Film

The Following: Nova hit serija koja bi mogla vratiti FOX u igru

Foto: facebook.com/The Following Italia
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/The Following Italia

Nakon nekoliko promašaja zadnjih godina sa serijama kao što su Chicago Code i Terra Nova, te obustave Lie To Me nakon treće sezone, televizijska kuća FOX je, po svemu sudeći, ponovno dočekala svoju priliku. Nova psiho-krimi triler serija The Following došla je kao pun pogodak. U ponedjeljak je emitirana druga epizoda, koju je pratilo oko 10 milijuna gledatelja (tek malo manje nego pilot epizodu). Iako joj nisu predviđali veliki uspjeh, serija je nadmašila očekivanja. Kritičari je hvale, fanovi još više.

O čemu se točno radi?

Ryan Hardy (Kevin Bacon) bivši je FBI agent koji je potrošio zadnje godine karijere hvatajući zloglasnog serijskog ubojicu Joea Carolla (James Purefoy), profesora koji je opsjednut radom Edgara Allana Poea, prvenstveno onim morbidnim. Zadobivši skoro smrtonosnu ranu prilikom hvatanja Carolla, Hardy se povlači iz službe. Međutim, nakon nekoliko godina, Caroll bježi iz zatvora da dovrši nedovršeno – ide dokrajčiti mladu djevojku, jedinu koja mu je uspjela pobjeći (meta mu i jesu mlade djevojke, kojima vadi oči nakon smrti). Hardyja vraćaju natrag na zadatak, Caroll biva uhvaćen, ali ne prije nego što je ubio djevojku. No, tek tu počinje pravi zaplet – Caroll je godinama osnivao kult, u kojem njegovi sljedbenici odaju njemu počast tako što nastavljaju njegov rad. Naravno, ne profesorski.

U čemu je čar?

Serija ima pregršt novih i zanimljivih elemenata koji osiguravaju gledatelju daljnje zanimanje za ono što slijedi. James Purefoy zasigurno je jedan od razloga zašto gledati ovu seriju. Njegovo utjelovljenje šarmantnog serijskog ubojice koji svojim suludim idejama i planovima tako lako stječe brojne sljedbenike je briljantna. Ta konstantna nepredvidivost jedan je od glavnih razloga što je vrhunski negativac. I to sve sjedeći u zatvoru… Nadalje – Kevin Bacon. Uzmimo u obzir da stvarno treba odličan koncept da se filmski glumac privuče na male ekrane, što je Bacon i uvidio, a što je i dokaz da serija obećava. Ovdje glumi hladnokrvnog bivšeg agenta, dok u situacijama koje to zahtijevaju pokazuje i empatiju, što ga čini superiornim likom uz Purefoya. Kroz epizode nerijetko se provlače sekvence iz prošlih godina, koje su potrebne za razumijevanje onoga što slijedi, ali na način da nije niti forsirano niti manjkavo. Uz sve to, jedan intrigantan element (meni osobno najdraži) ključan je za distinktivni novitet u seriji – Edgar Allan Poe. Mračni simbolizam njegovih priča se savršeno ulijeva u scenarij. ”Poeizam” koji se stalno provlači kroz seriju čini The Following donekle privlačnim i za antifanove krimi-trilera.

Foto: facebook.com/The Following Italia

Sve u svemu, serija ima odličnu glumačku postavu, vrhunski scenarij i neočekivane preokrete, no neću se ovdje sada razbacivati spoilerima. Jedino što bi moglo predstavljati problem su prebrutalne i nasilne scene (naravno, kome to smeta), kao npr. scene u kojima su djevojkama, u prvoj epizodi i psima, izvađene oči, što nekim obožavateljima klasičnih krimi trilera neće možda sjesti. Tu se dogodila zanimljiva promjena u FOX-ovim naputcima za serije – oni su inače, kako Ameri kažu, ”family friendly”. Dok ova to nikako nije. Međutim, tko voli, nek’ izvoli. U ponedjeljak se emitira treća epizoda. Slijedi trailer.

Be social

Komentari