Glazba

Nova glazba: Ladyhawke, Chvrches, Roisin Murphy, Detective Jones, Shin, Subscale i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 2 minute

Odbrojavanje glazbenih noviteta unazad tjedan dana započinjemo eksplozivnom i žestokom domaćicom. Razbacuje se novim siglovima i najavama novih albuma i izdanja, veselimo se jeseni. Strane novitete obilježile su plesnost i synth i elektro igrarije. Ni ovog tjedna u svijetu glazbe nije bilo dosadno.

Zagrebačka progressive metal petorka Subscale objavila je prvi singl pod nazivom Metafiction koji se može pronaći na novom albumu “Devolution”. Ako se po jutru dan poznaje, drugi po redu album ovih mladih snaga neće razočarati svoje fanove – dečki ljuto grizu sve oko sebe.

Zagrebački melodični hardcore punk female fronted bend Shin lagano nas priprema na izlazak EP – a “Metamorphosis” novim singlom Empty Canvases.

Zadarski alter rock trojac Scarlet Notes nastavlja predstavljati svoj koncept projekt nazvan “3/3”. Namjera im je u iduće dvije godine objaviti tri puta po tri tematski i ugođajno srodne pjesme s pratećim videospotovima te ih pri kraju razdoblja objediniti na albumu. Nakon premijernog singla Obrisi, koji je objavljen krajem veljače, niz nastavljaju pjesmom Ptice Od Papira.

Nakon dva uspješna singla Kety Ima Vel’ki Gun i Prljavi Pogledi, zagrebački bend Detective Jones nam se smiješi s trećim singlom i pripadajućim mu videospotom. U gužvi  je punokrvna rokenrol dizalica koja stvara energiju i atmosferu ubrzanosti nočnog života velegrada. Tekst i izvedba Denisa Špičića Nisdea govori o beskonačnom groundhog day/night izlasku, praznom šarenilu i umoru. Spot su osmislile i režirale Maša Barišić i Lea Lucija Radolfi, a sramežljivi šaptaji daju naslutiti da se uskoro očekuje i album prvijenac.

Prelazimo granice Lijepe Naše u potrazi za sanjivom i tužnom uspavankom i to nas dovodi do osobnog favorita ovotjednih stranih noviteta. Lyenn je rođen u Belgiji, ali je često selio zbog majke venezuelanskih korijena. Na konkretnije poteze u vezi svoje glazbene karijere odlučio se 2009. godine. Do sada su kritičari bili i više nego zadovoljni njegovim radom, a vjerujemo da će tako i ostati. Frederic Lyenn Jacques kantautor je nevjerojatnog dara za pretakanje emocija u ono nevidljivo, ali skoro opipljivo stanje pjesme. Fading se nalazi na nadolazećem albumu “Slow Healer”.

Mr. Probz je belgijski pjevač, tekstopisac, reper, glumac i producent. Radijske postaje osvojio je singlom Waves, a Fine Ass Mess nastavlja s tim lako pamtljivim zvukom, idealnim za razbijanje svakodnevice.

Da li se danska pjevačica prodala ili nije ostavit ćemo vama na odluku. I dalje je to nabrijana i plesna numera, ali kao da mi u pjesmi Final Song nedostaje malo više osobnog potpisa ove jedinstvene pjevačice. Malo me to sve previše podsjeća na Galantis.

Róisín Murphy, ako ne po svom jedinstvenom izričaju u solo projektima, poznatija vam može biti kao vokal grupe Moloko. Irska kantautorica i umjetnica predstavila je novi singl Ten Miles High. Futuristički zvuk podvučen fenomenalnim, uvijek prepoznatljivim vokalom pjevačice oduševljava na svakom koraku.

Škotski synth pop trio CHVRCHES objavio je novi singl Warning Call. Ništa drugačiji od ostalih, njeguje prepoznatljiv zvuk i slatke synth dionice u pozadini. Za neke bendove mi je drago što su im singlovi kontinuirano isti.

Novozelanđanka multi instrumentalistica Ladyhawke predstavila je singl Let It Roll s albuma “Wild Thing”. I dalje je to uspješna fuzija new wave, synth i nekog mekšeg rock zvuka. Ladyhawke wam možda zvoni u glavi relativno uspješnim singlom My Delirium.

Razočaranje na kraju veže se uz Coldplay i njihov novi singl Up & Up. Novi singl je mlako pretakanje iz šupljeg u prazno s jednom jako prosječnom solažom, koje nikog sigurno neće natjerati da se penje više.

Novu glazbu ovog je tjedna birala Helena Kezerić.

Be social

Komentari