4. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Ove godine Advent na Ziheru donosi nagrade, ali i zanimljive priče i preporuke.

novo u kinu
3. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Svjedočite povratku u renesansu s Beyoncé, zaplivajte s Aquamanom, doživite horor Crnog petka kakav ni zaposlenici u trgovinama nisu mogli zamisliti, poslušajte tišinu Tihe noći u izvedbi Johna Wooa, zasladite se čokoladnim majstorijama Willyja Wonke i, ukratko, proslavite blagdane uz filmove u prosincu.

Izvedbene umjetnosti

Premijera ‘Životinjske farme’ u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca

Foto: facebook.com/pages/Drama-HNK-Ivana-pl-Zajca/553558901414417
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/pages/Drama-HNK-Ivana-pl-Zajca/553558901414417
Foto: facebook.com/pages/Drama-HNK-Ivana-pl-Zajca/553558901414417

U ponedjeljak, 30. ožujka, u riječkom će se HNK-u Ivana pl. Zajca premijerno izvesti „Životinjska farma“. Riječ je o predstavi nastaloj na temelju istoimenog romana Georgea Orwella, a koji satirično i oštro kritizira staljinizam. Ipak, tematika je romana itekako nadživjela razdoblje staljinizma, a kako je ona primjenjiva na današnje društvo i koliko je zapravo demokracija totalitaran sustav, ono je čime će se baviti spomenuta predstava redatelja i scenografa, Andrása Urbána.

Urbán u predstavi u središte postavlja neoliberalni kapitalizam, posebno ističući dobro poznatu Orwellovu parolu „svi su ljudi jednaki, ali neki su ipak jednakiji od drugih“. Propituju se i demokratska prava, ali i na koji su način ona povezana s toliko puta ponovljenom sintagmom „jednakosti jednakijih“. Posebno je zanimljivo, tim više što to najavljuju iz samoga riječkog HNK-a, kako je „Životinjska farma“ i instrument (auto)refleksije na samu upravu kazališta te podsjetnik da nikada ne postanemo jednakiji od onih s kojima želimo biti jednaki.

Za adaptaciju je teksta uz samoga Urbána zaslužna i Nataša Antulov, koja je ujedno i dramaturginja predstave. U predstavi igraju Olivera Baljak, Igor Kovač, Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Damir Orlić, Nikola Nedić, Nika Mišković i Tanja Smoje, a posljednjih troje potpisuju i tekstove songova uz Antulov i Urbána. Kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, skladateljica Irena Dragović Popović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Premijera „Životinjske farme“ zakazana je za 19:30 sati, a pretpremijera će se održati u subotu, 28. ožujka u isto vrijeme. Ulaznice se mogu kupiti u slobodnoj prodaji na blagajni riječkoga kazališta ili putem online sustava, ulaznice.hr.

Be social

Komentari