Vizart

Umjetnici koji su do tridesete godine života osigurali slavu

Foto: Pinterest.com/pin
Vrijeme čitanja: 5 minute

Mnogi danas poznati umjetnici nisu bili toliko poznati za života. No, neki od najpoznatijih umjetnika u cijelome svijetu su već u ranoj životnoj dobi uspjeli postići slavu kakvu postižu umjetnici tek mnogo godina nakon smrti. Izdvojili smo deset primjera svjetski poznatih umjetnika koji su stekli slavu do tridesete godine, neovisno o povijesnoumjetničkom razdoblju u kojem su djelovali. Zajedničko im je i to što su u otprilike istim godinama života i preminuli.

Tomasso Masaccio

Masaccio je talijanski slikar o čijem se životu i školovanju zapravo zna vrlo malo. Iako je njegov život trajao samo 28 godina, uspio je ostaviti veliki trag u umjetnosti. O prvih dvadeset godina njegovog života ne zna se puno, ali posljednje godine obilježit će njegovu umjetnost. Rođen je 1401. godine kraj Arezza te se smatra prvim renesansnim slikarom. Iza njega je ostalo desetak djela, među kojima su najpoznatiji Porezni novčić, Sveto Trojstvo i Izgon iz raja. Masaccia su smatrali nemarnim jer je zanemarivao sve, počevši od svog izgleda, kako bi se što više posvetio umjetnosti. U tome je očito i uspio jer je u samo sedam godina uspio ostati zapamćen kao jedan od prvih renesansnih majstora.

umjetnici
Foto: Pinterest.com/pin
Giorgione

Bio je vrlo poznat i cijenjen u svoje doba, a danas postoji vrlo malo informacija o venecijanskom slikaru Giorgioneu. Rođen je 1477. godine, a djelovao je u razdoblju visoke renesanse. Zanimljivo je to što je uveo praksu slikanja pigmentom koji je bio pomiješan s uljem i smolom na platnu. To je rezultiralo svjetlećim, draguljnim efektom. Ostalo je sačuvano samo pet njegovih djela. Bio je suvremenik Tiziana, čiji je bio i prijatelj, a možda bi imao i veću karijeru od njega da ga u tome nije spriječila smrt u 32. godini života.

umjetnici
Foto: Pinterest.com/pin
Rafael

Slikar i arhitekt visoke renesanse, Raffaello Santi da Urbino, prozvan je slikarskim majstorom već u 17. godini života. Godine 1508., u dobi od 25 godina, dobio je prestižnu čast slikanja privatnog stana pape Julija II. u Vatikanu. Devet godina je oslikavao freskama tri papine odaje s povijesnim, mitološkim i biblijskim temama. Danas su te odaje poznate kao Rafaelove sobe. Rafael se smatra jednim od najreprezentativnijih slikara renesanse. U svoj stil uklopio je Leonardove tehnike chiaroscuro, sfumata i kompozicije, a Michelangelo je djelovao na karakternost i voluminoznost likova. Preminuo je na svoj rođendan 6. travnja 1520. godine u 37. godini.

umjetnici
Foto: Pinterest.com/pin
Theodore Gericault

Gericault je poznat po svojim monumentalnim i dramatičnim platnima. Kada je imao 28 godina, njegova radikalna slika Splav Meduze izložena je na pariškom Salonu. Zbog te odluke su mnogi negodovali, a ta odluka je označila prodor i afirmaciju romantičarskog likovnog shvaćanja, čiji je zagovornik bio upravo Gericault. Navedeno djelo nastalo je po istinitom događaju, a prikazuje smrt i patnju bez plemenitosti i dostojanstva. Zbog velikog napora utrošenog u taj rad, Gericault je doživio živčani slom. Njegovo zdravlje se sve više narušavalo, a približavajući se svome kraju, skicirao je crteže za nekoliko slika koje nikada nisu realizirane.

umjetnici
Foto: Pinterest.com/pin
Georges Seurat

Seurat se tijekom svoje karijere suprotstavljao praksama impresionista pa je u samo devet godina rada postao vrlo kontroverzan umjetnik. Utemeljitelj je neoimpresionizma, a njegovo djelo Nedjeljno poslijepodne na otoku La Grande Jatte jedno je od najpoznatijih umjetničkih djela zapadnog svijeta. Djelo je završio kada je imao 27 godina. Serut je izumio i metodu nanošenja boje sitnim točkama – poentilizam. Preminuo je od meningitisa na vrhuncu svoje karijere u 31. godini.

umjetnici
Foto: Pinterest.com/pin
Vincent van Gogh

Van Gogh jedan je od najlegendarnijih umjetnika svih vremena. Osim što je brzo postao utjecajan, vrlo brzo je i napustio svijet. Njegova djela danas vrijede više od deset milijuna dolara, a u svome životu prodao je samo jednu sliku. Van Gogh je bio iznimno produktivan slikar, a iza sebe je ostavio veliki opus od 850 slika i 900 crteža. Prethodnik je ekspresionizma, a čitav život pokušavao je naslikati ono neizrecivo u čovjeku. Jedan je od prvih koji je deformirao prirodni oblik kako bi postigao što jaču izražajnost. Naslikao je velik broj autoportreta, a svaki od njih zrcali njegovu životnu patnju. Oduzeo si je život kada je imao 37 godina.

umjetnici
Foto: Pinterest.com/pin
Egon Schiele

Na njegov rad i život ponajviše je utjecao slikar Gustav Klimt, a slikao je u maniri secesije. Egon Schiele smatra se važnim za razvoj austrijskog ekspresionizma. Schiele je imao vrlo uspješnu karijeru umjetnika kojoj nije nedostajalo kontroverzi. Najviše prašine su dizale umjetnikove erotske slike. Umjetnik je slikao golu djecu koja bi mu pozirala u njegovom studiju. Zbog toga je prvo bio kritiziran, a na kraju i uhićen 1912. godine. Uspio je nastaviti raditi tijekom Prvog svjetskog rata, a imao je veliki uspjeh na 49. izložbi secesije u Beču 1918. godine. Prihvaćeno mu je pedeset radova koji su bili izloženi u glavnom prostoru. Međutim, nekoliko mjeseci nakon izložbe preminuo je u dobi od 28 godina.

umjetnici
Foto: Pinterest.com/pin
Eva Hesse

Američka kiparica rodom iz Njemačke, Eva Hesse, imala je vrlo buran život obilježen tragedijom i stradavanjem. Majka joj je izvršila samoubojstvo, a umjetnica je bježala od nacista te na kraju preminula od tumora na mozgu kada je imala 34 godine. Takav život utjecao je na njen rad. Prva je počela koristiti materijal koji se raspada kako bi izrazila prolaznost postojanja. Studirala je na Sveučilištu Yale, a poznata je po skulpturama s neobičnim materijalima poput lateksa, stakloplastike i plastike.

umjetnici
Foto: Pinterest.com/pin
Yves Klein

Yves Klein bio je svestrani umjetnik. Poznat je po monokromatskim slikama te provokativnim instalacijama kao što je jedanaest plavo obojenih platna. Kroz takve slike i instalacije htio je izraziti čistu ideju i zbog toga je blizak i minimalizmu. Plava boja koju je Klein koristio postala je poznata kao internacionalna Kleinova boja. Jedna od njegovih zanimljivijih izložbi bila je The Void koja nije prikazivala ništa osim prazne galerije sa svježe obojenim zidovima. Kritičari ga nazivaju briljantnim prethodnikom postmodernizma.

umjetnici
Foto: Pinterest.com/pin
Keith Haring

Keith Haring ikona je osamdesetih godina prošlog stoljeća. Jedan je od najutjecajnijih suvremenih umjetnika, ali i jedan od imućnijih. U trenutku smrti, kada je imao samo 32 godine, imetak mu je vrijedio 25 milijuna dolara. Ovaj grafiti umjetnik stvarao je djela koja su vrištala bojom, oblicima i razigranošću. Djela mu se nalaze diljem svijeta, a često su mu u nastajanju istih pripomagala djeca. Otvorio je i trgovinu The Pop Shop, a godinu dana nakon toga dijagnosticiran mu je AIDS. Prije smrti osnovao je zakladu kako bi podigao svijest o AIDS-u i kako bi promicao umjetnost u životima djece.

umjetnici
Foto: Pinterest.com/pin
Be social

Komentari