Izvedbene umjetnosti

Tjedan humanizma u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

Foto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.hnk-zajc.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

Riječki HNK Ivana pl. Zajca nastavlja biti društveno odgovorno kazalište te  u četvrtak, 11. 12., započinje s obilježavanjem Tjedna humanizma.

Sutra će biti organiziran otvoreni razgovor  „Umjetnička zajednica i integracija izbjeglica“, a organizatori su Centar za mirovne studije, Drugo more i HNK Ivana pl. Zajca. Uvodna će izlaganja održati intendant riječkoga HNK, Oliver Frljić te Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije. Nakon njihovih izlaganja, raspravljat će se o statusu izbjeglica u današnjem društvu, njihovoj mogućnosti integracije u društvo kroz umjetničko djelovanje te odnosu umjetničke zajednice naspram istih.

U toj će raspravi, kako najavljuju iz riječkog HNK, sudjelovati četrdesetak izbjeglica odnosno tražitelja azila u Hrvatskoj, od kojih su neki i sudjelovali u projektima hrvatskih umjetnika. Takva se rasprava nameće kao potrebna uzme li se u obzir kako hrvatsko društvo otežava integraciju izbjeglica u društvo, kako na formalnoj, birokratskoj razini, tako i onoj praktičnoj, svakodnevnom životu i djelovanju. Umjetničko bi djelovanje načelno trebalo imati kohezivnu ulogu u društvu te se odnositi jednako prema svim društvenim skupinama, no u praksi se to ne događa. Određeni se umjetnički projekti kanaliziraju isključivo u  određenim društvenim grupama, a takvo je pobijanje teorije u praksi vidljivo na svim razinama, od sadržaja koji su namijenjeni samo nekima, do primjerice onemogućavanja kupovine karata.

Foto: www.hnk-zajc.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

Dan nakon raspravljanja o problemima izbjeglica i (ne)prilagođenoj umjetničkoj zajednici, uslijedit će promocija knjige „Humanizam za djecu“. Autorica je knjige Nada Topić Peratović, predsjednica nevladine udruge Centar za građansku hrabrost, pravnica i feministička aktivistkinja. Uz nju, na promociji će govoriti i Marijana Bijelić, docentica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i sekularna feministkinja, Branimir Pofuk, bivši teolog i kolumnist Večernjeg lista i dr. sc. Brigita Miloš, profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Tanja Smoje, glumica HNK Ivana pl. Zajca, čitat će ulomke iz knjige, a cijelu će promociju moderirati dr. sc. Nebojša Zelić, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

„Humanizam za djecu“ prva je humanistička knjiga za djecu u Hrvatskoj, a njome se djecu upoznaje s pojmom humanizma, potiče ih se na kritičko propitivanje sebe i svoje okoline te oslanjanje na vlastiti, a ne kolektivni razum. Knjiga je to koja potiče djecu na prihvaćanje drugih i drugačijih, uvažavanje različitosti te borbu za jednakost poštivanja ljudskih prava svih osoba. Ona donosi i deset naputaka za kvalitetniji i pravedniji život koji se temelje na humanističkim vrijednostima, a istovremeno ne traži od djece da ih bespogovorno prihvati, već ih kritički, samostalno i samosvjesno preispita.

Tjednom humanizma HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci nastavlja svoju društvenu angažiranost u koju svakim novim projektom sve više uključuje i same Riječane. Time potvrđuje tezu intendanta Frljića kako kazalište nije samo generator lijepih slika, već sredstvo propitkivanja svijeta oko nas i u nama.

Be social

Komentari