Vizart

Uspješno otvorenje debitantske izložbe kolektiva emge u galeriji Pikto

emge
Foto: Ivona Grepo
Vrijeme čitanja: 3 minute

Sinoć je otvorena vrlo zanimljiva izložba kustoskog kolektiva emge pod nazivom Under Cover – izložba omota albuma nezavisnih glazbenika iz Hrvatske i regije u galeriji Pikto. S obzirom na pozitivne reakcije posjetitelja i ukupnu posjećenost, otvorenje izložbe bez sumnje se može proglasiti uspješnim. Radi se o jedinstvenom projektu u ciklusu Samo jednom prvi put koji će zasigurno potaknuti zanimanje publike za ovu do sada sustavno neistraživanu temu dizajna covera nezavisne glazbene (indie) scene.

Kako je i najavljeno, izložba Under Cover okuplja mnogobrojna imena nezavisne i underground demo hrvatske i regionalne scene. Predstavljeno je pedeset omota albuma koji publiku upoznaju sa suradnjom glazbenika i mnogobrojnih autora zaslužnih za kreiranje vizualnog identiteta omota njihovih albuma. Postav izložbe vrlo lijepo prate tekstovi na zidovima koji u nekoliko cjelina kontekstualiziraju inspiraciju i ciljeve izložbe (Ispod površine indie omota) autora, objašnjavaju povijesni razvoj i vizualni značaj omota glazbenog albuma te nude sažet pregled razvoja nezavisnog glazbenog pokreta u svijetu i regiji. Nakratko smo razgovarali s dva člana kolektiva emge, Lukom Čubrićem i Marijom Papa, koji su pojasnili začetke ovog projekta.

Foto: Ivona Grepo
Foto: Ivona Grepo

„Radi se zapravo o anegdoti. Kako smo svi zajedno radili u Modernoj galeriji, članica kolektiva Maja je u jednom trenutku došla meni i rekla kako Pikto ima natječaj za program Samo jednom prvi put. U tom trenutku sjetio sam se bandcampa i načina na koji oni prezentiraju covere, odnosno omote albuma.  Rekao sam da možemo raditi covere albuma nezavisnih bendova, što je nešto što do sada nije bilo prezentirano te ni na koji način znanstveno istraživano.“, rekao je Luka.

Odabir covera ovisio je o osobnom ukusu i o prepoznatljivosti benda u regiji. Marija dodaje: „Bilo nas je devet i dogovor je bio da svatko odabere šest. Uvjeti su bili Hrvatska i regija, odnosno noviji bend koji nema ugovor s diskografskom kućom. Nakon što je svatko odabrao svoje favorite koje cijeni, pojedinačno smo se javljali svakome od njih, dobivali potvrde i dogovarali dalje. Nismo mogli sve izložiti, tako da je ovdje samo djelić postojeće scene.

Foto: Ivona Grepo
Foto: Ivona Grepo

Glazbeno-likovna umjetnička suradnja na coverima albuma

Predstavljeni su raznovrsni manje ili više poznati autori i autorice vizualnog identiteta albuma. Primjerice, svjetski poznat konceptualni umjetnik Igor Eškinja kreirao je omot albuma Na dobrom glasu riječkog benda Marinada koji prikazuje jednostavan obris mikrofona, oblikovanog jednim električnim kabelom. Slikari Stipan Tadić i Dominik Vuković stvorili su akvarelni vrtlog na glazbenom prvijencu The Swirling Thoughts of… indie rock četvorke Sleepyheads. Zanimljivo je izdvojiti i različite tehnike kojima su nastajali coveri, od ulja na platnu Johnatana Robertsa (Janko Novoselić, album Fantazija) i drvenih bojica koje koristi Miki Solus (Miki Solus, album Muzika za djecu i penzionere). Uključeni su mnogobrojni kultni bendovi, poput ljubljanskog alt-rock sastava Srečna mladina, beogradskog Repetitora, makedonskih sastava Bernays Propaganda i XAXAXA (HAHAHA) te akteri šarolike zagrebačke alternativne scene kao što su Pridjevi, Baden Baden i She Loves Pablo.

Foto: Ivona Grepo
Foto: Ivona Grepo

Treba iskoristiti priliku za izlaganje

Ciklus Samo jednom prvi put Galerije Pikto pruža mogućnost za kustosiranje i postavljanje izložbe mladim povjesničarima umjetnosti. „Nama većini, ako ne i svima, ovo je prvi projekt ovakve vrste. Ovo je za nas početak. Pozivam sve koji mogu da se priključe jer je prezabavno raditi. Imali smo hrpu uspona i padova, iznenađenja u zadnji tren, kako to uvijek i bude. Ali sve je proteklo uspješno.“, rekla je Marija. Luka nadodaje: „Izložba je definitivno odskočna daska za kolektiv emge. Ovaj projekt će nam otvoriti nova vrata. Mi u pripremi već imamo projekt za iduću godinu, ali o tome ćemo naknadno u 2017.“

Kolektiv emge poziva sve zaljubljenike u vizualnu i glazbenu umjetnost da posjete izložbu. Istovremeno, stvorio se teren za daljnje promišljanje i istraživanje teme grafičkog dizajna u recentnim primjerima omota albuma nezavisnih glazbenika iz Hrvatske i regije. Izložba Under Cover otvorena je do 1. listopada.

Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari