Film

U očekivanju Oscara: Potencijalni kandidati u kategoriji najboljeg animiranog filma

Foto
Vrijeme čitanja: 3 minute

oscar

Nakon jučerašnjeg pregleda potencijalnih kandidata u kategoriji filma na stranom jeziku koji nam je donijela Inja Drače, danas vam donosimo pregled animiranih filmova koji bi se mogli naći u utrci za Oscara. Sama nagrada za najbolji animirani film dodjeljuje se filmu koji traje duže od 40 minuta, a čiji su likovi uglavnom animirani te bar 75 posto filma uključuje animaciju. Animirani filmovi mogu se naći u nominacijama koje ne uključuju animaciju pa je tako Beauty and the Beast prvi animirani film nominiran u kategoriji za najbolji film, a poslije njega u istoj su kategoriji nominirani UpToy Story 3, dok je Waltz with Bashir jedini animirani film ikada nominiran u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

1. The LEGO Movie

Iza ove američko-australsko-danske animirane komedije stoje redatelji Phil Lord i Christopher Miller, a iza distribucije je Warner Bros. Pictures. Film govori o Emetu, običnoj Lego figurici i njegovoj borbi za spašavanje svemira od tiranina Lorda Businessa. Film je već nominiran za Zlatni globus, a neki kritičari ga nazivaju puno boljim nego što je predstavljen u najavi. U prilog mu svakako ide i pozamašna zarada od 468 milijuna dolara, a popularnost mu donosi veliku šansu ne samo za nominaciju, već i za samo osvajanje kipića. 

2. How To Train Your Dragon 2

DreamWorks Animation i 20th Century Fox donose nam ovaj 3D animirani film, temeljen na seriji knjiga istoga naziva autorice Cressidae Cowell. Slično kao i kod LEGO filma, kritike su uglavnom pozitivne te hvale kako samu animaciju, tako i razvoj likova u odnosu na prvi dio. Mnogi hvale i animaciju lica, koja je, kažu, odrađena tako dobro da riječi u određenim trenucima uopće nisu potrebne kako bi nam prikazale razmišljanja likova. Negativne kritike, s druge strane, govore da filmu manjka šarma u odnosu na prvi dio.

3. Big Hero 6

Ova 3D superhero komedija premijerno je prikazana na 27. Tokyo International Film Festivalu, a donosi nam priču dječaka genija i njegovog robota koji se udruže s nekoliko prijatelja s ciljem osnivanja grupe high-tech junaka. “My brain hates my eyes for seeing that”, kaže nam Go Go u ovom filmu, no teško da se takav citat može odnositi i na sam film, budući da je zbilja visoko ocijenjen, a neki kritičari posebno su istaknuli činjenicu da je broj muških i ženskih likova napokon uravnotežen, iako je muški lik u središtu pozornosti.

4. The Boxtrolls

Ovaj film još je jedan u nizu animiranih filmova u kojima glavnu ulogu nosi muški lik i spašava svoje prijatelje od neprijatelja. Unatoč tome, nailazi na pozitivne kritike odmah nakon prikazivanja i paradoksalno se često za njega kaže da je inovativniji u odnosu na druge animirane filmove, a važno je spomenuti da je snimljen prema knjizi Here Be Monsters! Alana Snowa.

5. The Tale of The Princess Kaguya

Srećom, među nominiranima mogla bi se naći i priča koja u središtu ima protagonisticu, minijaturnu djevojčicu pronađenu u bambusovoj stabljici. Vrlo brzo izrasta u djevojku koju će 5 muškaraca zaprositi, no ona od njih traži poklon kakav joj ne mogu pronaći. Ovaj minimalistički animirani film dolazi nam iz Japana, kao plod pete suradnje Isaoa Takahatae i Studio Ghibli-a.

Ostali filmovi koji bi nas mogli iznenaditi nominacijom uključuju Song of The SeaThe Book of LifeRocks in My Pockets i neke druge. Ova tri filma također su visoko ocijenjena, a budući da su u sva tri ženski likovi napokon dobili zasluženo mjesto pod suncem, držim im palčeve da se probiju iznad ustaljenih animiranih filmova u kojima prednjače muški likovi, heroji i veliki ratnici kojima su ženski likovi tek potpora i dokaz njihove snage i hrabrosti.

Nakon filma na stranom jeziku i animiranog filma, sutra nam stiže pregled potencijalnih scenarija pod perom naše Lucije Klarić.

Be social

Komentari