Izvedbene umjetnosti

Vikend s Emmom: Predstave o emancipaciji ovog lipnja u CKIMu

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Premda ju nije lako priskrbiti, daleko je teže očuvati imunost emancipacije na kolektivne pritiske. Ipak, imaginarnoj Emmi koja je već tri godine vjerna obožavateljica i zaštitno lice Kazališne družine EMMA nazvane skraćenicom pojma ’emancipacija’, traganje za samosviješću i jačanje samopouzdanja pošlo je za rukom.

Tako ju danas smatramo reprezentativnim sinonimom za uspješnu mladu ženu koja je slobodu u vidu snažne osobnosti kao obrambenog mehanizma pronašla crpeći pouke iz angažiranih kazališnih predstava postavljenih na scenu Centra za kulturu i informacije Maksimir (CKIM).

Ženstveno-šarmantan, ali promišljen i studiozan pristup interpretaciji emancipacije kroz nešto nježnije predstave nego li je to uobičajeno u kazalištu iznjedrio je Vikend s EMMOM. Dvije večeri posvećene propitivanju nezgodnih, ali neizbježnih situacija koje ostavljaju ožiljke i mijenjaju pogled na život, ali u konačnici ipak ohrabruju i potiču zdravu racionalizaciju te pravilno vrednovanje vlastite vrijednosti i odnosa s najbližima.

Foto: Press

Predstave za učenje i opuštanje u dobrom društvu

Ovog lipnja na Emminom su repertoaru dvije predstave: monodrama Bukača te neverbalni duet On i Ona.

Monodrama Bukača nastala je prema istoimenoj knjizi Martine Mlinarević, a kombinacija je dinamične i razigrane govorne radnje s elementima scenskog pokreta i lutkarstva. Bukača bez cenzure govori o turbulentnoj godini Martinina života, koja se uz borbu s teškom bolešću borila i s mržnjom sredine u kojoj je odrasla.

Osim karcinoma dojke i zakržljalog mentaliteta male sredine, gotovo jednako istaknuta je popratna problematika cyberbullyinga. Ovu emotivnu predstavu u izvedbi glumice Tee Šimić moguće je pogledati 09. lipnja u 20 sati u prostoru CKIMa.

Foto: Press

Već sljedećeg dana, 10. lipnja u 20 sati, na repertoaru je zagonetna izvedba predstave „On i Ona”. Ona je anksiozna slikarica, a On depresivan pisac. Unatoč svojim demonima pokušavaju voditi kreativan i ispunjen život. Uspijevaju li? Što se događa s ljudima koji nose teret kada ostanu sami sa sobom? Što se događa s ljudima koji pronađu nekoga s kime to mogu podijeliti? Moraju li sve dijeliti, baš i ono najružnije?

Kada padnu ružičaste naočale i vidimo drugu stranu osobe te odlučimo pokazati svoju, tada se pojavljuju druga pitanja: Jesam li spreman/a na ovo? Tko je to preko puta mene? Možda bi nam bilo lakše da se raziđemo? Kada se odlučujemo rastati, a kada ostati? Nabrojena, ali i mnoga druga pitanja koja sa sobom vuče nepredvidiv parterski odnos svoje će odgovore pronaći u izvedbi Tee Šimić i Ivana Simona.

Nalik Emmi iz romana Jane Austen, naša EMMA podsjeća te da je važno učiti o ljudima i sebi, a usput se i dobro provesti u omiljenom društvu!


Ulaznice za Vikend s EMMOM moguće je nabaviti u sustavu Entrio po promotivnoj cijeni!

Be social

Komentari