Knjige

RoNA 2013.: Tko su najromantičnije autorice ove godine?

Foto: romanticnovelistsassociation.org
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: romanticnovelistsassociation.org
Foto: romanticnovelistsassociation.org

U književnom svijetu dodjeljuju se nagrade za razna područja- od SF-a do stručne literature pa je tako moguće dobiti i nagradu za romantičnu literaturu.  RoNA(Romantic Novelist Association) je udruženje pisaca i ljubitelja romantične književnosti koji svake godine biraju djelo koje je ostavilo romantični trag u tom žanru protekle godine. Nagrada također nosi naziv RoNA(Romantic Novel Award), dodjeljuje se od 1960., a dobitnice su do sada bile isključivo žene. Da li to znači da je taj dio književnosti rezerviran isključivo za žene te muškarce ne zanima, ili su žene jednostavno bolje u pisanju o nježnim osjećajima teško se može zaključiti, ali činjenica je da nagradu za najbolji roman romantičnog sadržaja svake godine „pokupi“ žena.

 Posjedovanjem ovog priznanja mogu se pohvaliti književnice poput Engleskinje Mary Howard koja je tri puta bila proglašena kraljicom žanra- 1960.(što je ujedno čini prvom koja je tu nagradu ikad primila), 1979. I 1980.- te svima nam po svojim povijesno-ljubavnim romanima poznata Philippa Gregory koja je za roman The Other Boleyn Girl ili na naški Dvije sestre za kralja primila RoNA-u 2002. godine.
RoNA Rose Award
RoNA se dodjeljuje u nekoliko kategorija- za najbolji suvremeni romantični roman, epski romantični roman, povijesni romantični roman, za smiješno-romantični roman i za najbolji romantični roman za mlade. Posebna kategorija je RoNa Rose Award koja se dodjeljuje za najbolju kratku romantičnu priču koja mora biti usredotočena na razvijanje ljubavnog  odnosa glavne junakinje i junaka. Nagrađivanje u ovoj kategoriji započeto je 2003. te nominirane biraju sami čitatelji, što je uostalom praksa za sve kategorije RoNA-e, samo što u ovoj kategoriji pobjednicu ne bira žiti kao u ostalim, nego do kraja odlučuje mišljenje publike. Priča s najvećim brojem dobivenih bodova pobjeđuje te se autorici daje na čuvanje Betty Neels Rose Bowl sljedećih godinu dana. S obzirom na nagradu zapravo je i jasno zašto muškarci pretjerano ne sudjeluju u ovom žanru. RoNA će pobjednike u svim kategorijama proglasiti 26. svibnja na svečanoj dodjeli.
Ovogodišnje nominirane za RoNA Rose Award su:
Fiona Harper- Always the Best Man
Klasična priča o ljubavnom trokutu za koji zna samo jedna osoba- ona nesretno zaljubljena. Damien je zaljubljen u buduću ženu najboljeg prijatelja i kum je na njihovom vjenčanju. A tu je još i nepodnošljiva mladina kuma Zoe. Do kraja večeri vjenčanja ovo dvoje će se neočekivano povezati i otkriti neočekivane stvari o sebi.
Sarah Mallory- Beneath the Major’s Scars
Zelah se oporavlja od strašne sramote koju je nedavno  proživjela. Zavedena je od oženjenog muškarca i njezina reputacija je ugrožena. Dok se pokušava ne obazirati na tračeve i govorkanja upoznaje majora Dominica Coalea koji se na prvi pogled čini hladan i grub, ali Zelah je odlučna da probije njegovu masku.
Heidi Rice- The Good, the Bad and the Wild
Nick Delisantro je neodoljiv- šarmantan je, zgodan i odličan pisac. Eva je cijeli život neuočljiva i nepopularna, ali to će se promijeniti kada upozna Gospodina Visokog, Crnog i Zgodnog. Dok Nick u ovu vezu bezglavo ulazi niti ne misleći na posljedice, Eva drži ključ njegove prošlosti. Kako će se sve to završiti kada se dobra djevojka preobrati na „mračnu stranu“?
Carol Townend- Betrothed to the Barbarian
Ova povijesna priča prati prelijepu bizantsku princezu Theodoru od Konstantinopola koja je zaručena za kneza Nikolaosa, vrhovnog vojskovođu. Iako je naizgled sve što uzorna princeza mora biti: lijepa, poslušna i nevina, Theodora krije tajnu iz prošlosti koja sad prijeti da će je uništiti. U njenom svijetu nema mjesta za posrnulu ženu,a jedna greška može sretnu budućnost u potpunosti zatrti.
Scarlet Wilson- West Wing to Maternity Wing
Scarlet Wilson nominirana je ove godine za dvije priče. Prva prati liječnika Lincolna Adamsa koji njeguje novorođenu predsjednikovu kćer kad u bolnicu stiže njegova trudna žena. Amy se može pouzdati u Lincolnove vješte liječničke ruke, ali nije pametno da mu povjeri svoje srce.
Scarlet Wilson- Her Christamas Eve Diamond
Druga priča je o bolničarki Cassidy Rae koja se unatoč vječitom strogom poštovanju pravila, veseli Božiću kao i svi drugi. Njezin novi kolega Brad Donovan naprotiv mrzi Božić, ali svojim dječačkim izgledom i samopouzdanošću, ozbiljno prijeti Cassidynom otporu muškarcima. Ali Božić je doba kad se čuda događaju te će joj Brad pokloniti praznike za pamćenje.
Be social

Komentari