Izvedbene umjetnosti

Virovitički kazališni susreti započeli s premijerom predstave “Kralj Ubu”

Foto: facebook.com/Kazaliste-Virovitica
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovog je vikenda počelo 12. izdanje manifestacije Virovitički kazališni susreti – VIRKAS. Ovogodišnje je susrete otvorio domaćin, Kazalište Virovitica, premijerom predstave „Kralj Ubu“ Alfreda Jarryja u režiji Same M. Streleca. Kultni Jarryjev dramski tekst s kraja 19. stoljeća preteča je svega što se u dramskoj književnosti događalo u 20. stoljeću – avangarde, nadrealizma, dadaizma i teatra apsurda. Slovenski se redatelj odlučio za mali eksperiment s vlastitom poetikom te poigrao elementima postradmskog kazališta: kako se riješiti iluzije i tereta literature te je li to u ovom kontekstu uopće moguće? Naslovnu ulogu tumači Draško Zidar, a u predstavi igraju i Blanka Bart, Antun Vrbenski, Mijo Pavelko, Sara Lustig, Igor Golub, Goran Koši i Mladen Kovačić.

Ovogodišnji Virovitički kazališni susreti okupit će predstave namijenjene svim uzrastima i raznolikim gledateljskim senzibilitetima, od komičnog do tragičnog, pučkog do poetičnog, zabavnog i satiričnog do ozbiljnog i angažiranog. Ukupno će do 6. ožujka biti odigrano preko 20 predstava od desetak kazališta iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Mađarske. U virovitičkom će kazalištu u narednim tjednima gostovati Teatar Exit s predstavom „Crveno“ Johna Logana u režiji Matka Raguža, HNK iz Zadra s predstavom „Dom Bernarda Albe“ Federica Garcie Lorce u režiji Dražena Ferenčine, HNK iz Šibenika s predstavom „Laživac“ Marijane Nole u režiji Zorana Mužića, Scena Ribnjak s predstavom „U agoniji“ Miroslava Krleže te Zorin dom iz Karlovca s predstavom „Karlstadt Kunst Cabaret“ u izvedbi Karlovačkih pelivana.

Iz Srbije gostuje pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara s predstavom „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića u režiji Darka Štetina, dok iz Bosne i Hercegovine dolazi Teatar Kabare Tuzla s predstavom „Gilgameš“ u režiji Vlade Keroševića. Slovensko ljudsko gledališče iz Celja izvest će predstavu „Izgubljene ljubezni“ u režiji Nikole Zavišića, a zaigrat će i predstava „Mrtvec pride po ljubico“ Svetlane Makarovič u koprodukciji Prešernovog gledališča iz Kranja i Mestnog gledališča Ptuj. Iz Slovenije također dolazi predstava „Tobelia“ Ljubomira Đurkovića u produkciji kulturnog društva B51 i festivala Ex Ponto, dok iz Mađarske dolazi Hrvatsko kazalište iz Pečuha s baletnom komedijom s Divljeg Zapada s glazbenim motivima Ennia Morriconea „Dobar, loš i zao krakati“.

Osim u Virovitici, programi će se održati i u Slatini, Pitomači, Sopju, Suhopolju, Gradini, Čačincima i Špišić Bukovici gdje će igrati predstava Kerekesh Teatra „Krtice“ te predstava „Nećeš, razbojniče“ Zoltana Egressyja u koprodukciji Kazališta Virovitica i gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca. U sklopu kazališnih susreta odvija se i program „mali“ Virkas s dječjim predstavama za škole. Zaigrat će predstave „Koliko je duga jedna priča“ Kazališta lutaka iz Zadra, „Doktor Dolittle“ Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke te „Bremenski svirači“ kazališne družine Pinklec iz Čakovca. U popratnom će programu nastupiti i kazališni bend Chishche lishche satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba sa svojim cabaret programom.

Be social

Komentari