Film

Tri besplatne filmske radionice u kinu Tuškanac

Foto: Kino Tuškanac press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Proljetni praznici i ove su godine u znaku čak tri besplatne filmske obrazovne radionice u kinu Tuškanac.  Da je vrijeme posvećeno besplatnim filmskim radionicama dobar način provođenja praznika potvrđuje više od 150 mladih lica, od kojih neke od njih susrećemo čak deseti put za redom

Programi kina Tuškanac započeli su 3. travnja, a provodit će se do subote, 7. travnja te završiti dodjelom nagrada. Polaznici sudjeluju na jednom od tri programa – filmska naSTAVa za srednjoškolce i profesore, radionica animiranog filma za niže razrede osnovne škole i radionica igranog filma za više razrede osnovne škole.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmsko obrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan.

Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa učenici i studenti će na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uz stručno vodstvo voditeljica profesorice Ane Đordić i diplomirane montažerke Jelene Modrić.

Foto: Kino Tuškanac Press

Kako bi pružili što kvalitetnije obrazovne teorije i prakse  dio voditelja radionica su i članovi klubova unutar Hrvatskog Filmskog Saveza, tako su na zimskim radionicama voditelji u gostima bile članice Vanime – Morana Bunić i Karla Skok i Marinko Marinkić iz SKIG-a, a na ovom ciklusu će to biti Vanda Kreutz iz FAGEP-a, iz Samobora i Igor Jelinović iz Blank filmskog inkubatora.

Radionice animiranog filma i igranog filma su zamišljene kao splet teorijskog i praktičnog rada s mnoštvo filmskih primjera i rada na terenu. U takvoj atmosferi djeca i mladi najbolje savladavaju medijsku pismenost.

Cilj ovih radionica je napraviti kvalitetno filmsko druženje u kinu Tuškanac gdje će projekciju nastalih filmova na radionicama u srpnju posjetiti gledatelji, prijatelji, obitelji polaznika te će tako i sami dobiti uvid u filmski svijet.  Radionice također pružaju priliku mladim ljudima da se umjetnički izraze, usmjere, te kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme.

Svi navedeni programi međusobno su isprepleteni, a surađuju i s drugim obrazovnim programima u Hrvatskoj i inozemstvu.  Tako su sudionici AREM projekta, za razvijanje zajedničke metodologije u svrhu promicanja  filmske kulture u osnovnim školama unutar Europske unije, sudjelovali na prošlogodišnjoj radionici koja je tim povodom po prvi puta održana na engleskom jeziku. Također najaktivniji sudionik na nastavi filmske umjetnosti Svebor Mihael Jelić izabran je kao član delegacije Hrvatskog filmskog saveza na International Youth Media Summitu koji okuplja mlade filmaše preko 20 zemalja.

Ovakav sustav nagrađivanja najaktivnijih sudionika Nastave uveden u svrhu povezivanja svih programa Saveza, pa su tako ponajbolji sudionici Nastave već imali prilike sudjelovati na radionicama u Kraljevici, festivalu u Karlovcu, Zagreb Film Festivalu i festivalu Giffoni Makedonija.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska zajednica tehničke kulture i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Ono što najviše veseli jest činjenica da toliko mladih ljudi i dalje prepoznaje važnost filmske kulture i umjetnosti svakodnevno aktivno sudjeluje na programima obrazovnih filmskih radionica. Veselimo se njihovim budućim animiranim i igranim filmovima kao i kvalitetnim filmskim kritikama.

Be social

Komentari