Glazba

Ziherova retro ljetna playlista za atmosferu vrućih osamdesetih

retro ljetna playlista
Foto: http://keywordsuggest.org
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ljubitelj/ica ste bujnih frizura, široke odjeće i synth tonova? Ljeto je vaše najdraže doba godine? Ova će vas retro ljetna playlista odvesti nekoliko desetljeća unatrag, počevši s nekim od ponajboljih synth pjesama nastalih u zlatno doba takve vrste glazbe, a zaključno s nostalgičnim tonovima koji dočaravaju zalazak sunca na nekoj pješčanoj obali. Zato uzmite u ruke jedan mojito, pustite da vam pijesak uroni među nožne prste dok vas prži sjajno sunce, a u blizini šumi more. Ljeto je na vrhuncu!

Svima drago pretjerivanje

Osamdesete su godine bile doba kada je popularna kultura dosegla svoj vrhunac. Neki novitet u glazbi svidio se publici? Ajmo napraviti sve ostale pjesme na istu foru. Znanstvena fantastika dobro zarađuje u kinima? Neka većina filmova bude te tematike. Stoga nije ni čudno da je glam metal bio “it” glazba tog razdoblja, a ne zaboravimo ni činjenicu da je termin blockbuster bio formiran upravo u osamdesetima. Zlatno doba DJ-eva, one hit wondera i sram-me-priznati-da-to-slušam žanrova. Ipak, i u tom homogenom moru neke su se stvari toliko istaknule da nas zaintrigiraju čim ih netko spomene.

Spoj glazbe i filma

Neke od pjesama koje ćete pronaći u ovoj playlisti široj su javnosti postale poznate upravo zbog filmova ili serija u kojima su se prvi put pojavile. Tko je od nas pogledao Top Gun, a ne pamti legendarnu pjesmu Mighty Wings? Tko ne odgovara na pitanje “Who you gonna call?” s “Ghostbusters”? Prije skoro četiri desetljeća popularna se glazba počela vrtjeti na malim i velikim ekranima pa je došlo do uzajamne popularizacije serija/filmova i njihovih soundtracka. Što se TV ekrana tiče, važno je istaknuti seriju koja je utjelovljenje ove playliste i pojma osamdesetih. Naravno, radi se o Miami Viceu – prvoj TV seriji koja je iskoristila popularnu glazbu, modu, interijere i automobile tog vremenslog razdoblja te ih smjestila u vreli Miami.

Be social

Komentari