Film

The Forecaster: Dokumentarac o financijskim igrama zbog kojih nam se crno piše

Foto: 3cinematographe.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

The Forecaster je dokumentaran film redatelja Marcusa Vettera u kojem se radi o Martinu Armstrongu, kontroverznom američkom ekonomskom analitičaru, i njegovom poslovnom životu prije i poslije njegovog uhićenja. Radnja počinje in medias res i ponekad je teško pohvatati sve konce ako otprije niste upoznati s tom pričom.

Naime, Martin Armstrong je razvio ekonomski poslovni model baziran na povijesti svjetskog tržišta i broja pi. Njegov model bazira se na tvrdnji da se velike ekonomske promjene u prosjeku događaju svakih 8.6 godina odnosno 3141 dana što je ekvivalentno broju pi pomnoženom s tisuću. U stvarnosti je to mnogo kompliciranije i  Armstrong je s vremenom razvio kompleksan i samo njemu razumljiv kompjuterski program koji je mogao analizirati povijest i sadašnjost ekonomije neke države ili nekog specifičnog tržišta te predvidjeti što će se dalje događati. Primjerice, lebanonska banka dala mu je svoje poslovne knjige koje su datirale još iz 1850-ih te je Armstrong trebao izraditi poslovni model kojim će predvidjeti budućnost lebanoske ekonomije. Kompjuterski program izračunao je da će za osam dana doći do ogromne promjene u lebanonskoj ekonomiji. Program je bio u pravu jer je za 8 dana počeo Lebanonski rat. Armstrong je objasnio da je ratove lako predvidjeti i bez kompjuterskog programa jer mnoge države znaju unaprijed da se sprema rat te počnu prebacivati ogromne svote novaca u sigurnost i pomicati novce s jednog računa na drugi, čak i skrivati novce da bi dobile veću novčanu podršku od svojih saveznika.

Armstrong je kontroverzan – 1999. godine je uhićen i 12 je godina proveo u zatvoru zbog optužbe za krađu velike svote novaca u suradnji s korporacijom Republic New York Corporation kojoj su pripadale banke Republic National Bank of New York i  Safra Republic Bank. Od tih 12 godina zapravo je samo 5 godina proveo u zatvoru zbog krađe, a prethodnih 7 zato jer nije htio surađivati sa sudom. On tvrdi da nije ukrao nikakve novce, a mnogi se pitaju zašto je onda odbijao surađivati sa sudom sve te godine. Postoje mnoge teorije zavjere, ali sigurno je da osoba koja zna previdjeti ekonomsku sudbinu neke zemlje ima mnogo potencijalnih neprijatelja.

U The Forecaster-u Martin Armstrong reprezentira sam sebe i objašnjava svoj put prema vrhu, a zatim i strmoglav pad. Dokumentarac pokušava uvjeriti gledatelja u njegovu nevinost koristeći se trikovima kao što su isječci iz razgovora s Armstrongovom kćerkom i majkom koje ga hvale kao dobrog oca i sina, ili razgovora s prijateljima i poznanicima koji hvale njegovu ambiciju i predanost poslu. No od Armstrongove potencijalne nevinosti zapravo je puno važnija ekonomska geopolitička slika koju svojom ugodnom naracijom cijelo vrijeme ocrtava. Ta slika neizbježno podsjeća na knjige američkog autora Thomasa Pynchona i kapitalistički sustav koji se cijelo vrijeme pojavljuje kao jedini stalni i istinski negativac u njegovim pričama. Prema Pynchonu, taj se sustav oteo kontroli i nemoguće ga je zaustaviti, a do sličnog je zaključka došao i Armstrong. On gledatelju opisuje svijet u kojem čitavom ekonomijom pokušava vladati nekolicina moćnika kojima je sve igra, a cilj im je stvoriti tržište na kojem upravo oni mogu najviše zaraditi. Problem s takvim tržištem jest njegova neuravnoteženost zbog koje se jedni bogate, a drugi dolaze na rub egzistencije.

Foto: ceprdc.tumblr.com
Foto: ceprdc.tumblr.com

Takvi ljudi ne poznaju granice, a to ni ne čudi s obzirom da živimo u svijetu u kojem je novac virtualan više nego stvaran – može u sekundi doputovati na drugi kraj svijeta gdje se njegova vrijednost očituje u brojkama na ekranu. Mnogi teoretičari globalizacije vide globalizaciju upravo kao neoliberalni politički projekt s ciljem brisanja granica i širenja ekonomije koja je izvan društvene i političke kontrole država i promoviranja zapadnjačkog tipa kapitalizma koji se često izjednačava s američkim slobodnim tržištem. To je svijet u kojem Armstrong tvrdi da živimo i šanse su velike da nije u krivu jer su se njegove dosadašnje prognoze doista pokazale točnima.

The Forecaster neće nikad biti prikazan u Americi, ali prikazat će se simultano u 15 europskih gradova 29.9.2015. Jedan od tih gradova je Zagreb, a mjesto prikazivanja dokumentarca je Dokukino KIC. Nakon toga će preko društvenih mreža biti omogućen razgovor s protagonistom filma, ekonomskim genijem Martinom Armstrongom, uživo iz Atene, a čitava je stvar dodatno zanimljiva zato jer Armstrong predviđa početak nove ekonomske krize 1.10.2015. godine. U prilog crnoj budućnosti financija nikako ne ide činjenica da je upravo Armstrong uspješno predvidio slom burze 1987., jačanje japanskog tržišta, te druge slične događaje koje je prorekao skoro pa u dan.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari