Istaknuto
26.05.2022.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Britanski kultni sastav Depeche Mode iznenada je ostao bez jednog od svojih osnivača.

21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

Glazba

Vök: Glazbena lepršavost kojoj se nećete moći oduprijeti

12.02.2019. Ziher.hrFoto: Facebook.com/vokband
Vrijeme čitanja: 2 minute

Piše: Ilija Nikitović

Island je, izgleda, neiscrpan izbor zanimljive glazbe. Od Gus Gusa, Sigur Rosa i naravno Bjork, do Vöka, koji su dosta specifični uz njihov spoj old school korištenja saksofona i raznih pozivanja na bendove poput Aira i Massive Attacka. Koncert koji nam Vök priprema u zagrebačkoj Tvornici kulture već tapka pred vratima pa je vrijeme da se prisjetimo i ponovimo neke sitnice o samom bendu.

Vök je dream pop elektro bend iz Rejkjavika. Bend je nastao kada su se Margrét Rán i Andri Már odlučili prijaviti na natjecanje za mlade bendove pod imenom “Músíktilraunir”. U samo par tjedana su napravili nekoliko pjesama i potukli konkurenciju te odnijeli glavnu nagradu kao apsolutni pobjednici. Zanimljivo je da su Margarét i Andri i prije sudjelovali na istom natječaju, samo što su tad imali 12 i 14 godina.

Njihova glazba je na prva dva EP-a “Tension” i “Circles” dosta zatvorena i intimna dok se na njihovom prvom albumu otvaraju produkcijski i više zadiru u elektro pop sferu. Sve to ima smisla gledajući da su prva dva EP-a producirali u kućnom studiju njihovog bubnjara, što im je dosta olakšalo jer su se mogli posvetiti svom zvuku bez razmišljanja o novcu ili vanjskim produkcijskim uputama. To se dosta osjeti u tom intimnom i udaljenom svijetu koji stvaraju u svojim pjesmama.

Dok su radili na prvom albumu, shvatili su da im ipak treba producent jer su htjeli energiju koju prenose na koncertima reproducirati i na samom albumu. Poslali su svoje demo snimke raznim producentima, i onda su na slijepo izabrali sample onog koji im je najviše odgovarao. Taj producent je bio Brett Cox, producent koji je surađivao s Alt-J. Njegov utjecaj se dosta osjeća na albumu “Figure”, gdje im je zvuk stvarno eksplodirao te postao hrabriji i otvoreniji.

Bilo je dosta pitanja oko njihovog imena, ali najjednostavniji prijevod je rupa u oblacima ili u ledu. To dosta asocira na njihov muzički stil.

Da, nama je dosta važno da imamo kontrast u glazbi – moć i nježnost, toplina i hladnoća.
Andri Már​

Island je zemlja s najviše glazbenika po glavi stanovnika tako da je teško probiti se uz toliko konkurencije, a i dosta zanimljivih bendova iz regije kao što su Knife ili Fever Ray, no to ne sputava Vök da se nastavi probijati.

Islandska kultura nikada ne kaže predaj se, znaš. Nikada ne reci nikada.
Andri Már.

(Visited 67 times, 1 visits today)

Komentari