Film

U očekivanju Oscara: Potencijalni kandidati u kategoriji najboljeg filma

Foto
Vrijeme čitanja: 3 minute

oscarJučer smo imali priliku pročitati koji su potencijalni kandidati u kategoriji najboljih glumaca, a danas vam donosimo pregled kategorije najboljeg filma koja često plijeni najveću pažnju i središte je najčešćih polemika oko izbora pobjednika. Najbolji film smatra se ujedno i najvažnijom kategorijom jer ujedinjuje režiranje, glumu, muziku, scenarij, montažu i još mnogo toga što je uloženo u završni oblik filma kakav se prezentira javnosti. Nagrada za najbolji film uručuje se producentu, osobi koja je pripremila i nadgledala stvaranje filma i koja ponekad ima i pretjeran utjecaj na film ako iza njega ili nje stoji moćan filmski studio. Kategorija najboljeg filma jedina je u kojoj svaki član Akademije može glasati o konačnom ishodu, ali i nominirati favorita.

Trenutno je najveći favorit za Oscara u kategoriji najboljeg filma Boyhood redatelja Richarda Linklatera. Boyhood je sniman u periodu od 12 godina od 2002. do 2013. godine i prikazuje odrastanje jednog dječaka i njegove sestre. Činjenica da je Linklater snimao jedan film više od desetljeća vjerojatno je onaj dašak novosti koji industrija traži i zato će sigurno biti nominiran iako postoje filmovi koji više zaslužuju nominaciju.

Birdman or The Unexpected Virtue of Igorance redatelja Alejandra Gonzaleza Inarritua drugi je favorit iza Boyhooda. Michael Keaton je Riggan Thomas, ostarjeli holivudski glumac poznat po ulozi superjunaka Birdmana koji se pokušava ponovo dokazati kao glumac kroz kazališnu predstavu. Birdman je zasada jedini ozbiljniji konkurent Boyhoodu, scenarij je originalan i Michael Keaton briljira.

Foto: mazcroft.tumblr.com
Foto: mazcroft.tumblr.com

The Imitation Game redatelja Mortena Tylduma također je u užoj konkurenciji. Benedict Cumberbatch glumi gej engleskog matematičara Alana Turinga koji je uspio dešifrirati kod njemačke Enigme i tako znatno pridonio pobjedi Saveznika. Film će vjerojatno biti nominiran za Oscara i sigurno gleda u nominaciju za najboljeg glavnog glumca, a šuška se da bi Keira Knightley mogla dobiti nominaciju za sporednu žensku ulogu. Zašto baš ona od svih drugih glumica, ostaje misterij.

Selma Ave Duvernay, jedne od doista malobrojnih redateljica, fokusira se na specifičan period u životu Marina Luthera Kinga, Jr. Radnja je smještena u Alabami, mjestu gdje je segregacija bila najgora i gdje se dogodio protest koji je završio nasiljem. 12 Years a Slave prošle je godine dobio Oscara u kategoriji najboljeg filma pa je mogućnost da se isto dogodi i Selmi nepostojeća, ali šanse su velike da doista bude nominirana. Na Metacriticu ima 92%, a na Rotten Tomatoes 100%.

The Theory of Everything redatelja Jamesa Marsha posljednji je u A kategoriji potencijalnih dobitnika za najbolji film. Film je adaptacija memoara supruge Stephena Hawkinga koji su prikaz njezinog iskustva borbe s Hawkingovom dijagnozom. Sigurno će biti nominiran z kategoriji najboljeg filma iako su šanse da zapravo i osvoji Oscara u toj kategoriji malo veće od Higgsove čestice.

foto: facebook.com/TheGrandBudapestHotel
foto: facebook.com/TheGrandBudapestHotel

U B kategoriji potencijalnih dobitnika nalaze se Wes Andersonov The Grand Budapest Hotel koji je vjerojatno slučajno zalutao na listu nominacije za najbolji film s liste vjerojatno nominiranih za najbolju šminku, najbolji dizajn kostima i najbolju pjesmu (Alexandre Desplat). Osim Hotela tu su Whiplash redatelja Damiena Chazellea, Gone Girl redatelja Davida Finchera koji bi definitivno trebao dobiti Oscara za najbolju glavnu glumicu (ako ništa drugo). Unbroken “redateljice” Angeline Jolie također se nalazi u ovoj kategoriji i to vjerojatno samo zato jer se u nominacijama za najbolji film mora naći bar jedan ratni patriotski američki film. Posljednji u B kategoriji je Foxcatcher redatelja Bennetta Millera.

U C kategoriji potencijalnih dobitnika našli su se Nightcrawler, Mr.Turner, Into The Woods, A Most Violent Year, Interstellar i American Sniper. Od svih navedenih filmova samo su Boyhood, Birdman, The Imitation Game, Selma i The Theory of Everything dobili nominaciju za najbolji film na dodjeli Zlatnog Globusa i svi su (osim Selme) dobili nominaciju Screen Actors Guilda za najbolje glumce. S takvim je preporukama gotovo nemoguće da se neće naći među nominiranima za Oscara, doduše na to ćemo se morati strpjeti do siječnja jer zasad samo spekuliramo.

Be social

Komentari