22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

THE GOONIES: Kultni film osamdesetih danas bi bio dočekan ‘na nož’ kod kritike i društva

the goonies
Facebook UnlimitedFilms
Vrijeme čitanja: 4 minute

Filmovi koji nas podsjećaju na djetinjstvo vremenska su kapsula koju najčešće godinama ne diramo, održavajući mit živim u sjećanju i sa sjetom se osvrćući na ta “bolja vremena” dok smo roditelje maltretirali da nam po stoti put puste jednu te istu video kazetu. S ovim će se opisom moći poistovjetiti vjerojatno velik dio populacije rođene kasnih sedamdesetih ili ranih osamdesetih (autorica ovog teksta jedna je od njih) kad je riječ o filmu The Goonies.

Gooniesi, kako smo ga nekoć popularno zvali, film je redatelja Richarda Donnera iz 1985., a Donner je mnogima poznat po Supermanu iz 1978. i po The Omen iz 1976. godine. Film je rađen po priči Stevena Spielberga, a scenarij potpisuje Chris Columbus, dakle sve odreda poznata imena.

Facebook UnlimitedFilms

Priča ide otprilike ovako: grupica prijatelja ne želi se pomiriti s činjenicom da im prijeti iseljenje iz domova u naselju Goon Docks (odatle Goonies) i na sve načine pokušavaju pronaći rješenje koje bi im osiguralo ostanak u svojim domovima. Blagi fokus nalazi se na obitelji Walsh i njihovim sinovima, mlađem Mikeyu (kojeg igra vrlo mladi Sean Astin, nekakvih 15 godina prije nego će postati Samwise Gamgee) i starijem Brandu (Josh Brolin, koji je od tada pak došetao do uloge Thanosa u Avengersima) s njihovim tipičnim bratskim razmiricama.

Pronaći blago i spasiti dom!

U kući im se već u prvim minutama filma skupljaju prijatelji Mouth (Corey Feldman), Data (Jonathan Ke Quan) i Chunk (Jeff Cohen). U to vrijeme iz zatvora bježe zloglasna braća Fratelli sa svojom isto tako zloglasnom majkom pa tako pored naših junaka prolazi i policijska potjera za bjeguncima najavljujući buduće događaje. Kad na tavanu kod Walshevih pronađu prastaru kartu s blagom izgubljenog gusara Jednookog Williyja, Mikey se ponada da bi, ako pronađu njegovo blago, mogli spasiti svoje domove.

Naravno, ta ideja nailazi na neodobravanje najstarijeg člana, njegovog brata koji je ostavljen da pazi na klince, no oni ga uspijevaju onesposobiti spravom za vježbanje i pobjeći uz zvukove Cindy Lauper, što je jedna od najprepoznatljivijih scena filma. Tu kreće prava potraga za blagom i velika avantura koja uključuje gusare, zlikovce, bezbroj zamki u tunelima u kojima scene podsjećaju na nekakvu verziju dječjeg Indiane Jonesa.

the goonies
Facebook TheGooniesMovie

Film je voljen kroz generacije, stekao je kultni status i postao klasik, ali ono što je zapravo zanimljivo jest da bi danas taj film propao i prije nego što bi došao u kina. Zašto? Iako je vrlo vjerojatno većina ljudi koja je odrasla na Gooniesima izrasla u sasvim normalne mlade ljude koji jasno znaju razlučiti dobro i zlo, prepoznati predrasude i na kakav takav način biti funkcionalni članovi društva, Gooniesi navodno nose veliki broj problematičnih mjesta koja bi danas naišla ‘na nož’ i film se vjerojatno nikada od toga ne bi oporavio.

Iz aktualne perspektive

Debatira se tako o rasizmu i predrasudama prema ljudima azijskog porijekla jer je Data upravo primjer svih onih klišeja koje Zapad ima prema njima. On stalno nešto sklapa, pun je raznih spravica (kako na kraju vidimo, i njegov otac je) i što je “najgore”: govori s naglaskom. Sjećam se da je to nekoć bilo simpatično, ali danas je, kako sam uspjela uočiti, duboko problematično. S predrasudama se prilazi i obitelji Fratelli jer su jednodimenzionalni talijanski kriminalci.

Također, navodno nije u redu kako je prikazan dječak s viškom kilograma i kako je u toj situaciji kao element komike iskorištena njegova opsesija hranom… Takvih primjera je beskrajno mnogo, a posebno interesantan učinio mi se prigovor astmatičara na način na koji Mikey u filmu koristi inhalator. Neću ulaziti u detalje što im je smetalo, ali sama činjenica da jest, nešto nam govori o svijetu u kojem živimo danas. Ja doista čvrsto vjerujem, a nadam se i vi, da svaka osoba s astmom koja koristi inhalator, isti zna koristiti i da joj popodne uz dječji film neće ugroziti život jer tamo neki klinac ne udiše kako bi trebao. Naravno, osnovni prigovor filmu nedostatak je Afroamerikanaca, što već samo po sebi prelazi u apsurd.

the goonies
Facebook The Goonies Movie

Nisam sigurna da je to bila ičija namjera i doista je postalo mučno secirati svaki klasik na temelju današnjih preokupacija. Osnovni razlog osvrtanja na neke od današnjih analiza i interpretacija Gooniesa jest to što ne podliježe sve takvoj vrsti tumačenja. Ova priča konkretno bliža je bajki u kojoj su likovi uvijek i bez iznimke plošni, dobri ili zli, vrlo “obojeni” i čak prenaglašeni (kao što su Data, Fratelliji, Rosalita…), slijede logiku radnje upuštajući se u potragu za onime što će riješiti probleme (blago gusara kako bi spasili domove), usput nailaze na protivnike (Fratelliji), dobivaju pomoćnika (Sloth) i na kraju pobjeđuju i sve se sretno završava. Jednostavno je, film za djecu slijedi logiku bajke i pitam se ne možemo li jednostavno u tome uživati.

Čuvamo li se previše od šala na vlastiti i tuđi račun?

Da, vjerojatno bi danas taj film izgledao nešto drugačije, mali genijalac mogao je biti bilo tko, recimo Chunk, isto bi tako bilo dobro. Ali film je nastao u osamdesetima, ima svojih mana kao i svaki drugi, ali ne bismo ga trebali prosuđivati prema današnjim standardima, trebali bismo ga cijeniti onakvog kakav jest. Onakvog kakav nas je zabavljao još prije 30 godina i unatoč kojemu smo ipak izrasli u (barem neki od nas) ljude bez predrasuda sposobne za kritičko promišljanje.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari