Vizart

Zagreb from above: Drugačiji pogled na grad

fotografije
Foto: Facebook.com/zagreb.from.above
Vrijeme čitanja: 3 minute

Svako veliko tehničko otkriće istodobno uvijek predstavlja uzrok kriza i novu priliku. Stari zanati polagano nestaju, a pojavljuju se novi. Njihov nestanak s jedne strane označuje napredak, dok su s druge strane zbog njih neke djelatnosti osuđene na propast.

Nadar – majstor fotografije

Počeci fotografije povezani su s fotografiranjem portreta, a jedan od najpoznatijih ranih portretista bio je Felix Nadar. On je 1853. godine u Parizu otvorio svoj fotografski atelje. U početku je imao odbojan stav prema fotografiji jer je bio književnik i smatrao je kako je previše sumnjivih elemenata u fotografskom  zanatu. No, potaknut vlastitim praznim džepovima, Nadar se ipak odlučio baciti u “mutne” vode. Fotografija je tada bila zanat u modi i obećavala je izvrsne prihode. Nadar je donio dobru odluku kada se počeo baviti fotografiranjem jer su njegove fotografije postigle slavu, a atelje se tada smatrao jednom od pariških znamenitosti.

fotografije
Foto: Pinterest.com/search/pins
Fotografiranje iz balona

Nadar je fotograf koji je među prvima uspio zabilježiti istinsku ljudsku emociju. Njegov objektiv uranja u samu intimu modela. Nikada ga nije zanimala vanjska ljepota lica već je htio istaknuti karakterističan izraz osobe. Nešto po čemu je ta osoba specifična, nešto iskreno. I to mu je uspijevalo. Njegovi portreti postali su najpoznatiji. U atelje su mu dolazili svi veliki umjetnici toga doba, znanstvenici, političari, vladari i glumci. No, kako je većina tih portreta bila i prijateljska besplatna usluga, Nadaru se taj posao nije previše isplatio. Tada on započinje svoju novu epohu fotografskog stila. Pala mu je na um ideja da pokuša fotografirati iz balona. To je bilo tehnički vrlo zahtjevno i nepogodno, stoga su prvi pokušaji bili neuspješni. Nakon što je uspio realizirati tamnu komoru u košari balona te riješiti problem duge ekspozicije, Nadar 1856. godine uspijeva realizirati svoje prve snimke iz zraka. Taj uspjeh imao je veliki odjek u javnosti. Do tada građani Pariza nikada nisu vidjeli svoj grad iz ptičje perspektive. Nadarov je pothvat promijenio pojam fotografije kakva je postojala do tada.

Foto: Facebook.com/zagreb.from.above
Dronovi – nova era fotografiranja

Za razliku od 19. stoljeća, danas nam nije neobično vidjeti fotografije iz zraka. Tehnologija je toliko napredovala da osoba niti ne mora biti u zraku kako bi fotografirala nešto iz te perspektive. U tom procesu glavnu ulogu zauzima oprema poput dronova. Pomoću te male letjelice možemo snimiti bilo koji trenutak stojeći čvrsto na zemlji sa svojim daljinskim upravljačem.

Foto: Facebook.com/zagreb.from.above
Zagreb iz zraka

Baš kako je Nadar nekada davno bilježio pariške ulice, tako i danas anonimni fotograf bilježi zagrebačke. Njegov rad uočili smo na Facebook stranici Zagreb from above na kojoj objavljuje fotografije i snimke Zagreba iz ptičje perspektive. Rezultat je odličan. Dao nam je uvid u okolinu u kojoj obitavamo, a koje možda nismo niti svjesni. Fotografije iz zraka najbolje prikazuju strukturu grada i urbano planiranje istog. Uočavamo i detalje poput industrijskih, umjetničkih i povijesnih struktura. Postajemo svjesni nekih novih stvari, a za to nam je samo potrebno pogledati nešto iz malo drugačije perspektive.


Foto: Facebook.com/zagreb.from.above
Be social

Komentari