okrvavljeno, zlatnike koji su valuta podzemlja, status excommunicado, dekonsekraciju hotela, dvoboj do posljednje kapi krvi, Starješinu i Visoki stol, adjudikatore i suce te mnoge druge načine funkcioniranja kriminalnog svijeta, još uvijek nismo dokučili neke nepoznanice i dobili odgovore na neka pitanja na koje upravo ova miniserija nudi odgovor (interregnum, inimicus, način slanja poruka, protokol defensionem i druga zanimljiva i kreativna rješenja).

Uz to, dobili smo priliku produbiti lik Winstona Scotta kojeg u originalnoj kvadrilogiji tumači sjajni Ian McShane te lik Charona kojeg je tumačio pokojni Lance Reddick. Kako su od neprijatelja postali prijatelji i saveznici? Kako su zavladali hotelom? Koje su žrtve morali podnijeti?

Upravo će ta i druga pitanja biti okosnica ove izvanredne miniserije.

Od šaka do pepeljara, sve može biti oružje

Naposljetku, ljubitelji akcije doći će na svoje jer serija nudi sjajno koreografirane i snimljene akcijske sekvence i kadar-sekvence kakve se rijetko viđaju u običnim, run-off-the-mill serijama. Vidi se da je uloženo puno truda koji se najvećim dijelom isplatio te je serija naišla na pozitivne kritike, posebice što se tiče akcijskih scena u kojim se koriste razne vrste oružja – šake, pištolji, puške, mačete, pepeljare, vatrogasni aparati i dr.

Iako je fotografija ispod razine filmova te je najčešće batmanovski mračna, ostali tehnički elementi poput glazbe su čak i iznad razine filmova. Dok je glazba u „Johnu Wicku“ bila ponajviše elektronička što je bilo prigodno za napete i ubrzane scene borbi, ovdje je raznovrsnija te nudi širok dijapazon žanrova – od elektroničke glazbe do bluesa, od funka do rocka, od orkestralne glazbe do popa – ali i izvođača – od Donne Summer do Harryja Nilssona, od Boney M do Jamesa Browna i drugih izvođača tog doba. Majstorski sastavljen soundtrack dodatno pridonosi ugođaju ludih 70-ih i poseban je forte serije.

Galerija heroja, antiheroja i zlikovaca

I dok je u središtu „Johna Wicka“ bio, ne biste vjerovali, John Wick, ovdje dobivamo veliku galeriju neobičnih i suludih likova. Svojom neobičnošću tako se ističu blizanci Ivica i Marica (Hansel & Gretel), nijemi blizanci u matrixovskim odijelima; psihotična propala bombašica-samoubojica Yen, johnwickovski virtuoz s oružjem Frankie, nevjerojatno ljubazni i slabovidni asasin Gene Jenkins, Gospodar siročadi, Fagin New Yorka; tajanstvena Adjudikatorica koja nosi porculansku masku koja joj prekriva donju polovicu lica, poludjeli mafijaš Cormac u izvedbi sjajnog Mela Gibsona, detektivka KD Di Silva, žena u osvetničkoj misiji; Mazie, Kraljicu četvrti Bowery i vođu beskućnika-ubojica i drugi šaroliki i živopisni likovi kakvi mogu postojati samo u ovom svijetu.

Sudbine tih likova ispreplest će se na nevjerojatne načine i tako stvoriti šareni i krvavi mozaik u kojem će samo najjači opstati.

Tmurna sadašnjost i mračna prošlost

Zanimljiva je i povijesna pozadina ovog fikcionalnog svijeta koji je bitno realističniji od onog u kojem živi Džardani Jovanovič znan i kao John Wick. Mnogi likovi sudjelovali su u ratu u Vijetnamu, na ulicama vlada veliki štrajk smetlara, a podzemljem se poput raka širi mafija što je zabilježeno i u povijesti.

Osim tmurne sadašnjosti, na sudbine likova utječe i mračna prošlost koja će ih povezati i razdvajati tijekom cijelog trajanja serije te je posebno dobro iskorištena tehnika flashbacka koji malo pomalo daju zaokruženu cjelinu.

Miniserija odaje počast serijalu iz kojeg je potekla pa tako vidimo mladog Aurelija, mehaničara Johna Wicka, slavni Ford Mustang Mach 1 kakav je vozio i najveći dobročinitelj pogrebne industrije, zloglasnu sobu #818 i sam hotel, vojsku nevidljivih koju vodi prethodnica Kralja četvrti Bowery i druge zanimljive sitnice namijenjene gorljivim obožavateljima serijala.

Sveukupno, „Continental” je još jedan dragulj u kruni Amazon Primea, sjajna zabava za hladne zimske dane te obavezna lektira za svakog ljubitelja Johna Wicka.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari